Uras: Çoğulculuk dışlanıyor

Uras: Çoğulculuk dışlanıyor

Uras: Çoğulculuk dışlanıyor     ÖDP'nin merkezi bir faaliyet olarak yürüttüğü 'Birarada Yaşamı...

A+A-

Uras: Çoğulculuk dışlanıyorUras: Çoğulculuk dışlanıyor   
 
ÖDP'nin merkezi bir faaliyet olarak yürüttüğü 'Birarada Yaşamı Savunalım' kampanyasına paralel olarak İstanbul Taksim Gezi Park'ındaki Beyoğlu Evlendirme Dairesi'nde 'Birarada Yaşamın Yolu' başlıklı sempozyum gerçekleştirdi. "Birarada Yaşamın Anayasal-Siyasal Boyutu" ve "Birarada Yaşamın Kültürel Boyutu" olarak iki oturum halinde tartışılan sempozyuma, eski ÖDP Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu, DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, Hrant Dink davası avukatı Fethiye Çetin, Hubyar Sultan Alevi Kültür Demeği Başkanı Ali Kenanoğlu, ÖDP PM üyesi Saruhan Oluç katıldı. Sempozyuma katılan Aysel Tuğluk, Kürt sorunun milliyetçi ve şiddet kıskacına alındığını belirterek, sorunların hukuka dayalı, Kürt ve Türklerin bir arada yaşayabileceği "Demokratik Cumhuriyet Projesi" ile çözülebileceğini dile getirdi. Toplantı bugün de devam edecek.

BİRARADA YAŞAMA VURGU

Açılış konuşmasını gerçekleştiren ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Türkiye'de eğitimden siyasete somut adımlar atarak temeller yaratmanın mümkün olabileceğini söyledi. Gökkuşağının bütün renklerinin Türkiye'de buluşması gerektiğini söyleyen Uras, çeşitlilikten yana olduklarını ifade etti.

İnsanların birbirine vurdurulduğunu hatırlatan Uras, "Şu dönemde birarada yaşamın önemine vurgu yapmamız gerek" dedi. Siyasette yeni bir dönemin oluşacağından bahseden ve parti olarak da ortak taleplerde bulunduklarını belirten Uras, yerel seçimlerde yönetim sistemlerinin değiştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Başbakan Erdoğan'ın söylemlerinin çoğulculuk yaratan kültürlerin dışlanmasını savunduğunu öne süren Uras, bir arada yaşama düşüncesinin AKP'ye karşı gelecek seçimlerde bir sol seçenek yaratacağını sözlerine ekledi.

'VERGİLERİMİZ GELİŞİME GİTSİN'

Hubyar Sultan Alevi Kültür Demeği Başkanı Ali Kenanoğlu'da, Osmanlı döneminde Aleviliğin yok edilmek istendiğini, Cumhuriyet döneminde ise Aleviliğin kabul edilmediğini söyleyerek, varlıkla-yokluk arasında bir konuma yıllardır sokulduklarının altını çizdi. Bir enkazın üstünde durduklarını ve bu enkazın gün geçtikçe büyüdüğünü söyleyen Fethiye Çetin de, geçmişten dersler çıkartılması gerektiğini dile getirdi. Türkiye'nin geçmişi ile yüzleşmesi konusunda acılarını araçsallaştırdığını söyleyen Çetin, Dink'in de sorgulamalarda bulunduğu için öldürüldüğünün altını çizdi.

ERMENİ KATLİAMI

Oturumun ikinci bölümünde konuşan Oya Baydar, Ermeni katliamının olduğunu ifade ederek, Türkiye topraklarında yaşayan bütün ırkların bu durum karşısında dürüst olmalarını ve düşünmeleri gerektiğini ifade etti. Baş örtüsü sorununa da değinen Baydar, Kürt, Alevi ve diğer azınlıkların yanı sıra baş örtülü anlayışı da önemsediklerini belirtti. Devlet ve Kürtler arasındaki durumun da aynı olduğunu söyleyen Baydar, hakkını arayan Kürtlerin devlet için tehlike arz ettiği yorumunu yaptı. Tayfun Atay da "Doğa için canlı çeşitliliği neyse, kültürel çeşitlilik de odur. Liberal politikacılar, kültürel çeşitliliği meta olarak görüyor. Siyasi iradeler farklı olanı tehlikeli sayıyorlar" dedi.
 
BİRGÜN - 13 Ocak 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.