Yandaş Çalıştayı

Yandaş Çalıştayı

Yandaş ÇalıştayıAlevi çalıştayı süreci AKP ile cem vakfı arasında dost sohbetine dönüştü. Alevi derneklerinin sözcüleri...

A+A-

Yandaş Çalıştayı
Yandaş Çalıştayı
Alevi çalıştayı süreci AKP ile cem vakfı arasında dost sohbetine dönüştü. Alevi derneklerinin sözcüleri tepkili. Hükümetin Alevi açılımı kapsamında düzenlediği çalıştayların yedincisi ve sonuncusu Kızılcahamam’da başlarken Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) davetli olduğu toplantıya katılmama kararı aldı. ABF Genel Başkanı Ali Balkız, “Çalıştay’da Aleviliğe ve Alevilere, Alevi-İslam tanımı üzerinden yeni bir elbise giydirilmeye çalışılacak” dedi.

Balkız, Mülkiyeliler Birliği’nde düzenlediği basın toplantısında Çalıştay’a katılmayacaklarını açıkladı. Balkız, Alevi Açılımı ve Çalıştayları’nın Alevilerin taleplerini karşılamadığını ve bir fiyaskoya dönüştüğünü söyledi. Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması, Madımak Oteli'nin müze olması, Alevi köylerini Sünnileştirme politikalarından vazgeçilmesi, zorunlu din derslerinin içeriğinin değiştirilerek seçmeli hâle getirilmesi gibi taleplerini sıralayan Balkız, “Gelinen aşamada hükümetin samimi olmadığı anlaşılmıştır” dedi.

‘BİZİ KERHEN EKLEDİLER’

Çalıştay’a kimlerin katılacağının sır gibi saklandığını söyleyen Balkız şöyle konuştu:  “Ama bildiğimiz bir şey var: 9 Kasım 2008 ve 8 Kasım 2009 mitinglerinde büyük emekleri olan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Alevi Kültür Dernekleri çalıştaya davet edilmediler. Federasyonumuz ise davetliler listesi tamamlandıktan sonra kerhen listeye eklenmiştir. Ayrıca Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ne ilk çalıştaya ne de bu son çalıştaya çağrılmıştır. Yani yüzbinlerce Alevi yurttaşla birlikte meydanlardan seslenen Alevi-Bektaşilerin önderleri bu süreçte yok sayılmıştır. Öğrenebildiğimiz kadarıyla bugünkü Çalıştay’a davet edilenler çoğunlukla Cem Vakfı ve çevresidir. Bugünkü Alevi Çalıştayı Cem Vakfı ile AKP arasında geçen bir alışverişten ibarettir."

'AKP HADDİNİ AŞIYOR'

Yandaş ÇalıştayıAleviliğin tanıma ihtiyacı olmadığını belirten Balkız, AKP’nin haddini aşarak Aleviliği tanımlamaya çalıştığını söyledi. ABF Başkanı şunları kaydetti: "Çalıştay’da, gündeme baktığımızda görüyoruz ki;  AKP ve Cem Vakfı, Dolmabahçe görüşmesinde muhtemelen mutabık kaldıkları üzere; Aleviliğe  ve Alevilere İslam, Alevi-İslam tanımı üzerinden yeni bir elbise giydirmeye çalışacaklardır. 'Alevilik-çerçevelendirme sorunları, Kimlik ve beyan sorunları' gibi gündem maddesi başka hangi anlama gelir? AKP hükümeti haddini aşmakta ve Aleviliği tanımlamaya kalkmaktadır. Üstelik bunu Alevilerin sorunlarını çözmek amacıyla başlattığı çalıştay aracılığı ile yapmaktadır. AKP nin tuzağına düşmeyeceğiz, AKP’nin oyununa gelmeyeceğiz"

‘Fethullah'ın gücü kullanılmak isteniyor’

BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, dün Meclis'te düzenlediği basın toplantısında "Alevi Çalıştaylarını yürüten Bakan Çelik samimi bir şekilde Alevi sorununu çözmeye değil, Aleviliği eritmeye ve mümkün olduğu kadar Fethullah Gülen cemaatleriyle ilişkiye geçerek Fethullah gücünü Alevi kitlesi üzerinde kullanmaya çalışmaktadır" dedi. Halis ayrıca, AKP'nin Diyanet İşleri Başkanı’ndan aldığı fetvayla Aleviliği tanımladığını söyledi.

BİRGÜN / SERHAT BOZTAŞ - ANKARA - 29 Ocak 2010 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.