URAS : Alevi Toplumunun Telepleri Kabul Edilmelidir

URAS : Alevi Toplumunun Telepleri Kabul Edilmelidir

URAS : Alevi Toplumunun Telepleri Kabul Edilmelidirİstanbul Milletvekili Ufuk Uras'ın 2 Temmuz 1993 Sivas Katliamının 16.Yıldönümü ile...

A+A-

URAS : Alevi Toplumunun Telepleri Kabul EdilmelidirURAS : Alevi Toplumunun Telepleri Kabul Edilmelidir

İstanbul Milletvekili Ufuk Uras'ın 2 Temmuz 1993 Sivas Katliamının 16.Yıldönümü ile ilgili Basın Açıklaması

ALEVİ TOPLUMUNUN TALEPLERİ KABUL EDİLMELİDİR

16 yıl önce, 2 Temmuz 1993’de Sivas’ta 35 canımızı kaybettik. Bu acı olayın yıldönümü vesilesiyle, yitirdiğimiz insanları bir kez daha sevgi ve saygıyla anıyoruz.
 
O gün Madımak Oteli’nde yakılan insanlar bu ülkenin aydınları, onuruydu. 2 Temmuz bir linçtir, katliamdır. Yıllardır “din elden gidiyor” diyerek gericiliği, “Türkiye bölünüyor” diyerek milliyetçiliği körükleyenler, Malatya’da, Maraş’ta, Çorum’da ve Sivas’ta nice canlarımızı gözlerini kırpmadan katletmişlerdir.

Yine bu vesileyle bir kez daha bir gerçeğin altını çizmek istiyoruz. Yıllardan bu yana Alevi sorunu ve  gerçeği toplumun gözü önünde duruyor ve çözüm bekliyor. Alevi gerçeğini anlama ve bu toplumunun yaşadığı sorunlara çözüm bulma zamanı geçmektedir.
 
Bugüne kadar siyasi iktidarların izledikleri politikalar, çözümden değil, sorunun devamından yana olunduğunu gösterdi. Alevileri ve taleplerini yok sayan tutum ve yaklaşımlar sürdürüldü.
 
Şimdi Alevi toplumunun taleplerini dikkate alıyormuş gibi davranan AKP Hükümeti’nin de;  her zaman Alevilere oy deposu gözüyle bakan CHP’nin de, bu yurttaşlarımızın sorunlarına sahici çözümler geliştirme iradesine sahip olmadığı ortada.
 
Oysa atılması gereken ilk adımlar bellidir:

- Alevilere yönelik ayrımcılık ve haksızlıklara son verilmeli,

- Zorunlu din dersleri uygulamasına son verilmeli,

- Varlığı ve uygulamalarıyla bir mezhebin kuruluşu gibi çalışan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu durumuna son verilmeli,

- Alevi köylerine cami yapılmasından vazgeçilmeli,

- Cem evlerine ibadethane statüsü verilmeli,

- Hacı Bektaş Veli Dergâhı ve diğer Alevi dergâhlarının yönetimleri Alevi örgütlerine bırakılmalı,

- Ders kitaplarından Alevilere yönelik aşağılayıcı ifadeler çıkartılmalı, Aleviliği anlatan bir içerik kazandırılmalı,

- Hükümet sorunun çözümünde Alevi toplumunun örgütlerini muhatap kabul etmeli,

- Ve 2 Temmuz’un yıldönümünde Madımak müze ilan edilmelidir.
 
Alevi sorunu, AKP Hükümeti için bir turnusol kâğıdıdır. Soruna yeterli duyarlılık gösterilmezse, “Aleviler, Sivas’ta yakılırsınız, Gazi’de kurşunlanırsınız, toplumda aşağılanırsınız, devlet görevinde üst düzeyde çalışamazsınız, ramazan orucu tutmuyorsunuz diye dayak yersiniz, ‘mum söndü’ iftiralarına maruz kalırsınız, çocuklarınız zorunlu din dersleri ile asimilasyona tabii tutulur, vergileriniz size saldırı ve iftira olarak geri döner” sözleri gerçekliğini sürdürecektir.
 
Siyaset ve demokrasi, yaratıcı olmakla mükelleftir. Eşit koşullarda birlikte yaşamayı gerçekleştirecek bir çözüm modeli, Cumhuriyet’in demokratikleşmesine dayanan eşit-özgür yurttaşlık hukuku ve sistemidir. 

Türkiye’de tarihten miras aldığımız çok dilli, çok dinli ve çok kültürlü toplum yapımızın bir gerilim ve çatışma değil, zenginlik ve güç kaynağı olarak görülmesi için, Anayasa başta lmak üzere tüm yasal düzenleme ve uygulamaların hızla demokratikleştirilmesinden başka bir seçeneğimiz yoktur.
 
Ufuk URAS
İstanbul Milletvekili

KAYNAK : Alevihaber.com - 30 Haziran 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.