''Üniversite Merkezi/Siyasi Atamalarla Yönetilemez''

''Üniversite Merkezi/Siyasi Atamalarla Yönetilemez''

Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) İstanbul Üniversitesi’nde (İÜ) Prof. Dr. Raşit Tükel'in rektörlük seçimlerinde...

A+A-

Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) İstanbul Üniversitesi’nde (İÜ) Prof. Dr. Raşit Tükel'in rektörlük seçimlerinde en çok oyu aldığı halde Cumhurbaşkanlığı'na gönderilen listede ikinci sıraya konmasına karşı çıktı, özerk üniversite talebini dile getirdi.

Yönetim Kurulu imzasıyla yayınlanan açıklamada Türkiye’de yükseköğretim sistemiyle ilgili sorunların pek çok üniversitede gerçekleşen rektörlük seçimleriyle tekrar gündeme geldiğini belirtildi.

Dernek, üniversitelerin atamalarla yönetilmesinin kamusal fayda üretmeyeceğini, yükseköğretimdeki sorunların çözümü için üniversitelerin özerk yapıya kavuşması gerektiğini söyledi.

Bu talebin tarafı ve takipçisi olarak İÜ bileşenlerinin yanında olduklarını duyurdu.

“YÖK, üniversitenin iradesine gölge düşürdü"

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

‘Üniversiteleri birlikte yönetelim’ çağırısıyla İstanbul Üniversitesi’nde adaylığını açıklayan Prof. Dr. Raşit Tükel’in seçim öncesinde yaptığı açıklamalar, bu sorunların kamuoyuyla paylaşılması açısından önemli bir gelişme oldu.

“Prof. Tükel, 12 Mart tarihinde gerçekleştirilen seçimlerde en yüksek oyu aldı. Ancak, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Cumhurbaşkanlığına sunduğu aday öneri listesinde kendisine ikinci sırada yer verdi. Prof. Tükel’in seçimlerde ikinci olduğu algısı yaratan bu tutum üniversite bileşenlerinin demokratik iradesine gölge düşürmektedir.

“Bağımsız ve nesnel bilimsel araştırmalarla toplumsal sorunlara dair bilgi üretmesi beklenen üniversitelerin merkezi ve siyasi atamalarla yönetilmeye çalışılmasının kamusal bir fayda üretmeyeceği açıktır.

“İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleştirilen seçimler vesilesiyle bir kez daha tanık oluyoruz ki yükseköğretim sisteminin işleyişine dair sorunların çözümü için üniversitelerin özerk bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir.” (BK)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.