Validen sendikalara gözdağı

Validen sendikalara gözdağı

Validen sendikalara gözdağıİstanbul Valisi Güler: 1 Mayıs'ta Taksim'de eyleme müsaade edilmeyecek.İstanbul Valisi Muammer Güler,...

A+A-

Validen sendikalara gözdağıValiden sendikalara gözdağı

İstanbul Valisi Güler: 1 Mayıs'ta Taksim'de eyleme müsaade edilmeyecek.

İstanbul Valisi Muammer Güler, ''Marjinal grupların, illegal örgütlerin ve bölücü örgütlerin 1 Mayıs günü Taksim'de düzenlenmek istenen toplantıda veya gösteri yürüyüşlerinde provokatif eylemler yapacakları ve gerektiğinde silahlı bir tarzda bu eylemlerini sahneye koyacakları, gerginliği bu toplantı üzerine bina edecekleri tespit edilmiştir'' dedi.

Güler, 1 Mayıs'a ilişkin İstanbul Valiliği'nde düzenlediği basın toplantısında, suç teşkil eden eylemlerin önlenmesinin güvenlik güçlerinin görevleri arasında olduğunu söyledi.

Güler, şunları kaydetti:

''Güvenlik güçlerinin yaptığı değerlendirmeler ve ellerindeki istihbarat raporlarına göre, marjinal grupların, illegal örgütlerin ve bölücü örgütlerin 1 Mayıs günü Taksim'de düzenlenmek istenen toplantıda veya gösteri yürüyüşlerinde provokatif eylemler yapacakları, güvenlik güçleri ile çatışmaya girişecekleri, taşlı sopalı, molotofkokteyli ve gerektiğinde silahlı bir tarzda bu eylemlerini sahneye koyacakları, gerginliği bu toplantı üzerine bina edecekleri tespit edilmiştir. Bu yürüyüşlerin arkasına sığınarak, bu zemini fırsat bilerek, geçmişte yaşanan olumsuz olayları aynen sahneye koyma hazırlıkları vardır. Sendikaların bu konuda dikkatli olmaları için kendilerini uyarıyorum.

Bir kere İstanbulluların bu konuyu bilmesini istiyorum. Marjinal gruplar böylesine bir yürüyüşü, toplantıyı fırsat bilerek bu şekildeki provokatif eylemlerini harekete geçirecektir. Bununla ilgili elimizde tespitler vardır ve bu tespitlere göre de gerekli tedbirlerimiz planlanmıştır. Geçmişteki hadiselerin bir rövanş zihniyeti ile yeniden gündeme getirilmesi söz konusudur. Bu, İstanbul'da genel hayatı olumsuz etkiler, İstanbul'un imajına zarar verir. İstanbul bir marka şehirdir. İstanbul'un özellikle ticari ve turizm potansiyelini büyük ölçüde etkiler ve bu kente büyük ölçüde zarar verir.''

-İL GÜVENLİK KURULU TOPLANTISI-

Muammer Güler, yarın saat 14.00'te İstanbul İl Güvenlik Kurulunun bir toplantı yapacağını ve alınacak önlemlerin bütünüyle gözden geçirileceğini ve toplantı sonrasındaki basın toplantısı ile perşembe günü alınacak diğer önlemleri açıklayacağını bildirdi.

-POLİSİN ASLİ GÖREVİ-

İstanbul'daki esnafın, tüccarın, çalışan ve sakinlerin İstanbul'da huzurun bozulmasını istemediğini, bu konuda herkesin üzerine düşen sorumluluğun gereğini yerine getirmesi gerektiğini ifade eden Güler, ''Sendikalarımıza ve sivil toplum kuruluşlarına ve bununla ilgili bütün meslek teşekküllerine ve sevgili İstanbullulara hatırlatma yaparak, 1 Mayıs'ın amacına uygun şeklide kutlanması için her türlü özgürlüklerin kullanılması konusunda idarece hazır olduğumuzu, Çağlayan'ı, Kadıköy'ü, Kazlıçeşme'yi, Kartal'ı bu konudaki toplantılar için tahsis edebileceğimizi, ancak kanunen öngörülmeyen güzergahlardaki yürüyüşlerin mümkün olmadığını, Taksim'in de bu anlamda izinsiz bir alan olarak, kanunsuz bir toplantı tarzında gerçekleşeceğini ve kanunun gereğinin de yapılacağını belirtmek istiyorum'' dedi.

Muammer Güler, güvenlik güçlerinin itidalle hareket edeceğini, ancak kanunun öngördüğü yasaklara uymayanlara da yine kanunun öngördüğü sınırlar içinde davranmanın da asli görevleri olduğunu kaydetti.

Güler, ''Güvenlik güçleri ile vatandaşımızı karşı karşıya getirmeyecek, evlerin, araçların tahribine yol açmayacak, geçmişte yaşanan sıkıntıların tekrar gündeme gelmesine yol açmayacak, gerginlikleri tırmandırmayacak bir yaklaşımla 1 Mayıs'ın artık İstanbul için kabus olmaktan çıkarılmasını da arzu ediyoruz'' dedi.

