Valilik, AKP'li Başkan'ı soruşturmadan kurtardı

Valilik, AKP'li Başkan'ı soruşturmadan kurtardı

Valilik, AKP'li Başkan'ı soruşturmadan kurtardı Isparta Valiliği, AKP'nin kapatılması istemiyle açılan davanın iddianamesinde...

A+A-

Valilik, AKP'li Başkan'ı soruşturmadan kurtardıValilik, AKP'li Başkan'ı soruşturmadan kurtardı
 
Isparta Valiliği, AKP'nin kapatılması istemiyle açılan davanın iddianamesinde yer alan ilköğretim okulu öğrencilerine Said-i Nursi propagandası yapıldığı iddiasıyla başlatılan inceleme sonunda müfettişlerin verdiği "soruşturma izni verilmemesi" görüşüne uydu. Belediye Başkanı AKP'li Hasan Balaman hakkında da soruşturma açılmasına gerek görülmedi

İdianamede, Isparta Belediyesi'nin içinde Said-i Nursi propagandası yapılan "Küçük Gezgin, Güller Ve Halılar Diyarı Isparta'da" adındaki kitabı, sömestr tatiline çıkan Ülkü İlköğretim Okulu'nun 200 öğrencisine karneyle birlikte dağıtması da yer almıştı.

Isparta Belediyesi tarafından kültür hizmeti olarak Bahattin Atak'a hazırlatılan kitapta, Said-i Nursi için övücü ifadeler yer aldı. Kitabın dağıtım törenine vali yardımcısı, belediye başkan yardımcısı ve il milli eğitim müdürü de katıldı.

İçişleri Bakanlığı, 2008-2009 öğretim yılının yarıyıl tatili sırasındaki dağıtım töreniyle ilgili incelemeyi ancak AKP'nin kapatılma iddianamesinin kamuoyuna yansımasının ardından ve törenin üzerinden 3 ay geçmesiyle birlikte başlattı. Bakanlığın incelemeyi, aynı zamanda olayın iddianamede yeralması ve Balaman'a siyasi yasak getirilmesi istenmesinden sonra başlatması da dikkati çekti.

İncelemeyi AKP döneminde daha önce Milli Eğitim Bakanlığı'nda bürokrat olan müfettiş İbrahim Kapaklıkaya yürüttü. Kapaklıkaya, Atatürkçü Düşünce Derneği'nin (ADD) şikayeti üzerine olayla ilgili inceleme yaptı.

Kapaklıkaya raporunda, kitapların büyük bölümünün geri toplandığını belirterek olayda adı geçen üç görevliyle ilgili olarak "soruşturma izni verilmemesi" yönünde görüş bildirdi.

Yargılanmayacaklar

Kapaklıkaya, raporunu son kararı vermek üzere Isparta Valiliği'ne gönderdi. Isparta Valiliği İl İdare Kurulu da müfettiş görüşüne uydu. Böylece, üç bürokrat adli yargıya gitmekten kurtuldu.

Kitabın hazırlanmasıyla ilgili olarak Balaman'la ilgili yapılan başka bir incelemede de Balaman'ın bir suçu olmadığı tespit edildi. Müfettişler, kitabın ortaya çıktığı dönemde oluşan tepkiler nedeniyle kitabı hazırlayan Atak'ın yaptığı ve suçu üzerine alan açıklamaları nedeniyle Balaman'ın suçunun olmadığını tespit ederek "soruşturma izni verilmesine" gerek görmedi.

TOLGA ŞARDAN Ankara / MİLLİYET - 05.10.2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.