Vekiller 'hastalık hastası' oldu, sağlık harcaması rekor kırdı

Vekiller 'hastalık hastası' oldu, sağlık harcaması rekor kırdı

Vekiller ‘hastalık hastası’ oldu, sağlık harcaması rekor kırdı2007 yılında sadece bir yıl içinde 18 bin 784 kez doktora giden milletvekilleri...

A+A-

Vekiller ‘hastalık hastası’ oldu, sağlık harcaması rekor kırdıVekiller ‘hastalık hastası’ oldu, sağlık harcaması rekor kırdı

2007 yılında sadece bir yıl içinde 18 bin 784 kez doktora giden milletvekilleri ve yakınlarının rekora taşıdığı TBMM’nin sağlık harcaması 56.5 milyon YTL (trilyon lira) oldu. Uzmanlar, rekor harcamayı ödemelerin Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği yerine Türk Tabipleri Birliği (TTB) asgari ücret tarifesi üzerinden yapılmasına da bağlıyor.

2007 yılında sadece bir yıl içinde 18 bin 784 kez doktora giden milletvekilleri ve yakınları Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin sağlık harcamasını rekora taşıdı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 2007 yılı toplam sağlık harcaması 56.5 milyon YTL (trilyon lira) oldu.

Eski ve yeni milletvekilleriyle yakınlarına ait sağlık harcamaları TBMM toplam sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 80’ini oluşturuyor. Uzmanlar, rekor harcamayı ödemelerin Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği / SUT (eski adıyla Bütçe Uygulama Talimatı-BUT) yerine Türk Tabipleri Birliği (TTB) asgari ücret tarifesi üzerinden yapılmasına da bağlıyor.

Tıp Kurumu Derneği Genel Sekreteri Dr. Ali Rıza Üçer, eski ve yeni milletvekilleriyle yakınlarına sunulan tanı ve tedavi hizmetlerinin büyük çoğunluğunun Meclis dışındaki sağlık kuruluşlarına ait olduğunu söyledi.

Bunların önemli bir bölümü de özel hastaneler, özel tanı ve tedavi merkezleri. Üçer, asıl kaynak savurganlığının bu alanda olduğuna dikkat çekerek şu bilgileri verdi: “Hizmet sunucularının yabana atılamayacak bir bölümü, sağlık ekonomisinde sunucunun kabarttığı talep (supplier induced demand) olarak tanımlanan hizmet kabartılması için cazip bir fırsat alanı olarak görür eski, yeni milletvekilleri ve yakınlarının tanı ve tedavi hizmetlerini. Bu harcamaların kabarmasındaki başat faktörlerden biri de milletvekilleri ve yakınlarına sunulan özel sağlık hizmetlerinde ödemelerin Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği / SUT (eski adıyla Bütçe Uygulama Talimatı-BUT) yerine Türk Tabipleri Birliği (TTB) asgari ücret tarifesi üzerinden yapılmasıdır. Bu durum eski, yeni miletvekilleri ve yakınlarının sağlık giderlerinin 3-4 kat artmasına yol açmaktadır. Ödemeler TTB asgari ücret tarifesi yerine SUT üzerinden yapıldığı takdirde milletvekilleri ve yakınlarının yıllık sağlık gideri 15 milyon YTL dolayına düşecektir. Ancak bir türlü böyle bir düzenleme yapılmamaktadır. Neden yapılmadığının TBMM yetkililerine sorulması gerektiği kanısındayız.”

FATMA KOŞAR / CUMHURİYET - 20 Mayıs 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.