'W' Tunceli'de beraat etti Bingöl'de soruşturmalık

'W' Tunceli'de beraat etti Bingöl'de soruşturmalık

'W' Tunceli'de beraat etti Bingöl'de soruşturmalıkDTP ile Emek Partisi'nin Nevruz bildirisindeki "w" harfi Tunceli'de beraat etti. Bingöl'de ise DTP İl Başkanı...

A+A-

'W' Tunceli'de beraat etti Bingöl'de soruşturmalık

DTP ile Emek Partisi'nin Nevruz bildirisindeki "w" harfi Tunceli'de beraat etti. Bingöl'de ise DTP İl Başkanı M. Emin Acar hakkında aynı harf nedeniyle soruşturma açıldı..

Kürtçe'de "Newroz" olarak yazılan 'Nevruz' 21 Mart'ta kutlanacak. İstanbul, Ankara, Diyarbakır, İzmir dahil olmak üzere bir çok kentte resmi başvurular yapılmaya başlandı. Valiliklere yapılan başvuruların neredeyse tamamında 'Nevruz' yerine "Newroz" yazısı yer alıyor. Her yıl bir çok başvurunun reddedilmesi ile bazı pankart ve broşürler hakkında da dava açılmasına neden olan W harfi ile ilgili Tunceli Asliye Ceza Mahkemesi ilginç bir karara imza attı. 2007 yılında DTP ile Emek Partisi Türkçe olarak iki ayrı el broşürü bastı ve vatandaşlara dağıttı. Bu metinde bayramın adı "Newroz" yazıldı. Polisin savcılığa ilettiği olay üzerine başlatılan soruşturma 7 ayda tamamlandı. Savcılık Siyasi Partiler Kanunu'nun 81/c maddesindeki "Siyasi partiler Türkçe dışında dil kullanamaz" maddesini ihlal ettikleri gerekçesiyle dava açtı. Emek Partisi Tunceli İl Başkanı Hüseyin Tunç ile eski DTP İl Başkanı Hıdır Aytaç'ın sanık olduğu davada önceki gün karar çıktı. Sanıkların avukatı Barış Yıldırım, bildirilerin Türkçe yazıldığına dikkat çekti. Yıldırım, "Savcı bildiriyi çevirirken Tercüman mı kullandı? Hayır. Washington ismi özel bir isimdir. Türkçeye çevirirken değiştiremiyorsak, 'Newroz' kelimesini de değiştiremeyiz" diye konuştu. Tunceli Asliye Ceza Mahkemesi, sanıkların suçu işlediklerine dair sabit bir delil olmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi.

ACAR'A SORUŞTURMA

Bingöl'de ise, DTP eski Bingöl İl Başkanı Mehmet Emin Acar hakkında ise 2007 Nevruz kutlamaları sırasında asılan bir pankartta kullanılan 'W' harfi nedeniyle soruşturma açıldı.

Zülfikar Ali AYDIN / SABAH  - 16 Mart 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.