-''YARIN TEKRAR BİR GÖRÜŞME ZEMİNİ OLUŞTURACAĞIM''-

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Güler, sendikalarla bir araya gelip gelmediklerinin sorulması üzerine, ''Bu konuda geçtiğimiz yıllarda görüşme yapmıştık. Bu sene de Ankara'da çeşitli kuruluşlarla temasta bulundular. Ben de bugün kendilerine bir yazı yazarak tekrar bu konudaki sorumluluklarını hatırlattım. Yarın tekrar bir görüşme zemini oluşturacağım. Ancak bu konuda onların da sağduyulu hareket edeceğine inanıyorum. İstanbul'a, hak etmediği bir gün yaşatmayalım'' diye konuştu.

-''YETERİ KADAR GÜÇ ORADA BULUNDURULACAK''-

Taksim'de kutlama yapılması ihtimaline karşı ne kadar polisin görev yapacağının sorulması üzerine de Güler, İstanbul'da İçişleri Bakanlığı ile gerekli koordinenin kurulduğunu, dışarıdan yeteri kadar emniyet görevlisi takviyesi yapılacağını ve yeteri kadar gücün orada bulundurulacağını, devletin her zaman gücünün yeterli olduğunu söyledi.

-''KANUNA RİAYET EDENLERE BİZİM DE KARANFİLLERİMİZ HAZIRDIR''-

Bir gazetecinin, sendikaların ''Taksim'de kutlama yapmalarının anayasal bir hak olduğunu, hiçbir izin alma durumları olmadığını, karşı karşıya gelmeleri durumunda polisten karanfil bekledikleri'' yönündeki açıklamalarını hatırlatması üzerine de Güler, ''Kanuna riayet edenlere bizim de karanfillerimiz hazırdır. Ancak kanuna uymayanlarla ilgili de güvenlik güçlerinin yapacakları şeyler yasalarda belirtilmiştir. Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir izinsiz toplantı yapılmamaktadır veya güvenlik riski olan hiçbir yerde de toplantılara izin verilmemektedir'' diye konuştu.

-''POLİSİMİZ ORANTILI BİR GÜÇ KULLANIMI YOLUNA GİDECEKTİR''-

Güler, ''Geçen yıl orantısız güç kullandığı gerekçesiyle polisin tavrı eleştirilmişti. Bu konudaki yorumunuz nedir?'' sorusu üzerine de şunları kaydetti:

''Polisimiz kanunun kendilerine verdiği sınırlar içerisinde orantılı bir güç kullanımı yoluna gidecektir. Polisimiz hiç kimseye durup dururken müdahale etmeyecektir. Ancak sendikaların söyledikleri yerlerde yapılacak toplantı kanunsuz bir toplantıdır. Kanunsuz toplantıya gelenler, oradaki güvenlik amiri tarafından ikaz edilecektir. Dağılmamakta ısrar edenlerle ilgili de orantılı güç kullanılarak elbette ki dağıtılacaktır. Oraya gelenler özellikle güvenlik güçleri ile çatışma amaçlı, belli bir yere zorla girme amaçlı davranırlarsa elbette ki polisin orantılı gücü söz konusu olacaktır. Güvenlik güçlerini böyle bir zor kullanma mecburiyetinde bırakmamalarını rica ediyorum.''

''Ergenekon'un 1 Mayıs'ı provokatif amaçlı kullanacağı yönünde duyum var mı?'' diye soran gazeteciye Güler, bölücü ve illegal örgütlenmelerin, marjinal grupların geçmişten beri polisle, devletle olan çekişmelerini bu tür alanlara yaymak istediklerini, bölücü örgütlerin bu alanda provokatif eylemlere hazırlandıklarını, İstanbul dışından yoğun şekilde İstanbul'a gelecekleri ve çeşitli yerlerde konuşlanacakları ve güvenlik güçleri ile çatışmaya girecekleri şeklinde ellerinde devlet olarak ciddi şekilde değerlendirdikleri raporlar bulunduğunu söyledi.

Güler, vatandaşın can, mal ve tasarruf güvenliğinin devletin birinci önceliği olduğunu, bunun engellenmesine imkan ve fırsat vermeyeceklerini belirtti.

İstanbul'da daha önce de olay çıkarılmak istenen çeşitli bölgeleri olduğunu, o bölgelerde de bu örgütlerin provokatif eylemlere girebileceklerini, molotofkokteyli atma, yol kesme, araçları tahrip etme, kamu araçlarına saldırma gibi hazırlıklar içinde olduklarını bildiklerini ifade eden Güler, özellikle Taksim'de yürüyüş, toplantı alanlarında da benzeri eylemleri gündeme getireceklerini bildiklerini ve bunlarla ilgili tedbirleri aldıklarını sözlerine ekledi.

A.A. - GERÇEK GÜNDEM - 28 Nisan 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.