VIP camiye Mimarlar Odası'ndan tepki

VIP camiye Mimarlar Odası'ndan tepki

VIP camiye Mimarlar Odası'ndan tepki    TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Eskişehir Yolu üzerinde...

A+A-

VIP camiye Mimarlar Odası'ndan tepkiVIP camiye Mimarlar Odası'ndan tepki  
 
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Eskişehir Yolu üzerinde inşa etmeyi planladığı VIP caminin sorgulanması gerektiğini belirterek, “5 bin kişinin aynı anda camiye girip çıkmak istemesi hele ki camiye tek ulaşım yolu olan Eskişehir Yolundan girilip çıkılacak olması tekrar tekrar düşünülmesi gereken bir konudur. Bir alanda yapılacak olan yapılarda öncelikle bu yapının işlevlerine ihtiyaç olup olmadığı araştırılmalıdır” açıklamasını yaptı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Ankara’da Eskişehir Yolu üzerinde artırılan yapı yoğunlukları ve yol boyunca yer alan özel hastanelerin ardından Diyanet İşleri Başkanlığının kendi arazisi üzerinde 15 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceği bir cami için çalışmalara başladığı haberlerinin düşündürücü bir hal aldığı belirtildi. Mimarlar Odası olarak yıllardır Eskişehir Yolu üzerinde yapılacak yüksek yoğunluk yapıların yol genişletme çabalarına karşın bu yolda trafik sıkışıklığına yol açacağını belirttiklerinin ifade edildiği açıklamada Eskişehir Yolunda Milli Kütüphane önünden başlayarak kaygı verici trafik sıkışıklığına neden olduğunun görüldüğü kaydedildi.

Caminin konumu ve işlevi gözden geçirilmeli

Açıklamada, Gökkuşağı alışveriş merkezi ile inşaatı bir durup bir başlayan kongre merkezinin karayolunu işgal ettiğine işaret edilerek, kongre merkezinin bitmesi durumunda burada yapılacak bir toplantının, konserin ve buluşmanın sonucunda binaya giren araç yoğunluğunun ne olacağı ve Eskişehir Yolunu ne şekilde etkileyeceğinin hesaplanmadığı vurgulandı.

Yoğun bir yol üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılması düşünülen caminin “neo-klasik mi modern mi olacağı” tartışması yerine “ne kadar büyük olacak ve nerede yapılmalı” konularının sorgulanması gerektiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“5 bin kişinin aynı anda camiye girip çıkmak istemesi hele ki camiye tek ulaşım yolu olan Eskişehir Yolundan girilip çıkılacak olması tekrar tekrar düşünülmesi gereken bir konudur. Bir alanda yapılacak olan yapılarda öncelikle bu yapının işlevlerine ihtiyaç olup olmadığı araştırılmalıdır. Eskişehir yoluna yapılmak istenen caminin biraz ilerisinde Bilkent girişine inşaatı devam etmekte olan bir caminin varlığı da kamuoyu tarafından bilinmektedir. Bu anlamda 15 milyon dolar gibi bir inşaat bedelinin bahsedilen VİP Caminin durumu, konumu ve işlevi yeniden gözden geçirilmelidir.”

Eskişehir Yolu tarumara açık

Mimarlar Odasının açıklamasında Eskişehir Yolu gibi prestiji ve rantı yüksek kent mekanlarının sürekli tarumara açık olduğu kaydedilerek, “Yönetimde bulunan yerel inisiyatiflerin bugüne kadar uyguladıkları politika ve günlük imar planı tadilatları ile alan tamamen kentten koparak, yayaların ulaşmasının ölüm tehlikesi taşıdığı, ancak araçlarla, yoğun trafik aşılarak ulaşılabilecek bir bölge olmuştur. Bu bölge kent merkezinden ve yayalardan tamamen kopuktur” denildi.

Yol boyunca ağaçların katledildiği ve yerlerine iklim şartlarına uymayan ağaçlar ve çalıların dikildiği belirtilen açıklamada bunların da ömürlerinin uzun olmadığına işaret edildi.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Eskişehir Yolu üzerine inşa edilecek her yapının dikkatle ele alınması gerekmektedir. Emsal artırımları durdurulmalı, yeni inşa edilecek binalarda yapı yoğunluğu, sosyal ve yeşil donatılara önem verilmelidir. Yol boyunca yer alan ve birbirleriyle ilgisi bulunmayan yapıların ilişkisi sağlanmalıdır. Belki de her şeyden önemlisi burada inşa edilecek her yapının kentli ve yaya ilişkisi sağlanmalı, mevcut binaların bir kısmı bu anlamda yeniden ele alınmalıdır. Tüm bu nedenlerle Eskişehir Yolu üzerine yapılmak istenen büyük bir camiye ihtiyaç olup olmadığı, konumunun neresi olması gerektiği, kullanılabilirliğinin ne olması gerektiği, çevre ile kuracağı ilişki sorgulanmalıdır."

Kaynak: Hürriyet - 22 Ağustos 2008

Alevilerin Vergisiyle VIP Cami

Diyanet'ten Fetva İstiyoruz: Alevilerin Vergisiyle Cami Yapmak Caiz midir?

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.