Unutmadık, unutturmayacağız

Unutmadık, unutturmayacağız

‘Unutmadık, unutturmayacağız’Sivas’ta toplanan 50 bin kişi, 15 yıl önce şeriatçıların yaktığı ateşle katledilenleri andı.SİVAS...

A+A-

Unutmadık, unutturmayacağız
‘Unutmadık, unutturmayacağız’

Sivas’ta toplanan 50 bin kişi, 15 yıl önce şeriatçıların yaktığı ateşle katledilenleri andı.

SİVAS - Sivas’ta aralarında yazar, şair ve sanatçıların da bulunduğu 35 kişinin şeriatçılar tarafından diri diri yakılmasının 15. yıldönümünde on binlerce kişi Madımak Oteli’nin önünde toplanarak katliamı protesto etti. Bütün konuşmalarda ve alanda açılan pankartlarda şu an bir kebapçı olan Madımak Oteli’nin müze olmasına ilişkin talepler dile getirildi.

2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal’ı anma etkinliklerine katılmak için Sıvas’ta bulunan yazar, şair, sanatçı 35 kişinin Madımak Oteli’nde yakılarak katledilmesini protesto etmek için dün sabah saatlerinde on binlerce kişi farklı kollardan kortej oluşturdu. Birinci grup saat 10.30’da Eğitim-Sen şubesi önünde bir araya gelerek Kepenek Caddesi üzerinden Ethem Bey Parkı’na kadar yürüdü. Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı önünde toplanan bir başka grup da aynı parka doğru yürüyüşe geçti. Daha sonra yaklaşık 25 bin kişilik grup kortej oluşturarak Mevlana Caddesi’nden Atatürk Anıtı’na kadar sloganlarla yürüdü. Topluluk, anıta çelenk koyduktan ve İstiklal Marşı okunduktan sonra Madımak Oteli’ne doğru harekete geçti. Tokat, Çorum, Samsun, Amasya, Adıyaman, Yozgat ve Kayseri’den çok sayıda kişinin katıldığı yürüyüşte kortej giderek kalabalıklaştı. “2 Temmuz’u unutmadık, unutturmayacağız”, “Madımak müze olacak”, “Katiller halka hesap verecek” yazılı dövizler taşıyan ve “Yobazlar yaktı, devlet baktı”, “Gün gelecek, devran dönecek katiller halka hesap verecek”, “Susma sustukça sıra sana gelecek”, “Sıvas’ın hesabı sorulacak” sloganları atan kitle Madımak Oteli’nin önüne vardığında sayı 50 bine yaklaştı.

Yürüyüşe SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, DTP Grup Başkanı Emine Ayna, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, Eşber Yağmurdereli, Suavi, Mustafa Özarslan, 68’liler Vakfı temsilcisi Şükrü Ceyhan, çeşitli illerden ADD şubeleri, Eğitim-İş, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Eğitim ve Kültür Vakfı ve şubeleri, Pir Sultan Abdal Tanıtma ve Kültür Derneği ve şubeleri, çeşitli Alevi örgütleri ile birlikte Türkiye Alevi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Hacı Bektaş Veli Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş de katıldı. Madımak’ta katledilenlerin aileleri çocuklarının fotoğraflarıyla birlikte kortejin en önünde yer aldılar. Otel önüne varıldığında ise birçok kişi gözyaşlarını tutamadı. Burada katliamda ölen 35 kişinin adları tek tek okundu ve katılımcılar hep bir ağızdan “Burada” diye bağırdı. Miting boyunca yapılan konuşmalarda Madımak Oteli’nin müze yapılması dile getirilirken 2 Temmuz olayının laik, demokratik Cumhuriyete yönelik yapıldığı, olayın Aleviliğin ötesinde bir insanlık olayı olduğu ve geçen 15 yıllık sürede de devletin Sıvas’ı unutturmaya çalıştığı vurgulandı. Kalabalığın otelin önünde yığılması sonucu kısa süreli arbede yaşandı. Arbede sırasında otelin altındaki lokantanın camı kırıldı.

