Yağız "Zorunlu Din Dersi"nin Peşini Bırakmıyor

Yağız "Zorunlu Din Dersi"nin Peşini Bırakmıyor

Yağız "Zorunlu Din Dersi"nin Peşini BırakmıyorDSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, Zorunlu Din Dersi ile ilgili yeni soru önergesi...

A+A-

Yağız "Zorunlu Din Dersi"nin Peşini BırakmıyorYağız "Zorunlu Din Dersi"nin Peşini Bırakmıyor

DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, Zorunlu Din Dersi ile ilgili yeni soru önergesi verdi.

Yağız önergesinde "Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız ile Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş’ün, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile Danıştay’ın, zorunlu din derslerini “din ve vicdan özgürlüğüne aykırı” bulan kararlarını hatırlatarak, bu uygulamanın kaldırılması yönündeki taleplerini nasıl karşılıyorsunuz?" diye sordu.  

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın, Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması isteğimi bilgilerinize sunarım.

Saygılarımla.
25 Temmuz 2008

Süleyman Yağız
DSP İstanbul Milletvekili

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Sayın Ali Balkız, bir süre önce yaptığı açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile Danıştay’ın zorunlu din derslerinin din ve vicdan özgürlüğüne aykırı bulduğu yönündeki kararlarını hatırlatarak, hükümetinizin bu kararlara uymasını istedi. Ben de Sayın Balkız’ın talebini yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdım. Ancak önergem TBMM Başkanlığınca içtüzüğe aykırı bulunarak işleme konulmadan iade edildi.

Bu arada Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Bakanı Sayın Fevzi Gümüş de bir açıklama yaparak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin zorunlu din dersleri hakkında verdiği karara karşın mevcut uygulamanın devam ettiğini belirtmiş ve “Milyonlarca Alevi genci aynı işkenceyi görmeye devam ediyor” demiştir. Sayın Gümüş, bu konudaki taleplerinin karşılanmaması hâlinde kitlesel davalar açılabileceği sinyalini vermiştir. O nedenle yeniden sorma gereksinmesini duydum:

1- Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Sayın Ali Balkız ile Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Sayın Fevzi Gümüş’ün, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile Danıştay’ın, zorunlu din derslerini “din ve vicdan özgürlüğüne aykırı” bulan kararlarını hatırlatarak, bu uygulamanın kaldırılması yönündeki taleplerini nasıl karşılıyorsunuz?

2- Sayın Balkız’ın, “din derslerinin okutulmaya devam edilecekse seçmeli, çoğulcu, demokratik toplumun gereklerine uygun ve nesnel olması ve müfredatın Alevilik’le ilgili bölümünün oluşturulmasının Alevi kurumlarına bırakılması” önerisini değerlendirmeyi düşünüyor musunuz?

3- Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Sayın Fevzi Gümüş, bu konuda, Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından Başbakanlığa başvuruda bulunulduğunu, ancak aradan bir ay geçmesine karşın yanıt verilmediğini söylemiştir. Bu başvuruya yanıt verecek misiniz?

4- Hükümet olarak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Danıştay kararlarına uyulmasını gerçekleştirecek yasal düzenleme yapılması yönünde bir hazırlığınız var mıdır?

ALEVİ HABER AJANSI - 25 Temmuz 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.