Yargıyı takan kim? Süleymaniye'ye yine defin

Yargıyı takan kim? Süleymaniye'ye yine defin

Yargıyı takan kim? Süleymaniye'ye yine defin Coşan'ın tabutunu taşımak ve caminin bahçesinde toprağa verileceği Kanuni Sultan Süleyman...

A+A-

Yargıyı takan kim? Süleymaniye'ye yine defin

Coşan'ın tabutunu taşımak ve caminin bahçesinde toprağa verileceği Kanuni Sultan Süleyman Türbesi'ne girmek isteyen çok sayıda kişi nedeniyle izhadam yaşandı.

Danıştay kararına karşın İskenderpaşa Dergahı Şeyhi Prof. Dr. Mahmut Esad Coşan'ın 102 yaşında ölen babası Halil Necati Coşan Süleymaniye Camisi haziresine gömüldü

İSTANBUL - Nakşibendilerin İskenderpaşa Dergahı Şeyhi Prof. Dr. Mahmut Esad Coşan'ın 102 yaşında ölen babası Halil Necati Coşan Süleymaniye Camisi haziresine gömüldü. Oysa Danıştay, Yusuf Bozkurt Özal'ın Süleymaniye Camisi haziresine (külliye, cami ve tekke gibi dini mekanların önündeki mezarlık) definine ilişkin Bakanlar Kurulu kararını iptal etmişti.

Coşan’ın cenazesi, Süleymaniye Camii’nde öğleyin kılınan cenaze namazdan sonra hazireye gömüldü. Törene Coşan'ın oğlu Mithat Coşan, SP Genel Başkanı Recai Kutan, Büyükşehir Başkan Vekili Ahmet Selamet, AKP İl Başkanı Aziz Babuşçu, Korkut Özal da katıldı.Tören sırasında kalabalık nedeniyle izdiham yaşandı.

Ancak tartışmalı hale gelen Süleymaniye Camii'nde defin yapılması işlemi DAnıştay'ın kararıyla engellenmişti. Süleymaniye haziresine defin için 1996'da 1593 Sayılı Hıfzısıhha Kanunu 211. maddesi gereğince İstanbul Valiliği'ne başvurulduğu, aynı yıl Bakanlar kurulu kararıyla uygun görüldüğü, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından onaylandığı belirtildi. Danıştay, Yusuf Bozkurt Özal'ın aynı yere gömülmesine imkan tanıyan 2001 tarihli bakanlar kurulu kararını 'ayrıcalık yapıldığı' gerekçesiyle iptal etmişti.

Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan türbeleri ile Hafize Özal ve Nakşibendi Şeyhi Muhammed Zaid Kotku'nun mazarları da aynı hazirede. Kotku'nun gömülmesine ilişkin bakanlar kurulu kararı da 1980'in öncesinde, yine Demirel hükümetince, Kotku'nun ölümünden önce alınmıştı. Uygulama ise Kenan Evren cuntası sırasında gerçekleşti. Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın annesi Hafize Özal da hazireye bakanlar kurulu kararıyla gömülmüştü. Danıştay 10. Dairesi kararın iptali için açılan davayı 'ehliyet yönünden reddetmiş'ti.

RADİKAL - 7 Haziran 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.