Unutturmamak için Madımak'a

Unutturmamak için Madımak'a

Unutturmamak için Madımak'aSivil toplum örgütleri, bazı siyasi partiler ve sendikalar 35 aydının yakıldığı otel önünde eylem...

A+A-

Unutturmamak için Madımak'aUnutturmamak için Madımak'a

Sivil toplum örgütleri, bazı siyasi partiler ve sendikalar 35 aydının yakıldığı otel önünde eylem yapacak

SİVAS - Pir Sultan Abdal etkinlikleri sırasında 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde yakılan 35 kişi yarın düzenlenecek törenlerle anılacak.

KESK, Halkevleri, ÖDP, EMEP, DSP, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Derneği’nden oluşan Sıvas Demokrasi Platformu bileşenleri dün Eğitim-Sen Sıvas Şubesi’nde anma törenleriyle ilgili bir basın açıklaması düzenledi. Sıvas Demokrasi Platformu Anma Komitesi Başkanı Önder Doğan, “Bizler, dün olduğu gibi bugün de katliama sessiz kalan ve ‘unutulsun’ diyen odaklara karşı, barışı ve kardeşliği haykırmak için katliamın 15. yıldönümünde yine Madımak’ta olacağız. Madımak’ta olmak, insan onuruna sahip çıkmaktır. Madımak’ta olmak birçok kültürü içinde barındıran Sıvas’ı kardeşliğin ve barışın şehri yapma çabasıdır” diye konuştu.

‘Türkiye bu utancı temizlemek zorunda’

Türkiye Alevi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Hacı Bektaş Veli Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil ve Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş de yaptıkları ortak açıklamada “15 yıl önce Sıvas’ta gerçekleşen gerici, şeriatçı, faşist katliam devletin ve güvenlik güçlerinin gözetiminde yaşandı. İnsana, aydınlığa, düşünce özgürlüğüne düşman ırkçı ve şeriatçı güçler, ‘Şeriat isteriz’, ‘Cumhuriyet Sıvas’ta kuruldu, Sıvas’ta yıkılacak’ sloganları atarak savunmasız insanları bir otelde kıstırdılar ve oteli ateşe vererek tarihe karanlık bir sayfa eklediler” dedi.

Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesi isteğinin yinelendiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu kara leke, AKP iktidarının Madımak Oteli’nin müze olmasına ilişkin talepleri görmezden gelen tutumu, dahası Sıvas Belediye Başkanı Sami Aydın’ın, ‘Pişmiş aşa soğuk su katılmaz’ yanıtıyla daha da büyümüştür. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın ‘Madımak Oteli’nin kamulaştırılması için yeterli bütçeye sahip değilim’ demesi de en az Madımak katliamı kadar canımızı yakmıştır. Bu, insanlık dışı kıyımın vicdanlarımızda yarattığı utancı hep birlikte temizlemek gerektiğine inanıyor ve bunun salt Alevilerin sorunu olmadığı kanaatini taşıyoruz. Türkiye, geçmişindeki bu utancı temizlemek, geleceğini de aydınlatmak zorundadır. Bizce bunun çözümü; Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesi, katliamın karanlıkta kalmış gerçek faillerinin bulunması ve Alevilerden özür dilenmesidir.”

Anma programı açıklandı

Açıklanan programa göre Eğitim-Sen Sıvas Şubesi ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Sıvas Şubesi önünde toplanacak iki grup, kortej halinde yürüyerek Ethem Bey Parkı önünde buluşacak. Burada toplanan katılımcılar, Atatürk Anıtı’na çelenk koyacak. Ardından, Madımak Oteli’ne yürünerek, çelenk konulacak ve saygı duruşunda bulunulacak. Program, konuşmaların ardından sona erecek. Katılımcılar, kortej halinde Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Sıvas Şubesi’ne dönecek.

Bu yılki anma etkinliğine, CUMOK, ADD şubeleri, Eğitim-İş Sendikası, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Eğitim ve Kültür Vakfı ve çeşitli Alevi örgütlerinin katılacağı, geçen yıllara göre katılımın daha yoğun olmasının beklendiği belirtildi.

MEHMET MENEKŞE / CUMHURİYET - 1 Temmuz 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.