Valinin katıldığı toplantıda harem- selamlık uygulaması

Valinin katıldığı toplantıda harem- selamlık uygulaması

Valinin katıldığı toplantıda harem- selamlık uygulaması KARS Müftülüğü'nce düzenlenen ve Vali Mehmet Ufuk Erden'in...

A+A-

Valinin katıldığı toplantıda harem- selamlık uygulamasıValinin katıldığı toplantıda harem- selamlık uygulaması
 
KARS Müftülüğü'nce düzenlenen ve Vali Mehmet Ufuk Erden'in de katıldığı ‘Çanakkale Ruhu’ konulu konferansı izlemeye gelenler, görevlilerin yönlendirmesiyle harem- selamlık oturdu. Vali Erden, oturma düzeniyle ilgili soruyu, “Herkes istediği yere oturabilir. Ön tarafta oruduğum için farkedemedim” diye yanıtladı.

Müftülük tarafından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu'nda geçen Cumartesi günü düzenlenen ‘Çanakkale Ruhu’ konulu konferansa Vali Mehmet Ufuk Erden, Belediye Başkan Vekili Ömer Gökalp, İl Müftüsü İlyas Serenli, İl Emniyet Müdürü İbrahim Demirci ile çok sayıda kişi katıldı. Salonun girişinde bekleyen müftülük görevlileri gelen dinleyicileri salonun giriş yönüne göre kadınları sol, erkekleri de sağ tarafa yönlendirdi. Kadınlar tarafında oturan bazı erkekler, görevlilerin uyarısıyla erkelerin oturduğu bölüme geçti. Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan konferans, Halitpaşa Cami müezzini Kemalettin Baysal'ın okuduğu Kuran-ı Kerim'le devam etti.

Açılış konuşmasını yapan Müftü İlyas Serenli, Türk tarihinin hiçbir milletin sahip olmadığı eşsiz kahramanlık örnekleri ve zaferlerle dolu olduıunu söyleyerek şöyle devam etti:

“Yurdumuzun ve milletimizin menfaatleri, milli haysiyet, şeref ve namusumuzun savunması söz konusu olunca özel menfaatlerimizi, malımızı, canımızı ve bütün varlığımızı bu kutsal değerler uğrunda fedaya hazır olmamız gerekir. Tarihimiz hiçbir milletin sahip olmadığı eşsiz kahramanlık örnekleri ve zaferlerle doludur. Kuran-ı Kerim şehitlerin ölmediğini bildiriyor. Allah yolunda öldürülenlere ‘Ölüler’ demeyin. Onlar diridirler fakat siz farkında değilsiniz.”

KARA: 206 BİN ASKER ÖLDÜ

Serenli'nin konuşmasının ardından Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Seyfullah Kara, dini açıdan ‘Çanakkale Ruhu’nu anlattı. Bilimsel araştırmalara göre Çanakkale'de 206 bin Türk askerinin şehit düştüğünü dile getiren Doç. Dr. Kara, şunları söyledi:

“İslam inancını, İslam imanını insanımızın kalbinden çıkardığımızı varsayalım. Bütün gençlerimizin kalbinden ahret inancını çıkardığımızı varsayalım. O zaman söyler misiniz ölmenin anlamı kalır mı, vatan savunmanın anlamı kalır mı? O zaman söyler misiniz kalplerinden o imanı, cennet arzusunu yaşamayan insanın batılı bir askerden ama sıkıyı görünce siperi terk eden askerden ne farkı kalır? Türk milleti vatanına karşı öteden beri aşk ve intihap duyar. İslam'dan önceki devirlerden beri bu böyledir aslında. Arapların cahiliye dönemi Arap şiirlerinde biz Türklerle ilgili bilgilere rastlarız. Nadiren de olsa rastlarız. Bu mısralarda Arap şairleri Türklerin daha çok kahramanlık ve askeri yönlerini ele almışlardır. Çünkü Türk milleti bu yönüyle bilinir ve tanınır.”

Doç. Dr. Kara'nın konuşması sırasında elektrik kesildi. Doç. Dr. Kara, konuşmasını sürdürürken elektrikler kesildi. Yaklaşık 20 dakika boyunca karanlıkta konuşan Doç. Dr. Kara'ya zaman zaman kameramanlar, ışıklarıyla destek olmaya çalıştı. Ancak elektrik kısa sürede gelmeyince seyyar lambalar getirildi. Doç. Dr. Kara, konuşmasının büyük kısmını loş ışıkta sürdürdü.

VALİ NE DEDİ?

Konferans sonunda, gazetecilerin harem-selamlık oturma düzeniyle ilgili soruları üzerine Vali Mehmet Ufuk Erden, “Bu konuda öyle bir talimat olmaz. Herkes istediği yere oturabilir. Ön tarafta oruduğum için farkedemedim” diye konuştu.

Mukadder YARDIMCIEL/KARS, (DHA)
HÜRRİYET - 23 Mart 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.