Sıvas 2 Temmuz’u Anma Platformu adına bir konuşma yapan Önder Doğan şunları söyledi: “Gerçeklerle ne zaman yüzleşirsek o zaman hem Sıvas’ı hem de ülkemizi hak ettiği noktaya taşımış oluruz. Eğer bunu yapmazsak, bu acıları tekrar yaşatacaklardır. Çünkü Maraş’ı unuttuk Çorum’u yaşattılar. Çorum’u unuttuk Sıvas’ı yaşattılar. Tüm bu acıların yaşanmaması için, katledilişinizin 15. yıldönümünde yine sizlerin huzurundayız.”

‘YÜZ BİNLERİ TOPLAYACAĞIZ’

Burada konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, Madımak Oteli’nin müze yapılması taleplerinin onlarca hükümet değiştiği halde karşılıksız kaldığını vurgulayarak, “Madımak önümüzdeki yıl müze olmazsa burada yüz binleri toplayacağız” dedi.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker de anma programına katılan parti başkanlarını kutlayarak, “Doğru bir davranışta bulundular. Seçimler geldiğinde elleriniz kızarana kadar alkışladığınız Deniz Baykal nerede? Bundan sonuç çıkaracağız” diye konuştu.

Türkiye Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız da buraya kimseyi rahatsız etmeye gelmediklerini belirterek “Herkesle birlikte bu güzel Sıvas’ı, öncelikle de Sıvaslıların gayreti ve öncülüğüyle bu ayıptan kurtaracağız” dedi.

ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ise katliamın 15. yıldönümüyle ilgili olarak gazetemize şu değerlendirmede bulundu: “15 yıldır bu ülkeyi yönetenler aslında bizi uyuttular. Bir kez daha görüyoruz ki 15 yıldan beri hâlâ gerçek bir laiklik ve demokrasi konusunda kalıcı adımlar atılmadı” DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de Madımak katliamının aydınlara yönelik gerici baskıların önemli bir dönemeç noktası olduğunu söyledi. Çelebi 15 yıl geçmesine karşın halen ölenlerin anısına saygının yerine getirilmediğini söyledi EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, laik bir ülke için öncelikle Sıvas’la hesaplaşılması, katliamın arkasındakilerin aydınlatılması gerektiğini vurgularken DTP Grup Başkanı Emine Ayna da “Alevilerin ve Kürtlerin birlikte hareket etmek zorunda olduklarını” belirtti.

Sloganlar eşliğinde yapılan konuşmaların ardından topluluk dağıldı.

MEHMET MENEKŞE - Cumhuriyet - 3 Temmuz 2008

Ankara ve İzmir’de anma

Binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen mitinglerde aradan geçen 15 yıla rağmen gözyaşlarının dinmediği belirtildi, Sıvas katliamının sorumlularının bulunması istendi

İZMİR/ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - On beş yıl önce Madımak’ta katledilen aydınlar ve sanatçılar, İzmir’de ve Ankara’da da çeşitli etkinliklerle anıldı. Binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinliklerde, Madımak Oteli’nin müze haline getirilmesi istemi yinelendi.

Alevi dernekleri, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin düzenlediği miting, yaklaşık 3 bin kişinin Gündoğdu Alanı’nda toplanmasıyla başladı. Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu Sözcüsü Elvan Çelenk, “Sıvas katliamının sorumluları bulunmadıkça, Madımak olayının çözülemeyeceğini” söyledi. Platform Sekreteri Ali İzzet Uğur da “Tek bir düşünce, ‘tekbir’ sesleriyle hâkim kılınmaya çalışılıyor” diye konuştu.

