Yangın faciasında duman dağılmadı

Yangın faciasında duman dağılmadı

Yangın faciasında duman dağılmadı   Eldeki tek kesin bilgi, 3 Şubat'taki yangının bodrumda başladığı. Henüz kundaklama izi bulunamadı....

A+A-

Yangın faciasında duman dağılmadıYangın faciasında duman dağılmadı
 
Eldeki tek kesin bilgi, 3 Şubat'taki yangının bodrumda başladığı. Henüz kundaklama izi bulunamadı. FOTOĞRAF: HAKKI AKDUMAN / AA

 
Alman polisi, dokuz Türk'ün can verdiği faciayı aydınlatamadı. Olayı soruşturan savcı, 'Ne zaman sonuç alacağımızı bilmiyorum' dedi. 150 ipucu bulundu, 100'ü incelendi. İki çocuğun 'Gördük' dediği 'kundakçı'ya ait robot resim de çizilemeyebilir

LUDWIGSHAFEN - Almanya'nın Ludwigshafen kentinde dokuz Türk'ün öldüğü yangının üzerinden 12 gün geçti, nedeni hâlâ belirlenemedi.

Soruşturmadan sorumlu Frankenthal Savcısı Lothar Liebig, dün yaptığı açıklamada, yangından kurtulan ve Alman kundakçıyı gördüklerini söyleyen sekiz ve dokuz yaşındaki iki kız çocuğunun sorgulanmasının tamamlanmadığını, onların ifadesi temelinde robot resim çizilip çizilemeyeceğini henüz söylemeyeceğini belirtti.

'Alman direnişi'nin mektubu

Liebig, federal suç dairesi ve eyalet suç dairesinin, pazartesi günü Mannheimer Morgen gazetesinde yayımlanan kundaklamayı itiraf mektubunun ise sahte olduğunda birleştiğini duyurdu. Liebig'in verdiği bilgiye göre, ilk kez duyulan 'Alman direnişi' adlı grubun kaleme aldığı mektupta, Ludwigshafen'daki yangının tesadüf olmadığı, Türklerin Almanya'da kalma hakkının bulunmadığı, bu yüzden de evin yakıldığı yazılıydı. Savcı, federal suç dairesi ile eyalet suç dairesinin yaptığı analizlerde bunun bir itiraf mektubu olmadığı, birkaç kişinin kendilerini eğlendirmek, nifak tohumu ekmek ve yabancı düşmanı ortam yaratmak için yazdığı sonucuna varıldığını vurguladı.

'İfadeler tamamlanamadı'

"Araştırmaların ortasındayız. Ne zaman sonuç alacağımızı bilmiyorum" diyen savcı ile yangını araştıran 80 kişilik özel komisyonun başkanı Eberhard Weber, gelinen noktayı şöyle özetledi:

* Yangının bodrumda başladığı kesin. Ama hâlâ başlama zamanı ve kundaklamaysa kimin başlattığı bilinmiyor.

* Kundaklama ya da gaz patlaması izi bulunamadı. Teknik arıza ihtimali üzerinde de duruluyor.

* Enkazda çalışmalar sürüyor. Ayrıca çok sayıda tanıkla konuşmak gerekiyor. Ancak kurtulanların çoğunun cenaze için Türkiye'ye gittiği için henüz ifadeleri alınamadı. Aynı durum hastanede yatan altı yaralı için de geçerli.

* Çok fazla tanığın çok farklı şeyler anlatması sorun oluşturuyor.

* Yangından önce çekilmiş 100'den fazla fotoğraf taranıyor. Komisyon 150 ipucu buldu, 100'üne ilişkin çalışmasını bitirdi. Bunlara mahalle sakinleriyle tanıkların anlatımları ve medya haberleri de dahil.

* Ludwigshafen Belediyesi, yangından kurtulanlar için 157 bin 200 avro harcadı. 210 bağış yapıldı. (dpa, ap)

RADİKAL - 15 Şubat 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.