"Yankee Go Home" Yassak Kardaşım !

"Yankee Go Home" Yassak Kardaşım !

"Yankee Go Home" Yassak Kardaşım ! Bunu da yasakladılar! soL (HABER MERKEZİ) İstanbul Valiliği Türkiye Komünist Partisi’nin 88. yıldönümü...

A+A-

"Yankee Go Home" Yassak Kardaşım ! "Yankee Go Home" Yassak Kardaşım !

Bunu da yasakladılar!

soL (HABER MERKEZİ) İstanbul Valiliği Türkiye Komünist Partisi’nin 88. yıldönümü için hazırladığı afişleri, üzerinde “Yankee Go Home” yazılı bir fotoğraf kullanıldığı için yasakladı.

Valiliğin kararının ardından yasaklama kararının yasadışı olduğunu söyleyerek tepki gösteren Türkiye Komünist Partisi tarafından yazılı bir açıklama yapılarak “Ülkemizin çıkarlarını ve bölgemiz ülkeleri ile barışın korunmasını doğrudan ilgilendiren bir konuda yapılan bu hukuksuzluğu partimiz ve ülkemizin yurtsever güçleri hiçbir biçimde kabul etmeyecektir” denildi.

TKP üyeleri daha önce boğazlardan geçiş yapan ABD gemilerine yönelik protestolar gerçekleştirmiş savaş gemilerinin geçişinin hukuk dışı olduğunu kamuoyuna açıklamıştı. Valiliğin kararının bu kapsamda da değerlendirilmesi gerektiği vurgusunu yapan TKP “Valiliğin bu kararı aynı zamanda hükümetin ABD'nin avukatlığını yapma konusunda varmış olduğu noktayı da göstermektedir” ifadesini kullandı.

Amerikalı evine” sloganının yasaklanmasının aynı zamanda büyük bir hukuksuzluk olduğunun savunulduğu açıklamada bu konuda alınmış İdare Mahkemesi ve Danıştay kararları hatırlatılarak 1999 yılında hazırlanmış olunan “Yankee go home askerinle, üslerinle, hamburgerinle defol – SİP” ibareli afişlerin de dönemin valilik makamı tarafından yasaklanmış olduğu fakat parti tarafından İstanbul 2. İdare Mahkemesinde açılan ve Danıştay 10. Daire tarafından da onanaması yapılan dava sonucuna göre sözkonusu valilik kararı iptal edilerek uygulamanın hukuka aykırılığının tescil edildiği belirtildi.

Karar gerekçesinde, açık olarak sözkonusu sloganın Siyasi Partiler yasasının 81. maddesindeki “Türkçeden başka dilde pankart asma yasağı” kapsamına girmediği belirlenmiş, Mahkeme kararında “Ancak davacı siyasi partinin ideolojisi ve savunduğu görüşler doğrultusunda tepkisel ve olumsuz İngilizce ve Türkçe ibarelerin yer aldığı afiş 2820 sayısı Siyasi Partiler Kanunu'nun “azınlık yaratılmasının önlenmesi” başlıklı 81. maddesindeki, Türkçeden başka dilde pankart asma yasağı kapsamına girmediği gibi, afişte kastedilen devlet ile ilişkilerin zedeleneceği iddiası da dayanaktan yoksun bulunmaktadır.” (İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nin 2006/2397 esas, 2006/3259 karar numaralı kararı) “ denilmiş. TKP tarafından hazırlanan basın duyurusunda bu durumda hukuksuz bir engelleme ile karşı karşıya kalındığı ve yasaklama kararı ile ilgili olarak Valilik nezdinde kararın iptal edilmesi için gerekli başvurunun yapılacağı açıklandı.

haber.sol.org.tr - 04/09/2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.