Yaşar Kemal'le 50 Yıl Önce 40 Köprülü Kentte

Yaşar Kemal'le 50 Yıl Önce 40 Köprülü Kentte

Yaşar Kemal Cumhuriyet Gazetesi röportaj muhabiriyken trenle Kurtalan’a gelmiş ve bir kamyonla Bitlis’e geçmişti. Bitlis’te yaptığı röportajlar “40...

A+A-

Yaşar Kemal Cumhuriyet Gazetesi röportaj muhabiriyken trenle Kurtalan’a gelmiş ve bir kamyonla Bitlis’e geçmişti. Bitlis’te yaptığı röportajlar “40 Köprülü şehre giderken, 40 âmâ kavalcı bana kaval çaldı” başlığıyla Hayat dergisinde çıkmıştı.

Yaşar Kemal büyüğümüzle dostluğum o gün başlamış, 2004 Kasımında İstanbul’da Dünya Kardeşlik Birliği Mevlana Yüce Vakfında birlikte ödül almak şerefine nail olmuştum. Aziz insan “Edebiyat” dalında, ben de “Basın-Yayın” dalında onurlandırılmıştık.

İşte hayatıma şeref kazandıran bu müstesna toplantıda aramızdaki dostluğu pekiştiren 22 Kasım 2004 tarihli Mücadele gazetesindeki haberin bir bölümü şöyleydi:

Mücadele’ye Büyük Onur

Ödülünü Fotoğraf sanatçısı TV belgeselcisi doğasever Fatih Orbay’dan aldıktan sonra kısa bir teşekkür konuşması yapan Cumhur Kılıççıoğlu davetlileri Arapça, Kürtçe, İngilizce ve Türkçe selamlayarak şunları söylemiştir:

“40 Yıl önce Hayat dergisinde “Kırk Köprülü şehre giderken, kırk Ama bana kaval çaldı” röportajını okuyarak hayran olduğum kültür insanı Edebiyat ermişi, evrensel değerimiz Yaşar Kemal büyüğüm sayısız eserlerinden birinde “O iyi insanlar o güzel atlara binip gittiler” diye yazmıştı. İşte O iyi insanlar buradasınız. Belki atlara binip gelmediniz; uçakla, otobüsle, minibüsle geldiniz.

Hepinizi çok, ama çok seviyorum!

Burada en uzak yerden gelen benim. Ama sizi, hepinizi çok seviyorum. Çünkü sevgi benim tutkumdur.

Bakın burada size Siirt’te Yüce Ruhlar diyarı olarak bilinen Tillo’da ve yöremizde

aydınlanma çağını başlatan “Marifetname” adlı eseri yazan büyük bilim adamı İbrahim Hakkı’nın mürşidi İsmail Fakirullah hazretlerinin çok anlamlı bir Arapça sözünü söyleyeceğim: “Baiduna karibuna, karbuna baiduna”. Yani “Uzağım yakınımdır, yakınım uzağımdır”.

Derneğimize adını veren Yüce Mevlene’nın da bununla örtüşen Farisi bir beyiti vardır:

“Der yemeni

Deri meni

Der meni

Der meni”

Yani: Yemen’deki yanımdadır. Yanımdaki Yemendedir”  Evet asıl olan sevgidir. Yakınlık sevmekle olur. Ben hepinizi çok seviyorum. Ebediyen seveceğim. Hiçbir güç beni sevmekten alıkoymayacaktır.

Yaşasın kardeşlik,

Yaşasın barış,

Yaşasın sevgi!

Yaşar Kemal de konuşmasında Kılıççıoğlu’na atıf yaparak “Gelecek romanıma o güzel insanlar, o güzel atlara binip geldiler” diyerek başlayacağım diye esinlendiğini söyleyerek en büyük alkışı almıştır.

Üç saat süren panelde ağırlıklı konu barıştı. ABD’li Dr. Naney Clark “Kartal ve akbaba buluşunca barış olacak” derken, Lübnanlı Dr. Majdalani dünyanın her yerinde ifade özgürlüğünü savunanların cezaevlerine doldurulmasından yakınmış, “Kişisel barışı kendi içimizde sağlamadıkça evrensel barış sağlanamaz, zorla barış kabul ettirilemez” demiştir.  

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.