Uras'tan Maraş belgeseline tepki

Uras'tan Maraş belgeseline tepki

Uras'tan Maraş belgeseline tepkiUras'tan Erdoğan'a; Maraş katliamının 1 numaralı sanığına anlattırılmasını etik mi?ÖDP Genel Başkanı...

A+A-

Uras'tan Maraş belgeseline tepkiUras'tan Maraş belgeseline tepki

Uras'tan Erdoğan'a; Maraş katliamının 1 numaralı sanığına anlattırılmasını etik mi?

ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, TRT 1’de yayınlanan “Şahların Labirenti” isimli programda Maraş katliamının, davanın bir numaralı sanığı Ökkeş Şendiller’e anlattırıldığını belirterek Başbakan Erdoğan’a “Maraş katliamının 1 numaralı sanığına anlattırılmasını etik, vicdani ve hakkaniyetli buluyor musunuz?” diye sordu.

Uras Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde 24 Aralık 2008 akşamı TRT 1’de yayınlanan ve 2 Ocak’ta TRT INT’te tekrar verilen “Şahların Labirenti” isimli programda Maraş katliamının konu edildiğini ve davanın bir numaralı sanığı Ökkeş Kenger (Şendiller)’e anlattırıldığını kaydetti. Şendiller’in programda “Alevi-sünni çatışması yoktu. İşin içinde Hrant Dink ve arkadaşlarının kurduğu sol örgütler vardı. Hrant Dink ve arkadaşlarının örgütleri bu işleri yaptı. Zaten olaylarda ölenlerin arasında yer alan 6-7 tane sünnetsiz cesedin Alevilerle, Sünnilerle ne alakası var?” dediğini hatırlatan Uras, “Katliamı 19 Ocak 2007 tarihinde öldürülen gazeteci Hrant Dink ve arkadaşlarının üzerine yıktı“ dedi. Uras Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti:

“Tarihimizin en acı, en utanç verici olaylarından Maraş katliamının 1 numaralı sanığına bu katliamın anlattırılmasını etik, vicdani, hakkaniyetli buluyor musunuz? Bu yayın, TRT’nin kamu hizmeti yayıncılığı sorumluluklarına uygun mudur? Söz konusu programın TRT yasasının 5’nci maddesinde sayılan genel yayın esaslarına, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunun 4’ncü maddesinde sayılan yayın ilkelerine uygun olup olmadığı kimler tarafından denetlenmiştir? Programın ilk yayınından sonra Dink ailesi adına Avukat Fethiye Çetin tarafından 2954 sayılı yasanın 27’nci maddesine, 3984 sayılı yasanın 28’nci maddesine dayanarak yapılan düzeltme ve cevap hakkı başvurusuna ne cevap verilmiştir?

Programla ilgili olarak basında pek çok olumsuz haber ve yorum yayınlandıktan ve Dink ailesi tarafından düzeltme ve cevap hakkı başvurusu yapıldıktan bir hafta sonra aynı programın TRT INT’de yeniden yayınlanmasının amacı nedir? Programın ilk yayınından sonra TRT tarafından “Dışarıdan alınan bir yapım, sorumluluk yapımcıya aittir” şeklindeki bir açıklama yapılmış mıdır? Söz konusu program ve tekrarlanan yayınlarla ilgili herhangi bir hukuki işlem başlatmayı düşünüyor musunuz?”

GERÇEK GÜNDEM - ANKA - 13 Ocak 2009, Salı

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.