'Ya namaz kıl ya da burada okuma!'

'Ya namaz kıl ya da burada okuma!'

'Ya namaz kıl ya da burada okuma!'    Sınava girerek kazandığı devlet okulunda cemaat evlerinde kalmaya zorlandı. Cemaatin istediği...

A+A-

'Ya namaz kıl ya da burada okuma!''Ya namaz kıl ya da burada okuma!'  
 
Sınava girerek kazandığı devlet okulunda cemaat evlerinde kalmaya zorlandı. Cemaatin istediği gibi yaşamayınca da okuldan ayrılmak zorunda kaldı. İslamcı iktidarın pilot kenti Denizli’deki Bozkurt Spor Lisesi’nde yaşananların içerdiği mesaj açık: “Ya cemaat düzenine biat et ya da burada okuma!”

Yetenek sınavıyla öğrenci alan devlet okulu Denizli Bozkurt Spor Lisesi’ni kazandı. 2010-2011 öğretim yılı için kaydını yaptırdı. Okulun yurdu vardı ancak nedense 1. ve 2. sınıf öğrencilerini kabul etmiyordu.

Okula yeni başlayan diğer öğrenciler gibi o da okul yönetimi tarafından cemaat evlerine yönlendirildi. İsterse Süleymancıların isterse Fethullahçıların evinde kalabilirdi. O da “Sadece evi paylaşacağım, bir şey yapamazlar” diye düşünerek bir cemaat evine yerleşti.

Abiler abiliğini yapınca

Abi”lerin denetiminde çok sayıda öğrencinin bir arada kaldığı evde, bir ay boyunca namaz kılması ve dini sohbetlere katılması yönündeki ısrarlı davetleri geri çevirince Ekim ayı sonlarına doğru kavga çıktı. Kendisi gibi mecburen bu evlerde kalan birkaç öğrenciyle birlikte, “abi”lerin dayatmasını kabul etmeyeceklerini söyledi.

Bu sorun öğrencileri cemaat evlerine yönlendiren okul yönetiminin önüne getirildiğinde, yönetim öğrencinin sorunun çözeceği yerde öğrenci velisine “Ne haliniz varsa görün” diye yanıt verdi.

Sevmedi, terk ettirildi

Sınava girerek kazandığı bu yatılı devlet okulunda eğitim görmesi engellenince o da bu ilginç düzenini sevemediği Denizli’yi terk etti. Şimdi babasıyla, kaydını yaptırabileceği ve cemaat düzenine uyma şartı armayan bir düz lise arıyor.

İsmini saklı tuttuğumuz öğrencinin velisi T.D., Sendika.Org’a yaptığı açıklamada yaşadıklarının eğitim hizmetinin kamusal niteliğinin ortadan kalkmasının bir sonucu olduğunu belirtti. T.D. şöyle konuştu: “Bir devlet okulu öğrencisinin barınma sorunu karşısında bu kadar kayıtsız kalıp onu bu durumda bırakamaz. Kamusal bir hizmet olması gereken eğitimin kamusal niteliğinin nasıl tahrip edildiğini, nasıl bir mantığa teslim edildiğini görüyoruz. Temel sorun bu. Okulun yurdunda yer olmadığı söyleniyor. Nedense ekseri ilk sınıflara yer yok. Bu da inandırıcı değil. Atarsın 40 tane ranza, çözersin. Biz artık o okuldan vazgeçtik. Ama bu durumdan haberdar olunmasını istiyoruz.”

Bu gidişe dikkat

Denizli özel bir kent. İki yıl önce Radikal muhabiri İsmail Saymaz “Bu gidişe dikkat! Türkiye Denizli olmasın” başlıklı haberiyle kentteki İslami dönüşüme dikkat çekmiş, okulların bu dönüşümde önemli bir yer tuttuğunu yazmıştı. O dönemde liberal kalemler, Saymaz'ı dinlemek yerine suçlamayı tercih etmişti.

Denizli’de türban ortaöğretim düzeyindeki okullara çoktan girdi. Liselerde yaratılış CD’leri ve dini telkinler içeren kitaplar dağıtılıyor. Bozkurt Spor Lisesi'nde yaşananlar da bu "olağan" gidişin bir parçası.

Sendika.Org, Denizli liselerinde yaşananların takipçisi olacak.

Sendika.Org - 02 Kasım 2010

İLGİLİ HABERLER :

Bu gidişata dikkat! Türkiye Denizli olmasın

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.