ÜSKÜL : Cemevleri'yle ilgili sorun yerel yönetimlerle çözülür

ÜSKÜL : Cemevleri'yle ilgili sorun yerel yönetimlerle çözülür

ÜSKÜL : Cemevleri'yle ilgili sorun yerel yönetimlerle çözülür AKP Mersin Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını...

A+A-

ÜSKÜL : Cemevleri'yle ilgili sorun yerel yönetimlerle çözülürÜSKÜL : Cemevleri'yle ilgili sorun yerel yönetimlerle çözülür
 
AKP Mersin Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Zafer Üskül, Kars'ta yerel yayın yapan Serhat TV'de çeşitli konularda açıklamalarda bulundu. Üskül şunları söyledi:

"CEMEVLERİ'YLE İLGİLİ SORUN YEREL YÖNETİMLERLE ÇÖZÜLÜR"

Türkiye'de Alevilerin Cemevleriyle ilgili talepleri olduğunu anımsatan Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üskül, bu konuda ben bir çok belediyenin olumlu bir yaklaşım içinde olduğunu bildiğini dile getirdi. Cemevleri'yle ilgili sorunların yerel yönetimler tarafından çözülmesi gerektiğine inandığını anlatan Üskül,

"Geçen yıl 2007'de seçim döneminde Mersin'de bir Cemevi ruhsat alamıyordu. Alınmasına katkıda bulunduk. Sorunları çözüldü. Bir çok başka illerde de belediyelerimizin bu konuda yardımcı olduklarını biliyoruz. Bu konuda da tabi ki önümüzdeki dönemde de eksik kalan şeyler varsa yapılacaktır.

Din dersi konusunda Anayasamızda bir hüküm var. Din Kültürü ve Ahlak Dersi mecburi bir ders. Şimdi sıkıntı şurada; özellikle Aleviler diyorlar ki, 'bu ders Din Kültürü ve Ahlak Dersi olarak verilmiyor, belli bir inancın uygulamalarının da öğretildiği bir ders halinde veriliyor. Biz çocuklarımızın bu dersi almasını istemiyoruz.' Milli Eğitim Bakanımız da şunu söyledi, 'Tamam haklısınız böyle bir sorun var ama biz, dersin içeriğini değiştirdik.

Yeterlidir, yetersizdir bu ayrı bir mesele ve tartışılabilir. Gerekiyorsa yeniden dersin içeriği gözden geçirilebilir.' Ama bana göre, Türkiye'de yaşayan, Türkiye'de okuyan bütün gençlerimiz bütün dinleri öğrensinler. Dinlere, farklı inançtan insanlara hoşgörüyle bakmayı öğrensinler. Bir kültür edinsinler, din kültürü edinsinler.

Ama tabi ki siz bir Hıristiyan'a Müslümanlığın kurallarını uygula diyemezsiniz. Alevi bir ana - baba çocuğuna İslam'ın kurallarının öğretilmesini istemiyorsa bunu zorla yapamazsınız. Zaten bu doğrultu da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı da var. Dolayısıyla bana göre burada yapılması gereken Din Kültür ve Ahlak Dersi içeriğini yeniden gözden geçirmek gerek. O dersi gerçekten olması gerektiği gibi bir hale getirmeli. Ama bu arada da ben çocuğuma dini öğretmek istiyorum. Devlet bu konuda bana yardımcı olsun diyen velilere de bu çocuğun dini inançla ilgili bilgileri öğrenmesini sağlayacak dersin olması lazım."

Sivas'taki Madımak Oteli'nin müzeye dönüştürülmesi konusunda da görüşlerini aktaran Üskül, "Madımak Oteli gerçekten bir simge haline geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığımız zaten baştan itibaren o mekanın bir müze haline getirilmesi görüşünü benimsemiş durumda. Ama o mekanın alınması, kamulaştırılmasıyla ilgili bir takım sorunlar çıktı. O nedenle de bu düşüncenin uygulanması hemen mümkün olmadı. Ben o konuda bir sorun çıkacağını zannetmiyorum. Bugün değilse yarın, yani önümüzdeki günlerde bu gerçekleştirilecektir" diye konuştu.

HÜRRİYET - DHA - 14 Aralık 2008

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.