ÜAK Başkanı: Laik rejim tehdit altında

ÜAK Başkanı: Laik rejim tehdit altında

ÜAK Başkanı: Laik rejim tehdit altındaÜniversiteler Arası Kurul (ÜAK) Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa...

A+A-

ÜAK Başkanı: Laik rejim tehdit altındaÜAK Başkanı: Laik rejim tehdit altında

Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Türkiye'de laik rejimin tehdit altında olduğunu ve bir karşı devrimle karşı karşıya bulunulduğunu ileri sürdü.

Prof. Dr. Akaydın, Sabancı Cam Piramit Kongre ve Fuar Merkezi'nde düzenlenen 8. Akdeniz Uluslararası Yüksek Öğretim Tanıtım Günleri'nde, gazetecilerin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının AK Parti hakkında açtığı kapatma davasına ilişkin sorularını yanıtladı.

Demokrasilerde siyasi partilerin kapatılması için dava açılmasının son derece üzücü olduğunu vurgulayan Akaydın, buna karşın dünya demokrasilerinde her ülkenin, rejimini korumak için benzer önlemler aldığını söyledi Prof. Dr. Akaydın, şöyle devam etti:

“Türkiye'de laik rejimin tehdit altında olduğu, bir karşı devrimin var olduğu somut bir gerçek. Ben bunu ÜAK Başkanı olarak özel misyonum gereği son iki ayda dile getirdim. Böyle bir durum ortaya çıktığı zaman elbette ki bunun en önemli sorumlu makamı olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı gereğini yapacaktır. Böyle bir faaliyette bulunması (iddianame hazırlaması) görevini yaptığından dolayı Başsavcı adına övünülecek bir şeydir. Ama böyle bir olayın Türkiye'ye yaşatılması üzücü bir şeydir.

Ben siyasilerin bundan sonra çok daha özenli davranmaları gerektiği ve oy toplamak için Türk halkının son derece yumuşak karnı olarak kabul edilebilecek bazı ülke değerlerini tahrik etmemeleri gerektiği inancındayım. Herkesin bundan ders çıkartması ve toplumu germemesi lazım. Yargıtay Başsavcısını da çok yakışıksız üsluplarla incitmemeleri lazım. Hukuka saygısı olan bir ülke, aynı zamanda demokrasiye, Cumhuriyete saygısı olan bir ülke demektir. Bu saygıyı korumak sorumluluğu önce siyaset adamlarına aittir.”

Prof. Dr. Akaydın, bir gazetecinin sorusunu üzerine, iddianameyi ana hatlarıyla bildiğini, ancak iddianameyle ilgili yorum yapmak istemediğini belirtti.

Başka bir gazetecinin “Siyasilerin yargıya müdahalesini nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusu üzerine Prof. Dr. Akaydın, bunun son derece yanlış olduğunu ve yargıyı yıprattığını söyledi. Herkesin bir gün o yargıya ihtiyaç duyabileceğini ifade eden Prof. Dr. Mustafa Akaydın, “Tabii ki yargıyı eleştirebilirsiniz. Bizim de zaman zaman eleştirdiğimiz olmuştur. Ama saygıyı korumak zorundasınız. Toplumun saygısını korumak zorundasınız. Bu da en çok devlet adamlarına düşer” diye konuştu.

Prof. Dr. Akaydın, “AK Parti çözüm arayışı içinde. Yeni bir anayasa paketi konuşuluyor. Bu tür hamleleri nasıl karşılıyorsunuz” sorusu üzerine de “Böyle hamleler yapılacaksa çok önceden yapılması gerekiyordu. Böyle bir sürecin içine girdikten sonra yapılacak hamleler hukuka karşı incitme çabası olarak değerlendirilebilir” yanıtını verdi.

HÜRRİYET - A.A. / 20 Mart 2008

ÜAK Başkanı Akaydın Başsavcı'yı savundu

''Karşı devrimin var olduğu somut bir gerçektir''
 
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın'dan, AKP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuran Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'na destek geldi.

Antalya'daki 8'inci Akdeniz Uluslararası Yükseköğretim Tanıtım Günleri'nin açılışından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akaydın, dünya demokrasilerinde her rejimin kendini korumak için bazı önlemler aldığını söyledi.
 
Akaydın, "Böyle bir durum ortaya çıktığı zaman da bunun en önemli sorumlu makamı olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı gereğini yapacaktır. Dolayısıyla böyle bir faaliyette bulunması Başsavcı adına övünülecek birşeydir; görevini yaptığından dolayı. Ama tekrar söylüyorum. Böyle bir olayın Türkiye'ye yaşatılması üzücü bir olaydır" dedi.
 
"Karşı devrimin olduğu bir gerçek"

Türkiye'de laik rejimin tehdit altında ve incitilmekte olduğunu kaydeden Akaydın, "Karşı devrimin var olduğu somut bir gerçektir. Ben bunu son iki ayda özel misyonum gereği ÜAK Başkanı olarak dile getirdim" ifadesini kullandı.
 
Prof. Dr. Akaydın, siyasilerin bundan sonra daha özenli davranmasını isterken, eleştirilerin yargıyı yıpratacağını söyledi.
 
"Yargıtay Başsavcısı'nı da çok yakışıksız üsluplarla incitmemeleri lazım" diyen ÜAK Başkanı, "Hukuka saygısı olan bir ülke aynı zamanda demokrasiye, Cumhuriyet'e saygısı olan bir ülke demektir. Bu saygıyı koruma sorumluluğu önce siyaset adamlarına aittir diye düşünüyorum" dedi.
 
AKP'nin Anayasa paketi çalışmalarının anımsatılması üzerine Prof. Dr. Akaydın, "Eğer böyle hamleler yapılacaksa bunun çok önceden yapılması gerekiyordu. Böyle bir sürecin içine girdikten sonra yapılacak hamleler yine hukuka karşı bir incitme çabası olarak değerlendirilebilir" dedi.
 
AKP hakkında kapatma istemi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, ''laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği'' iddiasıyla AK Parti'nin kapatılması istemiyle 14 Mart 2008'de Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

CNN TÜRK - 20 Mart 2008

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.