Yaşam alanlarımız daraltılıyor

Yaşam alanlarımız daraltılıyor

Yaşam alanlarımız daraltılıyorALKOL YASAĞI HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR2 yudum biraya ceza     Aldıkları birer birayı Antalya’da...

A+A-

Yaşam alanlarımız daraltılıyorYaşam alanlarımız daraltılıyor

ALKOL YASAĞI HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

2 yudum biraya ceza    

Aldıkları birer birayı Antalya’da denize karşı içen iki arkadaşa 0.34 ve 0.22 promil alkol çıkmasına rağmen polis Kabahatler Kanunu’nun “Sarhoşluk” başlıklı 35. maddesine göre 75’er TL para cezası kesti. Amfitiyatrodaki diğer 20 kişinin de kimliğini alan polis alkolmetreye üflemeyenleri kan testi için hastaneye sevk etti.

Antalya’da açık alanda denize karşı birer bira içen mimar Zafer Ülker ve ziraat mühendisi Mahir Güven’e, kanlarında 0.50 promilden daha düşük miktarda alkol çıkmasına karşın, 75’er lira ’sarhoşluk’ cezası kesildi.

Cumartesi akşamı 32 yaşındaki Zafer Ülker ve arkadaşı 36 yaşındaki Mahir Güven, ilk gençlik yıllarını yâd etmek için tarihi Kaleiçi Semti’ndeki Yat Limanı’nda bulunan amfitiyatroda bira içmeye indi. Büfeden aldıkları birer birayı denize karşı yudumlamaya başlayan Ülker ve Güven’in yanına gelen polis, kimliklerini aldı. O sırada tiyatroda bulunan yaklaşık 20 kişinin de kimlikleri toplandı. Muratpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden gelen polis memurları daha sonra ekip otosunun yanına çağırdıkları kişilere alkolmetre üfletmeye başladı. Alkolmetreye üflemeyi reddedenler kan testi için hastaneye götürülürken, Mahir Güven’de 0.22 promil, arkadaşı Zafer Ülker’de ise 0.34 promil alkol çıktı. Polis, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun “Sarhoşluk” başlıklı 35’inci maddesinden işlem yaparak Ülker ve Güven’e 75’er lira para cezası kesti.

Araç kullansam ceza almazdım

Antalya’da iç mimar olarak görev yapan Zafer Ülker, ilgili maddenin sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükûnunu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişilere uygulandığını ve hatta bu maddede alkolün etkisi geçene kadar kişinin gözetim altında tutulması gerektiğini kaydetti. Kendilerinin sarhoş olmadıklarını ve kimseyi rahatsız etmediklerini belirten Ülker, “Böyle bir şeyle karşılaştığım için hâlâ şoktayım. Araç kullanırken denetime girseydim 0.50 promile kadar hakkım olacaktı, ceza almazdım” dedi.

35. madde huzur ve sükûnu bozan davranış arıyor

Kabahatler Kanunu’nun “Sarhoşluk” başlıklı 35’inci maddesi şöyle: “Sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükûnunu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişiye, kolluk görevlileri tarafından elli Türk Lirası idari para cezası verilir. Kişi, ayrıca sarhoşluğun etkisi geçinceye kadar kontrol altında tutulur.” (Yasa metninde yer alan ceza miktarı güncellenerek bugün 75 lira olarak uygulanıyor.)

Yaşam alanları daraltılıyor

Ziraat mühendisi olan Mahir Güven, “Artık 2011’in Türkiyesi’nde rahat rahat sokaklarda kendinizi ifade edebilecek yaşam alanlarının daraltıldığını hissediyorum” dedi. Uygulamayı önce polisin yaptığı rutin bir kimlik kontrolü olduğunu sandıklarını söyleyen Mahir Güven, “Tiyatrodaki herkesin kimliklerini toplayan polis, 15- 20 dakika geçmesine rağmen hiçbir işlem yapmadı. Biraz daha bekletildikten sonra polisler, ekip arabasının arkasından alkolmetreyi çıkartarak herkesi sıraya dizdi. Saat 21.00 sıralarında ise herkes alkolmetreyi üflemek zorunda bırakıldı. İtiraz edenler hastaneye götürüldü. Bu çağda böyle manzara olur mu?” diye konuştu. Ülker ve Güven, polisin kestiği cezanın iptali için dava açacaklarını söyledi.

