Vak Vak'lı Din Eğitimi

Vak Vak'lı Din Eğitimi

Vak Vak'lı Din EğitimiTürban ve zorunlu din dersi üzerinden laiklik tartışmaları sürerken, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü,...

A+A-

Vak Vak'lı Din EğitimiVak Vak'lı Din Eğitimi

Türban ve zorunlu din dersi üzerinden laiklik tartışmaları sürerken, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, yaratılış teorisini empoze etme işini okul öncesi yaş grubuna indirdi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okul öncesi eğitimde okutulması uygun görülen ve anasınıfı olan tüm okullara gönderilen hikaye kitaplarında yer alan Ördek Ailesi’nin hikayesi Allah’ın izniyle başlayıp Allah’a şükürle bitiyor. Yüzme, suya dalıp yakalayabilme ve uçma yeteneklerinin Allah’ın izniyle olduğu her sayfada ısrarla vurgulanıyor. Kanatlarını yukarıya kaldırmış Allah’a şükreden ördek resimlerinin olduğu “Vak Vak Ördek” isimli sesli kitap Kaydırak Yayınları tarafından basılmış.

Söz konusu kitap, İl Milli Eğitim Konak Şube Müdürü Alaattin Kurt’un imzası bulunan 13.10.2010 tarih ve 310/68767 sayılı yazı ile alınması ve okulun demirbaş listesine geçirilmesi zorunlu kılınıyor.

Uzmanlar ise okul öncesi eğitim yaşı olan 4-6 yaş grubunda soyut düşünme yeteneğinin henüz gelişmediğini belirterek, bu yaş grubunda soyut kavramların ve özellikle dini konuların öğretilmesini sakıncalı buluyor.

Konu ile ilgili olarak basın toplantısı düzenleyen Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube, sözkonusu kitapların derhal toplatılmasını istedi.

KOMİSYON KİMLERDEN OLUŞUYOR?

Basın toplantısında konuşan Şube Sekreteri Abdullah Tunalı, kitabın eğitim bilimine aykırı, yaş düzeyinin çok çok üzerinde, okul öncesi eğitimde din eğitiminin yerleştirilmesi için hazırlanan bir kitap olduğunu belirtti. Yaratılış teorisinin temel yaklaşımının okul öncesi yaş grubuna empoze edilmek istendiğini belirten Tunalı, “İl Milli Eğitim Müdürlüğü, söz konusu kitabı inceleyen ve ‘okutulması uygundur’ diyen komisyonu, nasıl oluşturulduğunu, üyelerinin kimler olduğunu ve uzmanlıklarını açıklamalıdır” dedi. Komisyon hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatılması gerektiğini belirten Tunalı, kitapların derhal toplatılması gerektiğini de sözlerine ekledi. Tunalı, yaklaşımın bilimsel ve laik eğitime ciddi bir saldırı olduğunu vurguladı.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, bir süre önce de Başkanlığını Adnan Hoca diye bilinen Adnan Oktar’ın yaptığı bir vakfın liselerde yaratılış üzerine konferans düzenlemesine izin vermiş, gelen tepkiler üzerine bu izinleri geri çekmişti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖRDEKLER ŞÜKREDİYOR

‘VAK VAK ÖRDEK’ adlı sesli hikaye kitabında ördekler arasında geçen konuşmalarda bazıları şöyle: “Vak vak ördekler, anne ve baba olmuşlar. Hemen Allah’a şükrettiler. Anne ördek, yavrularına gölde yüzen ördekleri gösterdi. ‘Allah’ın izniyle yakında siz de böyle yüzeceksiniz’ dedi. Yavrulardan biri, annelerine; ‘Ama anne ben çok korkuyorum’ dedi. Annesi de, ‘korkulacak bir şey yok yavrum. Allah, sizi kolayca yüzebilecek şekilde yarattı’ dedi. Yavru ördek, yüzebildiği için çok mutlu oldu. Sonra da Allah’a şükretti. Ördekler yuvalarına döndüklerinde Allah’a şükrettiler...”

