Üniversitede 'Adnan Hoca' sergisi

Üniversitede 'Adnan Hoca' sergisi

Üniversitede 'Adnan Hoca' sergisi  EGE Üniversitesi Kültür, Sanat ve Spor Şenliği kapsamında, Doğa ve İnsan Sağlığı Derneği'nce...

A+A-

Üniversitede 'Adnan Hoca' sergisi Üniversitede 'Adnan Hoca' sergisi
 
EGE Üniversitesi Kültür, Sanat ve Spor Şenliği kapsamında, Doğa ve İnsan Sağlığı Derneği'nce açılan ‘Fosil Sergisi’ krize neden oldu. Serginin, ‘Adnan Hoca’ adıyla bilinen Adnan Oktar'ın, Evrim teorisine karşı propagandasının ürünü olduğu ortaya çıkınca apar topar kaldırıldı. Olayı farkedip serginin kaldırılmasını sağlayan Prof. Dr. Kayhan Kantarlı, “Üniversite gibi bir bilim yuvasında böyle bir serginin açılmasına izin verilmesi, buraya kadar sızmaları kabul edilecek bir tutum değil, şiddetle kınıyoruz. Sorumluları bulunup gereği yapılmalı” dedi.

Bu yıl 29'uncusu düzenlenen şenlikte, geçen pazartesi günü Kampus Kültür Merkezi'nde ‘Fosil Sergisi' açıldı. Ancak milyonlarca yıl öncesine ait olduğu savunulan yusufcuk, balık, kaplan kafası gibi fosillerin yer aldığı serginin ‘farklı amaç taşıdığı’ 3 gün sonra anlaşıldı. Sergiyi gezen bazı öğretim üyeleri Doğa ve İnsan Sağlığı Derneği tarafından açılan sergideki fosillerle ilgili açıklamaların ‘Evrim teorisini çürütmeye yönelik olduğunu’ fark etti.

Olayın Ege Üniversitesi Rektörlüğü'ne iletilmesi üzerine yapılan araştırmada ‘Fosil Sergisi’nin bir ‘Adnan Hoca etkinliği’ olduğu ortaya çıkınca hemen kaldırıldı. Sergiyi açan derneğin temsilcisi Onur Yıldız, üniversite yönetimden gelen talimat üzere sergiyi kapattıklarını, ancak serginin Adnan Hoca ile ilgisinin bulunmadığını ileri sürdü. Sergiledikleri fosillerin İstanbul'da yaşayan Tülay Ertürk adlı bir bioloğun özel koleksiyonu olduğunu ileri süren Yıldız, “Serginin kaldırıldığını Tülay Hanım'a da ilettim, çok üzüldü, ben de üzüldüm. Bu serginin amacı halka, öğrencilere fosillerin milyonlarca yıldır fiziksel değişime uğramadığını göstermekti. Evrim teorisine ters deniyor, oysa bunu pekçok paleantolog söylüyor. Evrim teorisine karşı diye sergiyi kaldırdılar” diye konuştu.

Arkadaşlarıyla birlikte sergiyi gezdiklerini belirten Prof. Dr. Kayhan Kantarlı fosilleri incelerken yer alan açıklamaların dikkatlerini çektiğini söyledi. Prof. Dr. Kantarlı şunları söyledi:

“Bunlar evrim yasasını dışlayan ve yaratıcılığı topluma benimsetmek isteyen görüşün ifadesi sloganlardı. Panolarda, şu yazılıydı: Fosil kayıtlarının iki önemli özelliği: Duraganlık; Türler dünya üzerinde varoldukları süre boyunca hiçbir değişiklik göstermezler. Fosil kayıtlarında ilk ortaya çıktıkları andaki ne ise kayıtlardan yok oldukları andaki yapıları aynıdır. Morfolojik değişim genellikle sınırlıdır ve belli bir öynü yoktur. İkinci özellik aniden ortaya çıkış; Herhangi bir bölgede bir tür, atalarından kademeli farklılaşmalara uğrayarak aşama aşama ortaya çıkmaz, bir anda ve tamamen şekillenmiş olarak belirir. Yani bu evrim teorisinin açıkça inkarı anlamına gelen dogmatik düşüncelerin ürünüdür. Ve üniversite gibi bir bilim kurumu içerisinde, özellikle bir öğrenci şenliğinin yapıldığı bir hafta içerisinde bir hafta boyunca açılmasına izin verilmesi, kabul edilecek bir tutum değildir. Bunu şiddetle kınıyoruz ve üniversitemiz rektöründen sorumluları ortaya çıkarmasını ve gereğini yapmasını istiyoruz.”

Nesrin COŞKUN/İZMİR, (DHA)
HÜRİYET - 28 Mayıs 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.