'Üskül susturmaya çalıştı'

'Üskül susturmaya çalıştı'

'Üskül susturmaya çalıştı'Okulda dinci baskı gören Alevi kız öğrencilerin aileleri AKP'li komisyon başkanını yalanladı. Amasya'da...

A+A-

'Üskül susturmaya çalıştı''Üskül susturmaya çalıştı'

Okulda dinci baskı gören Alevi kız öğrencilerin aileleri AKP'li komisyon başkanını yalanladı.

 Amasya'da "Kızları sorgulamadıklarını, sadece iddiaları incelediklerini" söyleyen TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Üskül'e aileler tepki gösterdi. Milletvekilleriyle görüştükten sonra çocuklarının psikolojisinin bozulduğunu ve suçlululuk duygusuna kapıldıklarını anlatan Ş.D'nin babası Cafer D, "Sorun çözmeye değil de bizi susturmaya gelmişler" dedi.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı, AKP Mersin Milletvekili Zafer Üskül' ün, Amasya'da Alevi öğrencilerle ilgili olarak, "Sorgulamadık, sadece iddiaları inceledik" yönündeki açıklamasına kızların aileleri tepki gösterdi. Aileler, "Sorun çözmeye değil de bizi susturmaya gelmişler" dedi. Amasya'da Anadolu Kız Meslek Lisesi'nin pansiyonunda öğrencilere dini baskı yapıldığı yönündeki iddiaların basına yansımasının ardından AKP Mersin Milletvekili Zafer Üskül başkanlığındaki bir komisyon geçen hafta akşam saatlerinde Amasya'nın Böke köyünde oturan kızların ailelerini ziyaret etti. Ancak görüşme sırasında henüz yaşları 15-16 olan dört kız öğrencinin ayrı bir odaya alınmasına aileler tepki gösterdi. Ailelerin tepkileri gazetemize, "Alevi öğrencilere vekil sorgulaması" başlığıyla yansıdı. Bu haberin ardından Üskül yaptığı yazılı açıklamada, kızları sorgulamadığını, sadece iddialarla ilgili bilgi aldığını söyledi.

Üskül'ün bu açıklaması ailelerin tepkisini çekti. Dört kızdan biri olan ve pansiyona kayıt sırasında dini baskıyla birebir karşılaşan Ş.D'nin babası Cafer D , "Çocuklarla bizim yanımızda konuşmadılar da niçin ayrı bir odada sorguladılar. Çocuklarımızın bizden saklayacakları neyi olabilir ki" diye sordu. Milletvekilleriyle görüştükten sonra çocuklarının psikolojisinin bozulduğunu ve suçlululuk duygusuna kapıldıklarını anlatan Cafer D, "Sorun çözmeye değil de bizi susturmaya gelmişler. Niçin geldiklerine bir anlam veremedik. Çocukları ayrı odada sorgulamalarına çok tepki gösterdim. Bizi almadılar, 'Bari muhtar içeri girsin' dedik. Onu da almadılar. Hem okuldan kovulduk, hem de âleme rezil olduk" dedi.

Cafer D, milletvekillerine kızı Ş.D'nin pansiyonda bir hafta kaldığı süre içerisinde oruç tutması, namaz kılması konusunda baskı gördüğünü, ramazanda öğle saatlerinde yemek çıkmadığını, oruç tutmadığı halde aç kaldığını, odasında toplu olarak namaz kılındığını, kendisinin de bu durumdan olumsuz etkilendiği konusundaki açıklamalarını yinelediğini belirtti.

Suluova Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı İlyas Şahin de, yaşananların son derece üzücü olduğunu vurgulayarak "Alevi Bektaşi kimliğinin, inancının yok sayıldığı, Aleviliğin ders kitaplarına girmediği, ibadet yeri olan cemevlerimizin yasal ve hukuksal dayanaktan yoksun bırakıldığı bir ortamda alevi çocukları baskı altında olmayacak da kim olacak?" diye konuştu.

MEHMET MENEKŞE
Cumhuriyet  - 29 Kasım 2007

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.