Evrensel - 28.10.2010

"Yavru ördek Allah'a şükretti"

Kaldırılması istenirken zorunlu din dersi ana okullarına kadar girdi. İzmir’de Milli Eğitim müdürlüğünün okullara gönderdiği hikaye kitabı din dersi gibi: Yavru ördek yüzebildiği için çok mutlu oldu ve sonra Allah’a da şükretti

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nü “okul öncesi sınıflarda” okutulması için okullara hikaye kitabı gönderdi. Komisyon tarafından incelenen“Vak vak ördek” adlı kitap ise din dersi gibi. Sesli kitapta dokuz defa Allah kelimesi geçiyor. Hikaye kitabının başında ‘Korkulacak bir şey yok Allah sizi kolayca yüzebilecek şekilde yarattı’ deniliyor.

‘ALLAHIN İZNİYLE YÜZECEKSİNİZ’

İşte o hikaye kitabından bir bölüm:

“…Anne ördek yavrularına gölde yüzen ördekleri gösterdi. Yavru ördekler, çok şaşırmışlardı. Anne ördek: Allahın izni ile yakında siz de öyle yüzeceksiniz,  dedi. Yavrulardan biri: ama anne ben çok korkuyorum, dedi. Annesi de korkulacak bir şey yok yavrum, Allah sizi kolayca yüzebilecek şekilde yarattı, dedi.

…. Yavru ördek yüzebildiği için çok mutlu oldu ve sonra Allah’a da şükretti.

… Anne ördek: Çocuklar! Allah’ın izni ile vücudumdaki hava kesecikleri ile çok rahat dalabiliyorum.

…Yavru ördekler hemen göle daldılar ve sonra da hep birlikte Allah’a şükrettiler”

‘BİLİNÇLİ HAZIRLANDI’

Eğitim Sen’liler ise tepkili. İzmir’de açıklama yapan Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Sekreteri Abdullah Tunalı “Bu kitap eğitim bilimine aykırı, yaş düzeyinin çok çok üzerinde okul öncesi eğitimde din eğitiminin yerleştirilmesi için hazırlanan bir kitaptır” dedi.

Okul öncesi eğitim yaşı olan 4-6 yaş grubunda soyut düşünme yeteneği henüz gelişmediğini belirten Tunalı “ Uzmanlar bu yaş grubunda soyut kavramların ve özellikle dini konuların ve eğitiminin öğretilmesini sakıncalı bulmakta ve tüm okul öncesi eğitim müfredatı da bu bilimsel gerçekliğe göre hazırlanmaktadır. Bu kitap bu bilimsel gerçeği yok sayan bir yaklaşımla okul öncesi yaş grubunda din eğitimine başlamak için bilinçli hazırlanmıştır. Ördek ailesinin hikâyesi Allah’ın izniyle başlayıp Allah’a şükürle bitmekte yüzme, suya dalıp balık yakalayabilme ve uçma yeteneklerinin Allah’ın izniyle olduğu her sayfada ısrarla vurgulanıyor.  Yaradılış Teorisi’ nin temel yaklaşımı okul öncesi yaş grubuna empoze edilmek isteniyor. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu kitabı inceleyen ve 'okutulması uygundur' diyen komisyonu, nasıl oluşturulduğunu, üyelerinin kimler olduğunu ve uzmanlıklarını açıklamalı ve komisyon hakkında gerekli yasal işlemleri başlatmalı ve bu kitapları derhal toplatmalıdır” dedi.

ZİHİNSEL ENGELLİLERE DİN DERSİ

Orta ve ağır düzeyde zihinsel engeli olan öğrencilerin eğitim aldığı okulların müfredatında yapılan değişiklik yapıldığını belirten Tunalı "En önemli ders olan beden eğitimi dersi bir saate alınarak yerine Din dersi konuldu. Soyut düşünme yeteneği olmayan kendi öz bakım becerilerini öğrenmek de bile zorlanan bu çok özel çocuklarımıza dersin okutulmasının ne eğitim bilimi ile ne de çocuklarımızın ihtiyacı ile uzaktan yakından ilgisi yoktur” dedi.

GÜLSEN CANDEMİR/BİRGÜN - 28.10.2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.