Başkent’te de 2 Temmuz düzenlenen mitingle protesto edildi. Kolej Kavşağı’ndaki yürüyüşte, olaylarda yaşamını yitirenlerin aileleri, “Madımak Müze Olacak” yazılı dövizler taşıdı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Sekreteri Kemal Bülbül, “devletin kendi tarihiyle yüzleşmesi” gerektiğini, Alevi Bektaşi Federasyonu Örgütlenme Sekreteri Mustafa Özarslan da geçen 15 yıla rağmen gözyaşlarının dinmediğini dile getirdi. Miting, sanatçı Ferhat Tunç’un türküleriyle son buldu.

CUMHUİYET - 3 Temmuz 2008

SIVAS’A CHP ÇIKARMASI

‘Devletin suskunluğu artık son bulsun’

SIVAS (Cumhuriyet) - Madımak katliamının 15. yıldönümünde CHP 25 milletvekiliyle birlikte kente çıkarma yaptı.

CHP Grup Başkanvekili Haluk Süha Okay başkanlığında 25 CHP milletvekili, ADD, Eğitim-İş, Cumhuriyet Kadınları Derneği, CUMOK Cem Vakfı Sıvas şube temsilcileri ve katılımcılar ile birlikte sabah saat 9.30’da Atatürk Anıtı’na çelenk sundu, İstiklal Marşı okundu, saygı duruşu gerçekleştirildi. ADD Sıvas Şube Başkanı Kemal Işın, burada yaptığı konuşmada “2 Temmuz katliamı devlete, laik demokratik Cumhuriyete karşı bir ayaklanmadır. Kemalist düzeni yıkma provasıdır” dedi. Katılımcılar daha sonra Madımak önüne karanfil bıraktılar. CHP Sıvas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, 2 Temmuz’un “Barış ve Kardeşlik Günü” yapılması ve otelin insanlık müzesine dönüştürülmesi konusundaki görüşlerini yineledi. CHP TBMM Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay da “Öç almak için değil Türkiye’de Menemen, Maraş, Malatya, Çorum, Sıvas olayları yaşanmasın diye buranın müze yapılmasını istiyoruz” diye konuştu. Daha sonra CHP İl Başkanı Renda Güner, hazırlanan ortak bildiriyi okudu. Bildiride özetle şu ifadelere yer verildi: “Laik demokratik Cumhuriyete karşı yapılan bu saldırı karşısında devletin yıllardır süren suskunluğu da artık son bulmalıdır.” CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, CHP İstanbul İl Yönetim Kurulu ve Disiplin Kurulu üyeleriyle ilçe başkanları Madımak Oteli’nin önünde saygı duruşunda bulunarak karanfil bıraktılar.
 
CUMHURİYET - 3 Temmuz 2008

ŞİŞLİ BELEDİYE BAŞKANI SARIGÜL:

‘AKP sözünde durmadı’

SIVAS (Cumhuriyet) - Sıvas katliamını protesto etkinliklerine katılan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, AKP iktidarının Madımak Oteli’nin müze yapılacağına söz vermesine karşın bunu yerine getirmediğini söyledi. Sarıgül, “Seçim zamanı geldiğinde Sıvas’ı, Madımak’ı ağzından düşürmeyenler burada yok. ‘Madımak’ı müze yapacağız’ diyenler burada yok. İktidar olduğumuzda ilk yapacağımız işlerden biri Madımak Oteli’ni barış müzesi yapmak olacaktır” dedi. Şişli Belediyesi, anma etkinliklerine katılmak isteyen çok sayıda yurttaşı Sıvas’a taşıdı. Şişli Belediye Başkanı Sarıgül de Madımak Oteli önüne siyah çelenk bıraktı. 15 yıl önce yaşanan acının halen dinmediğinin altını çizen Sarıgül şöyle konuştu: “Bu olay tarihimizde keşke hiç olmasaydı ve tüm yurttaşlarım Sıvas’ı sadece 4 Eylül ile anıyor olsaydı. Sıvas, Türk devrimine adını altın harflerle yazdırmış bir şehirdir. Umuyorum ki, ne Sıvas’ta ne de yurdumun başka bir köşesinde bir daha böyle bir olay yaşamayacağız.”

CUMHURİYET - 3 Temmuz 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.