Uğur Mumcu anılıyor

Uğur Mumcu anılıyor

Uğur Mumcu anılıyorTürkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), gazeteci Uğur Mumcu öldürülmesinin 18. yılı dolasıyla yapılan açıklamada,...

A+A-

Uğur Mumcu anılıyorUğur Mumcu anılıyor

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), gazeteci Uğur Mumcu öldürülmesinin 18. yılı dolasıyla yapılan açıklamada, "Tetikçilerin arkasındaki odakların bulunması yolunda atılan adımların önü yıllardır tıkanıyor. Araştırmacı gazeteciliğin öncüsü meslektaşımız Uğur Mumcu’nun yokluğunu, her yıl çok daha fazla hissediyoruz" ifadelerine yer verildi.

TGC’den yapılan açıklamada, Uğur Mumcu’nun evinin önünde arabasına bomba yerleştirilerek öldürülmesinin ardından 18 yıl geçtiği hatırlatıldı.

"Türkiye’nin demokrasi sınavını bir türlü geçemediği" ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi: "Tetikçilerin arkasındaki odakların bulunması yolunda atılan adımların önü yıllardır tıkanıyor. Araştırmacı gazeteciliğin öncüsü meslektaşımız Uğur Mumcu’nun yokluğunu, her yıl çok daha fazla hissediyoruz.

Çağdaş bir hukuk devleti için, halkın haber alma özgürlüğü için hizmet veren gazetecilere yönelik saldırıların ve cinayetlerin asıl tetikçileri hiçbir zaman bulunamıyor. Bu da gazetecilere yönelik saldırıların cesaretlendirilmesine neden oluyor. Uğur Mumcu’nun araştırmacı gazeteciliğine çok fazla ihtiyaç duyulan günleri yaşıyoruz. Karanlık güçlere karşı çağdaş, özgür, demokratik bir Türkiye için mücadele eden, bu yolda canını veren Uğur Mumcu’yu ve öldürülen tüm meslektaşlarımızı sevgi ve saygıyla anıyoruz."

Milliyet - 23 Ocak 2011

Uğur Mumcu mezarı başında anılacak

Uğur Mumcu anılıyorCumhuriyet yazarı ve araştırmacılığı gazeteciliğin Türkiye'deki en büyük örneği Uğur Mumcu ölüm yıldönümünde anılacak!

Gazeteci yazar Uğur Mumcu'nun öldürülmesinin 18. yılında, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik (UMAG) tarafından Adalet ve Demokrasi Haftası etkinlikleri düzenlenecek.

Ankara'da Uğur Mumcu Sokağı'nda başlayacak törenden sonra, Uğur Mumcu Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki kabri başında anılacak.

"BİLGİ SAHİBİ OLMADAN FİKİR SAHİBİ OLUNMAZ"

Saat: 12.00

KARANFİL VE MUMLARIMIZLA UĞUR MUMCU'NUN SOKAĞINDAYIZ

Sinevizyon Gösterisi

Sunum: Şebnem Gürsoy

Konuşma: Serhat Akça (umag mezunu)

Konuşma: Dicle Anter (Toplumsal Bellek Platformu)

Sergi: Neden Öldürüldüler?

Düzenleyen: um:ag

* Anıtmezar Ziyareti

Saat, Yer: 14.30, Cebeci Asri Mezarlığı

* Açıkoturum: Dünden Bugüne Siyasi Cinayetler

Saat, Yer: 18.30, Çağdaş Sanatlar Merkezi

Konuşmacılar: Orhan DİNK, Eren AYSAN, Canan KAFTANCIOĞLU, Özge MUMCU, Gül ERDOST, Zeynep ALTIOK

Düzenleyenler: um:ag – Toplumsal Bellek Platformu

Uğur Mumcu Kimdir?
 
Aslen, Ankaralı olan Uğur Mumcu, 22 Ağustos 1942 yılında, babasının memuriyeti dolayısıyla Kırşehir'de, dört kardeşin üçüncüsü olarak doğdu. Annesi Nadire Hanım, babası, Tapu Kadastro memuru Hakkı Şinasi Bey'di.

İlk ve orta okulları Ankara’da okuyan Mumcu çok aktif bir öğrenciydi. Bu hızlı yaşam Hukuk fakültesinde de devam etti. 1961 yılında başladığı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni 1965 yılında tamamladı. Bir süre avukatlık yaptı; yabancı dil öğrenmek için İngiltere'ye gitti. 1969-1972 yılları arasında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde İdare Hukuku Profesörü Tahsin Bekir Balta'nın asistanı olarak çalıştı.

Yazmaya, üniversite öğrenciliği yıllarında, Doğan Avcıoğlu'nun yönetimindeki Yön Dergisinde başlayan Uğur Mumcu, 12 Mart döneminde bir yazısında kullandığı "ordu uyanık olmalı" sözleriyle, "orduya hakaret etmek", "sosyal bir sınıfın öteki sosyal sınıflar üzerinde tahakkümünü kurmak" suçunu işlediği iddasıyla gözaltına alındı. Uğur Mumcu bu davadan dolayı 7 yıl hapse mahkum edildi. Fakat yargıtayca karar bozuldu ve serbest bırakıldı.

Bu olaydan sonra, Mumcu askerliğini, 1972-74 yılları arasında Ağrı'nın Patnos ilçesinde, resmi tanımıyla "sakıncalı piyade eri" olarak tamamladı. Patnos'ta, ağır koşullar altında askerliğini yaparken, zaten uzun zamandan beri var olan ülseri yüzünden mide kanaması geçirdi.

İlk yazıları 1962'den itibaren Yön, Türk Solu, Devrim, Ant, KIM v.b. dergilerde yer alan Mumcu'nun, 1968-69-70 yıllarında Akşam, Milliyet, Cumhuriyet gazetelerinde zaman zaman çeşitli konularda inceleme yazıları da yayımlandı.

Köşe yazarlığına 1974 yılında haftalık Yeni Ortam dergisinde başladı. Daha sonra çalışmaya başladığı Anka Ajansında 1975 yılından itibaren Cumhuriyet'e de köşe yazıları yazdı. 1977 yılından sonra sadece Cumhuriyet için yazmaya başladı. gözlem başlıklı köşesinde 1991 yılının Kasım ayına kadar aralıksız olarak yazdı. 6 Kasım 1991'de İlhan Selçuk ve yaklaşık 80 Cumhuriyet çalışanı ile birlikte gazeteden ayrıldı. Bir süre işsiz kaldı. 1 Şubat - 3 Mayıs 1992 tarihleri arasında Milliyet Gazetesi'nde yazan Mumcu, Cumhuriyet Gazetesi'ndeki yönetim değişikliği üzerine 7 Mayıs 1992'de Cumhuriyet'e döndü.

Gazetecilik hayatı başarılarla dolu olan Mumcu 24 Ocak 1993 yılında uğradığı bombalı saldırı sonucu öldü.

Alevi Haber - 23 Ocak 2011

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.