Hürriyet - Emre BAYLAN / DHA - 3 Mart 2011

Polisten şaşırtan tutanak: Alkol markette tezgah altına girecek
  
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) geçen ay yürürlüğe giren son yönetmeliğindeki muğlak ifadelerin denetim elemanlarınca farklı yorumlanmasının ilginç bir örneği dün saat 11.00’de Ankara’da yaşandı.

Yaşam alanlarımız daraltılıyorDev zincir marketlerden birinin Ankara’daki şubelerinden birine giden polis, “Market içindeki alkol şişelerinin tezgah altına alınması gerekiyor” diye rapor tuttu. TAPDK’nın son yönetmeliğinde böyle bir madde bulunmazken, zincir market bu tutanak için hukuki işlem başlattı.

Alkol tezgah altına

Alkollü içeceklerin satış yerleriyle ilgili polis memurları tarafından hazırlanan raporun TAPDK’nın yeni yönetmeliğine uygun olmadığı anlaşılırken, polis memurları tarafından yapılan incelemeden sonra hazırlanan raporda şöyle denildi: “Markette yaptığımız kontrollerde alkollü içeceklerin görülebilen raflarda olduğu ve kolaylıkla müşterilerin alabileceği vaziyette olduğu tarafımızca tespit edilmişti. Mağaza yöneticisi bu tarihten itibaren alkollü içeceklerin tezgah altında, müşterilerin bakıp göremeyeceği hususunda uyarıldı.” Konuyla ilgili olarak inceleme başlattıklarını söyleyen zincir market yetkilileri, “Alkol satış noktalarımız TAPDK’nın yeni yönetmeliğine uygun olarak hazırlandı” dedi.

Böyle bir madde yok

Yönetmelikte “Alkol tezgah altında satılacak” diye bir maddenin bulunmadığını dile getiren TAPDK yetkilileri, şunları dile getirdi: “Raporda ‘müşterilerin ulaşamayacağı’ cümlesini kullanmak yanlış. Yönetmeliğin hiç bir maddesinde alkolle ilgili böyle bir düzenleme yer almıyor. Son düzenleme ile alkollü içki satışına ilişkin maddeleri açıkça ortaya koyduk ve soru-cevap bölümüyle de sektörü bilinçlendirdik. Alkolle ilgili böyle bir düzenleme bulunmuyor.”

TAPDK yönetmeliği neleri içeriyor

TAPDK daha önce resmi internet sitesi aracılığıyla muğlak ifadelerle ilgili yaptığı soru-cevap çalışmasında şu bilgilere yer verdi:

Alkollü içkilerin tezgah altına sokulması sözkonusu mudur?

- Yönetmeğin hiçbir hükmü teşhiri engeller nitelikte değildir. Aksine, Yönetmeliğin 17 nci maddesinde tek bir teşhir alanında toplanması ve bu alanda firmalar arası adaletsizliğe yol açmayacak şekilde teşhiri zorunlu kılınmıştır.

Bakkal ve büfe gibi satış yerlerinde tütün mamulü ve alkollü içkiler, diğer ürünlerle birlikte satılabilir mi?

- Satılabilir, ancak bu satış diğer ürünlerden ayrı ve her türlü denetime imkân verecek şekilde olmalıdır. (Md.6/1-d) Ancak; tütün mamulleri, çocuklara yönelik olan materyalleler, çocuk dergileri, kitap ve yayınları ile çocuk kıyafetleri, kırtasiye, oyuncaklar ile cips, çikolata, şekerleme benzeri, çocuklar tarafından tüketilen ürünlerle bitişik olan alanlarda satışa arz edilemez. Yanısıra, tüketicilerin alış verişini içeriye girmeksizin yapabildiği büfeler hariç olmak üzere alkollü içkiler, çocuklara yönelik olan her türlü materyallere bitişik alanlarda satışa arz edilemez.

Alkollü içkilerin işyeri dışından görünmesi yasaklanmakta mıdır?

- Hayır. Bu düzenleme tütün mamulleri için getirilmiştir.

Hürriyet - Ceyhun KUBURLU - 26.02.2011

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.