Yargıda kadro tartışması

Yargıda kadro tartışması

Yargıda kadro tartışması Hakim, savcı adaylarının mülakat sınavıyla ilgili tartışma büyüyor. AK Parti, Danıştay tarafından iptal...

A+A-

Yargıda kadro tartışmasıYargıda kadro tartışması
 
Hakim, savcı adaylarının mülakat sınavıyla ilgili tartışma büyüyor. AK Parti, Danıştay tarafından iptal edilen düzenlemeyi yasayla hayata geçirmeye çalışıyor. Muhalefet ve yargı çevreleri ise düzenlemeye tepkili.

TBMM Adalet Komisyonu'nda bugün görüşülen teklif, 4 bin 62 boş hakim-savcı kadrosuna Adalet Bakanlığı'nın yapacağı sınavla atanma yapılmasını öngörüyor.
 
Teklifte, bu sınavla ilgili yargı yolu da kapatılıyor ve Danıştay'da dava açılması engelleniyor.

CHP vekilleri sert çıkıyor
 
TBMM Adalet Komisyonu'nda bugün teklife ilişkin görüşmeler yapılıyor. Teklife karşı çıkan CHP'nin tüm milletvekilleri komisyon salonuna girdi.

CHP'li vekiller adına açıklama yapan Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifiyle, yargı bağımsızlığının "katledileceğini" savunarak, "Burada yangından mal kaçırılıyor" dedi.
 
Anadol, bir yandan Türkiye'de sivil anayasa adı altında topluma "güya sivilleşiliyor, demokratikleşiliyormuş" mesajı verilirken, diğer yandan bugün demokrasinin "katledildiğini" kaydetti.
 
Vatandaşların, başı sıkıştığında en son gideceği yerin yargı ve yargıçlar olduğunu dile getiren Anadol, "Eğer bir toplumda yargıya güven yoksa, vatandaşın yargının tarafsızlığı konusunda bir tereddütü varsa, o toplumda demokrasi yoktur" dedi.
 
Bir milletvekilinin verdiği kanun teklifinin, hiç beklemeden Adalet Komisyonu'na geldiğini ifade eden Anadol, yargının siyasallaşmasının ötesinde, özelleşmesiyle karşı karşıya olduklarını söyledi.
 
Anadol, iktidarın, yandaşı olan avukatlıkları hakim statüsüne geçireceğini öne sürerek, yazılı sınavın ardından mülakat yapılacağını anımsattı.
 
Mülakatı, Adalet Bakanlığı memurlarının yapacağını ifade eden Anadol, ellerindeki listede bulunanları hakimliğe geçireceklerini savundu.
 
Kanun teklifinden Yargıtay, Danıştay, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu, YARSAV ve baroların haberdar olmadığını kaydeden Anadol, "CHP milletvekilleri olarak, komisyona geldik, mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Çünkü bu demokrasinin var olması veya olmaması meselesidir" diye konuştu
 
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da, bu teklifle AK Parti'yi "yargıyı siyasallaştırmak"la suçluyor.
 
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ise, hakim savcı mülakatlarının bakanlıkça yapılmasının Anayasa'ya aykırı olmadığını söyledi.
 
Yargı çevreleri de tepkili

Teklif, yargıdaki 4 bin 62 boş yargıç ve savcı kadrosuna yapılacak atamaları mülakata bağlıyor, sınavın Adalet Bakanlığı'nca yapılmasını öngörüyor ve sınav sonucuna karşı Danıştay'da dava açılmasını önlüyor.
 
Daha önce de sınavı Adalet Bakanlığı yapıyordu, ancak Danıştay buna imkan veren yönetmeliğin yürütmesini durdurdu.
 
Bakanlık ise, yönetmeliği değiştirerek sınavı yapmaya devam etti. Şimdi de bu değişiklik yasaya taşınmaya çalışılıyor.
 
Düzenlemeye sadece muhalefet değil, yargı çevreleri de tepkili.
 
Yargıçlar Savcılar Birliği Başkanı Ömer Eminağaoğlu, "Sınavı bağımsız bir kurul yapmalı" dedi. Teklif hazırlanırken yargı çevrelerinin görüşünün alınmadığına dikkat çeken Eminağaoğlu'na göre, düzenleme 'iyi niyetli' değil.
 
Türkiye Barolar Birliği de, sınavın, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından yapılması gerektiğini düşünüyor. Barolar Birliği Başkan Özdemir Özok, "Bakanlık bürokratlarının yapacağı sınav objektif olmaz" dedi.

CNN TÜRK - 28 Kasım 2007

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.