Vadiden tek bir ses yükseliyor

Vadiden tek bir ses yükseliyor

Vadiden tek bir ses yükseliyor74 kilometrelik İkizdere Vadisi’nde 16 adet regülatör ve hidroelektrik santral kurulması planlanıyor. Alınacak...

A+A-

Vadiden tek bir ses yükseliyorVadiden tek bir ses yükseliyor

74 kilometrelik İkizdere Vadisi’nde 16 adet regülatör ve hidroelektrik santral kurulması planlanıyor. Alınacak suyun 55 kilometrelik tünelle taşınacağını söyleyen İkizdereliler, “Vadi çölleşecek” diyor.

İkizdere Vadisi’nin hidroelektrik santrallarla dolmasına karşı çıkan İkizdereliler ‘tek ses’ oldu. 28 köy, 15 mahalle halkı ve AKP’li İkizdere Belediye Başkanı’nın ortak isteği: Vadi ölmeden hatadan dönülmeli...

RİZE - ‘Dünyanın korumada öncelikli 200 ekolojik bölgesinden biri’ olan İkizdere Vadisi, vadiye kurulmak istenen hidroelektrik santral projelerine karşı birleşti. Santral projelerine karşı İkizdere Derneği tarafından düzenlenen toplantıya, 28 köy ve 12 mahalleden vatandaşların yanı sıra İkizdere’nin AKP’li Belediye Başkanı Hasan Köseoğlu da katıldı. Köseoğlu, “Yalnızca karını düşünen özel sektör, çevreyi düşünmeden projeleri gerçekleştirmiş, Bakanlık da enerji ihtiyacını göz önüne alarak projelere onay vermiştir” dedi.

İkizdere Vadisi, WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) ve IUCN (Dünya Doğayı Koruma Birliği) tarafından belirlenen ‘dünyada korumada öncelikli 200 bölge’ listesinde yer alan bir tabiat harikası. Ancak 74 kilometrelik vadide toplam 1344 GWH gücünde, 16 regülatör ve hidrolektrik santral inşa edilmesi planlanıyor.

Hidroelektrik santralların vadiye ‘telafisi imkânsız zarar getireceğini’ savunan İkizdereliler, gereken mücadeleyi verme, eğer iç hukukta hak arama yolları tükenirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitme konusunda kararlı.

İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi uyardı: “Bizler, laf ve iş olsun diye işimizi gücümüzü bir kenara koyarak bu tür bir çalışmanın içinde olmadık. Yola çıktığımızda akademisyenlerin ve bilim adamlarının görüşlerini içeren, vadinin yapısını ortaya koyan raporumuzu hazırladık. Biz ne şan ne ün peşindeyiz. Bizim tek derdimiz yaşadığımız topraklara sahip çıkmaktır. Dünyanın 200 ekolojik bölgesinden biri olan bu vadinin korunması adına bölge halkıyla birlikte ortaya koyduğumuz kararlılığımızı sürdürüyoruz. 74 kilometrelik vadi boyunca alınacak su 55 kilometre boyunca tünellerden geçirilecek. Böylece vadi çölleşmeye terk edilecek. İkizdere Vadisi’ni üç tane enerji şirketine vererek gözden çıkarmayı düşünenler, bu gerçekler ışığında büyük bir yanılgı ve tarihi bir hata ile karşı karşıya olduklarını hukuken göreceklerdir.”

Toplantıda son Rize ziyareti sırasında çevrecileri ‘bir takım işsiz güçsüz insanlar’, kendisini de ‘çevrecinin daniskası’ ilan eden Başbakan Erdoğan da gündeme geldi.

‘En büyük çevreci’ye çağrı

İkizderelileri hidroelektrik santralları karşı hukuksal mücadele konusunda bilgilendiren avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu “Ben çevreciyim. Çevreci olarak mücadelemi sürdüreceğim. Kendisi çevrecinin daniskasıysa buyursun gelsin birlikte mücadele edelim. Birlikte bu santralları tartışalım ve hangisi doğruysa onu yapalım. Başbakan’a dava açmayı düşünüyoruz. Her birimiz işi gücü olan insanlarız. İşsiz güçsüz değiliz. Bu bir hakarettir” diye konuştu.

Başkan ‘Proje yanlış’ diyor

İkizdere’nin AKP’li Belediye Başkanı Hasan Köseoğlu toplantıda yaptığı konuşmada ülkenin enerjiye olan büyük ihtiyacı nedeniyle, bölgede gerekli inceleme yapılmadan enerji üretiminin özel sektöre açıldığını söyledi. Köseoğlu şöyle konuştu: “Yalnızca karını düşünen özel sektör çevreyi düşünmeden projeleri gerçekleştirmiş, Bakanlık da enerji ihtiyacını göz önüne alarak projelere onay vermiştir. Bizim baştan beri söylediğimiz, bu projelerin yanlışlığıdır. Sayın Başbakan’la yaptığım görüşmede bana,  ‘Yanlış projeler ve can suyu miktarlarında yapılan hatalar düzeltilecektir’ demiştir. İnşallah bu vadi ölmeden bu hatalar düzeltilir.”

Güneysu’da ne oldu?

İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi ise Başbakan’ın memleketi olan Rize’nin Güneysu ilçesinde beş adet hidroelektrik santral inşaatının belediye başkanının girişimleriyle iptal edildiğini iddia etti. Ekşi “Güneysu’da Başbakan var. Onlar problemlerini halletti, diğer ilçeler ne olacak? Diğer ilçeler bu yıkım, tahribat ve doğa katliamıyla mı yaşayacak? İnşallah Güneysu’nun yaşadığı bu bayram sevincini biz de yaşarız” dedi.

FOTOĞRAF: MUHAMMET KAÇAR / DHA
MUHAMMET KAÇAR - RADİKAL - 29 Eylül 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.