Üç koldan sıkışan Dişli'den ses yok

Üç koldan sıkışan Dişli'den ses yok

Üç koldan sıkışan Dişli'den ses yokŞaban Dişli rüşvet almakla suçlanıyor.CHP, ‘rüşvet’ ve ‘Hazine arazisine...

A+A-

Üç koldan sıkışan Dişli'den ses yokÜç koldan sıkışan Dişli'den ses yok

Şaban Dişli rüşvet almakla suçlanıyor.

CHP, ‘rüşvet’ ve ‘Hazine arazisine fabrika’ iddialarına dün üçüncüsünü eklerken, AKP’li Dişli bir yazılı açıklama dışında sessiz kaldı. CHP’li Kılıçdaroğlu, ‘Yaptığı açıklama rüşvetin itirafı, istifa etmeli’ dedi

ANKARA - Son dört gün içinde AKP’li Şaban Dişli hakkında ‘İmar değişikliği için 1 milyon dolar alacağına dair belge imzaladı’ ve ‘Sakarya’da Hazine arazisine fabrika kurdu, imarı sonradan değiştirdiler’ iddialarını ortaya atan CHP, ‘Dişli’nin Tuzla’daki arazisinde imar değişikliği yapılarak fazladan 120 konut inşa edilmesinin önü açıldı’ iddiasını da yeniden Meclis gündemine getirdi. Dişli’nin rüşvet iddiasına yanıtını ‘rüşvetin itirafı’ olarak gören CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu, “İstifa etmelidir” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu pazartesi günü bir belge açıklayarak Dişli’nin Küçükçekmece’deki bir arsanın imar planında değişiklik yaptırma karşılığında 1 milyon dolar rüşvet aldığını ileri sürdü. AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, 30 saat sonra yazılı bir açıklama yaparak sözkonusu paranın iş için verdiği kendi parası olduğunu, belgenin de bu parayı geri alabilmek için ‘teminat’ olarak düzenlendiğini savundu.

Kılıçdaroğlu dün basın toplantısı yaparak, “Ben Sayın Dişli’nin ‘bu belgenin altındaki imza bana ait değildir’ demesini bekliyordum. Ama açıklamayla bu belge resmen kabul edildi. Bu belge siyasi tarihe geçecek bir ibret belgesi. Dişli’nin açıklaması rüşvetin itirafıdır” dedi ve Dişli’ye şu soruları yöneltti:

* “Akademi Ofset ile beş yıldır ortaklığınız yok. Ortağı olmadığınız şirket lehine hangi gerekçeyle 1 milyon doları bloke ettiniz? Böyle karşılıksız bir parayı vermeyi ticari yaşamın gerçeğiyle nasıl bağdaştırıyorsunuz?

* 1 milyon doları yurtdışında kazandıysanız hangi ülkeden hangi banka aracılığıyla getirdiniz?

* Madem güvence arıyorsunuz protokolü niçin noterde yapmadınız?

* Protokolde güvence konusu tek kelime geçmiyor. Hiçbir hukukçu bu protokolün 1 milyon doların güvencesi olduğunu söyleyemez.

* Protokol yapılan kişi bakan Mehmet Ali Şahin’in yeğeni aracılığıyla kamu bankasından kredi için teklif eden kişidir. Bu olay Şahin’in şikâyetiyle yargıya da intikal etmiştir.

* Silivri ilçesindeki parsellerle ilginizin olmadığını söylüyorsunuz. İmzanız olan protokol ‘Silivri’deki parseller’ diye başlıyor.

* İlgi ve bilginizin olmadığı bir konuyu yapmanın akla uygun olmadığını belirtiyorsunuz. O zaman ortaklıktan ayrılalı üç yıl geçmesine karşın böyle bir protokol imzalamanız mı akla uygun, 3 trilyonluk arsanın 48 saat içinde 17 trilyona çıkması mı akla uygun?

* Konut alanının bir anda ticari alana dönüşmesi akla uygun mu?

* 11 trilyonluk bir rant rüşvetsiz olamaz. İmzanız olan metinde imar değişikliği sonrasında 8 milyon 600 bin dolarlık bir satıştan söz ediyorsunuz. Bu durum tezgâhın daha önceden kurulduğu anlamına gelmez mi?”

Erdoğan’a da soru

Kılıçdaroğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın iddialara ilişkin suskun kalmasını da eleştirerek, “Şaban Dişli milletvekili olmanın ötesinde sizin yardımcınız. Bu konuda suskunluğu korumak suça ortak olmak demektir. Açıklama bekliyoruz” dedi. CHP’nin üç ayrı imar iddiasıyla hedef aldığı Dişli, rüşvet iddiasına yanıt verdiği yazılı açıklamanın dışında konuşmadı.

Tuzla’da ek 120 konut

CHP, Dişli’nin Tuzla’daki arazisine uygulanan imar planıyla ilgili iddiaları bir kez daha Meclis gündemine taşıdı. 9 bin 400 metrekarelik arazinin, 6 bin 300 metrekarelik bölümünün, Dişli’ye ait olduğunu ileri sürülmüştü. CHP’li Ahmet Ersin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, söz konusu arazinin yüzde 56.65’inin spor alanı ve yol, yüzde 43.35’inin ise konut alanı olduğunu, ancak İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 10 Ekim 2007 tarihli kararıyla, Belediye Planlama Müdürlüğü’nün aksi görüşüne rağmen, konut alanının yüzde 65’e yükseltildiğine dikkat çekti. Böylece araziye 120 konut daha yapma olanağı sağlandığını belirten Ersin, “Yani, Şaban Dişli’nin kamulaştırılacak spor alanı vasfındaki ticari değeri olmayan arazisi, fazladan birkaç milyon dolar değer kazanmıştır” yorumunu yaptı. Ersin Atalay’a da “Bu imar operasyonu hakkında araştırma yapmak için neden müfettiş görevlendirmediniz?” diye sordu. (Radikal)

RADİKAL - 14.08.2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.