YAĞIZ: : Kimse Alevilere Kıyafet Biçmesin

YAĞIZ: : Kimse Alevilere Kıyafet Biçmesin

DSP GENEL SEKRETERİ VE İSTANBUL MİLLETVEKİLİ SÜLEYMAN YAĞIZ:“ALEVİLER’E HİÇ KİMSENİN KENDİNE GÖRE BİR KIYAFET BİÇMEYE...

A+A-

YAĞIZ: : Kimse Alevilere Kıyafet BiçmesinDSP GENEL SEKRETERİ VE İSTANBUL MİLLETVEKİLİ SÜLEYMAN YAĞIZ:

“ALEVİLER’E HİÇ KİMSENİN KENDİNE GÖRE BİR KIYAFET BİÇMEYE HAKKI YOKTUR”

* DSP Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, “AKP eğer Alevi açılımı yapacaksa, Aleviler’in ortak paydalarını oluşturan taleplerini aynen kabul etmek durumundadır” dedi. Yağız, Aleviler’e hiç kimsenin kendine göre bir kıyafet biçmeye hakkı olmadığını söyledi.

ANKARA- DSP Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, AKP’nin Alevi açılımı yapacaksa, Aleviler’in ortak paydalarını oluşturan taleplerini aynen kabul etmek durumunda olduğunu söyledi.

Yağız, AKP’nin Alevi açılımı iddiasıyla ilgili soruları yanıtladı. “AKP eğer Alevi açılımı yapacaksa, Aleviler’in ortak paydalarını oluşturan taleplerini aynen kabul etmek durumundadır” diyen Süleyman Yağız, şunları söyledi:

“AKP’nin Alevi açılımı gerçekten var mıdır, yok mudur? Ben de merak ediyorum. Zira bugüne kadar hep bir açılımdan söz edildi ama hiçbir adım atılmadı. Bu durum, AKP’nin bu konuda samimi olup olmadığını sorgulamamızı gerektiriyor.

Bir parti, hele hele Meclis’te büyük çoğunluğu olan, Anayasa’yı bile değiştirebilecek çoğunluğu bulunan bir parti ise ve böyle bir parti bir sorunu çözmek istiyor ise bunu hemen ciddiyetle ele almalıdır.

Böyle bir parti açısından, yani AKP açısından Alevi-Bektaşi kardeşlerimizin ortak paydalarını oluşturan taleplerinin çözümü hiç de zor değildir. Bunlar bir iki düzenlemeyle gerçekleştirilebilir.

Alevi-Bektaşi kardeşlerimizin artık tartışmasız olarak önem verdikleri ve “olmazsa olmaz” dedikleri birkaç talebi var…

Nedir bunlar?

Örneğin Sivas Katliamı’nın yaşandığı Madımak Oteli’nin müze yapılması… Bunu çözmek için Alevi önderleriyle görüşmeye bile gerek yok.

Yine örneğin, cemevlerinin de ibadet yeri olarak kabul edilmesi… Bunun çözümü için de görüşmeye bile gerek yok.

Yine örneğin zorunlu din dersleri konusu… Ya kaldırılması… Ya da seçmeli ders olarak okutulması… Bu bağlamda Alevi-Bektaşiliğin de ders kapsamına alınması… Böyle bir şey olacaksa Alevi-Bektaşi önderlerinin de görüşlerinin alınması…

Bu üç talep konusunda hiçbir Alevi-Bektaşi kardeşimizin, Alevi örgütlerimizin itirazı yoktur. AKP eğer samimiyse kendine göre değil, Aleviler’in ortak paydasını oluşturan görüşlere göre bu taleplere karşılık vermek zorundadır.

Ama AKP bu talepler için, ‘Öyle değil de şöyle yapalım’ demeye kalkarsa, -ki açılımları varsa, böyle diyecekler gibi görünüyor ne yazık ki, çünkü bazı açıklamalar ya da sızdırılan bilgiler bu yönde- işte bu olmaz. O zaman iş, ‘ceket uyduramadık pantolon verelim’ mantıksızlığına döner ki, böyle bir şey kabul edilemez.

Oysa Aleviler’e hiç kimsenin kendine göre bir kıyafet biçmeye hakkı yoktur, haddi de yoktur. Herkes ve her kesim gibi, Aleviler de kendi gömleklerini kendileri dikmelidir.

Dolayısıyla burada önemli olan, hükümetin bu taleplere, Aleviler’in görüşleri doğrultusunda yanıt vermesidir. Aksi bir tutum, dayatmak olur ki, bana göre bu kabul edilebilir değildir. Tersine, bu, sorunu daha çözümsüz hâle getirmek demektir. AKP eğer Alevi açılımı yapacaksa, Aleviler’in ortak paydalarını oluşturan taleplerini aynen kabul etmek durumundadır.

SORULARIM VE YANITLARI

Tabii, bu vesileyle şunu da anımsatmak zorundayım:

Sayın Başbakan, ‘Alevi açılımınız nedir?’ diye sorduğumda bana bir tek kelime bile yanıt vermemişti… Zorunlu din derslerini sorduğumda, ona da hiç yanıt vermemişti… Cemevlerini sorduğumda da… Başbakan adına yanıt veren Diyanet İşleri Başkanı Sayın Bardakoğlu, ‘Cemevleri ibadet yeri değildir’ demişti.

Dahası, Bardakoğlu, ‘Cemevi, caminin alternatifi bir ibadethane değildir. Cemevinin caminin alternatifi gibi sunulması, Aleviliği müstakil bir din hâline getireceği ve büyük çoğunluğu camiyi ibadethane olarak kabul eden Aleviler’i Müslümanlık’tan koparacağı için yanlıştır’ diyerek konuyu çarpıtmıştı.

Madımak’ı sorduğumda ise… Ki onu da bu Hükümet’in Kültür Bakanı’na sormuştum… O da olumlu bir yanıt vermemişti…

Bu kadar olumsuz bir tutum takınan AKP’nin Alevi açılımı nasıl olacak?

Doğrusu ben de merak ediyorum.”

KAYNAK : Alevihaber.com - 27 Kasım 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.