Yalçın BAYER : Madımak Oteli'nin önünde buluşacağız

Yalçın BAYER : Madımak Oteli'nin önünde buluşacağız

Yalçın BAYER : Madımak Oteli'nin önünde buluşacağızPİR Sultan Abdal'ı anmak üzere Sivas'a giden 33 insanın Madımak...

A+A-

Yalçın BAYER : Madımak Oteli'nin önünde buluşacağızYalçın BAYER : Madımak Oteli'nin önünde buluşacağız

PİR Sultan Abdal'ı anmak üzere Sivas'a giden 33 insanın Madımak Oteli'nde yakılarak katledilmesi, Ortaçağ vahşetiyle Türkiye'nin aydınlığına, çağdaşlığına, demokrasi ve laikliğe, halkların kardeşliğine, bir arada yaşama kültürüne ve çok kültürlülüğe yapılan bir saldırıydı.

Bundan 15 yıl önce Sivas'ta gerçekleşen gerici, şeriatçı, faşist katliam devletin ve güvenlik güçlerinin gözetiminde yaşandı. İnsana, aydınlığa, düşünce özgürlüğüne düşman ırkçı ve şeriatçı güçler, "Şeriat isteriz", "Cumhuriyet Sivas'ta kuruldu, Sivas'ta yıkılacak" sloganları atarak savunmasız insanları bir otelde kıstırdılar ve oteli ateşe vererek, tarihe karanlık bir sayfa eklediler.

Bu kara leke, AKP iktidarının Madımak Oteli'nin müze olmasına ilişkin talepleri görmezden gelen tutumu ile Madımak'ın müze olması için verilen kanun teklifini reddetmesiyle, dahası Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın'ın, Madımak Oteli'nin altında açılan kebapçının yerine kütüphane ya da çiçekçi açılması veya binanın müzeye dönüştürülmesi tekliflerine karşı "Pişmiş aşa soğuk su katılmaz" cevabı ile daha da büyümüş, otel binasının kebap salonu olarak hizmet vermesini onaylayan bu tutum, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın Madımak Oteli'nin kamulaştırılması için yeterli bütçeye sahip değilim demesi de en az Madımak Katliamı kadar canımızı yakmış, ruhumuzu incitmiştir.

Bu nedenle Madımak Oteli'ndeki insanlık dışı kıyımın vicdanlarımızda yarattığı utancı hep birlikte temizlemek gerektiğine inanıyor ve bunun salt Alevilerin sorunu olmadığı kanaatini taşıyoruz. Madımak'ın toplumsal belleğimizde açtığı yarayı da demokrasiye, insan hak ve özgürlüklerine, eşitliğe, çok kültürlülüğe inanan kesimlerle sarabileceğimizi biliyoruz.

Madımak Katliamı'yla yüzleşmenin ve gerçek faillerin bulunmasının gerekliliğine inanıyor, 2 Temmuz'un unutulması halinde farklı kimlik ve inançtaki her insanın can ve mal güvenliğine yönelik tehditlerin artarak devam edeceğini görüyoruz.

Türkiye, geçmişindeki bu utancı temizlemek, geleceğini de aydınlatmak zorundadır. Bizce bunun çözümü Madımak Oteli'nin müzeye dönüştürülmesi, katliamın karanlıkta kalmış gerçek faillerinin bulunması ve Alevilerden özür dilenmesidir. Yeni Madımaklar yaşamamak için 2 Temmuz'un utturulması yönündeki girişim ve çabalara set çekmek, toplumun ve devletin yüzleşmesini sağlamak bu açıdan önem taşımaktadır. Bu nedenle, 2 Temmuz'da Sivas'ta yapılan anmalar önem arz etmektedir.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, 15 yıldır kararlı bir şekilde Madımak katliamının, sadece Madımak'ın da değil, bir arada yaşama kültürünü tahrip eden karanlıkta kalmış bütün katliamların aydınlığa kavuşturulması için mücadele veriyor ve laikliği, bireyin ve emeğin özgürleştirilmesini, devletin demokratikleştirilmesini savunan güçlerle omuz omuza olmayı önemsiyor. Omuz omuza verdiğimiz mücadelede dostlarımızı şimdi 2 Temmuz'da Madımak Oteli önünde görmek istiyoruz.

Av. Fevzi GÜMÜŞ - Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı

Yalçın BAYER 

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy9243 = 'ybayer' + '@';

addy9243 = addy9243 + 'hurriyet' + '.' + 'com' + '.' + 'tr';

var addy_text9243 = 'ybayer' + '@' + 'hurriyet' + '.' + 'com' + '.' + 'tr';

( '' );

9243 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->

 
Hürriyet - 22 Haziran 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.