Yaşasın Newroz, biji Newroz

Yaşasın Newroz, biji Newroz

Yaşasın Newroz, biji Newroz     Newroz yurt genelinde bazı illerde kutlanmaya başlanırken, bazı illerde izin verilmedi. İstanbul’...

A+A-

Yaşasın Newroz, biji Newroz

Yaşasın Newroz, biji Newroz   
 
Newroz yurt genelinde bazı illerde kutlanmaya başlanırken, bazı illerde izin verilmedi. İstanbul’ da ise, Newroz kutlamaları 23 Mart Pazar günü Zeytinburnu Kazlıçeşme’de yapılacak.

Diyarbakır Newroz’una dün akşam Ben u Sen Burcu’nda yapılması planlanan ve sinevizyon gösterisinin yapılacağı Newroz etkinliğine Diyarbakır Valiliği izin vermedi. Kutlama il binası önünde yapılacak. Yeni Newroz alanında ise çalışmalar tamamlandı.

Ağrı’da da Newroz kutlaması, DTP İl binası önünde toplanan yüzlerce kişinin alana yürüyüşüyle başladı. Yoğun güvenlik önlemlerin alındığı kutlama alanındaki etkinlik, müzik dinletisiyle başladı.

Hakkari’de 22 Mart, Yüksekova’da 23 Mart, Şemdinli’de 22 Mart’ta yapılmak istenen kutlamalar valilik ve kaymakamlık engeline takıldı. Hakkari Valiliği ile kaymakamlıklar, kutlamalara 21 Mart dışında izin verilmeyeceğini bildirdi. Tertip komiteleri kutlamaların mahallelerde halk tarafından belirlenen günlerde yapılacağını duyurdu.

ŞIRNAK’ TA NEWROZA DAVET BİLDİRİSİ

Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak, DTP İl Başkanı Halil İrmez ve Newroz Tertip Komitesi üyeleri, kentte yapılacak kutlamalar için bildiri dağıttı.

MEŞALELİ NEWROZ YÜRÜYÜŞÜ

Dicle Üniversitesi Öğrenci Derneği (DÜÖDER), yüzlerce öğrencinin katılımıylü meşaleli Newroz yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüşün ardından lastikler yakan öğrenciler, davul zurna eşliğinde halaylar çekerek Newroz’u kutladı. DÜÖDER Newroz Bayramı’nın Dicle Üniversitesi Kampüsü’nda düzenlediği etkinlikle kutladı. Fen Edebiyat Fakültesi önünde davul, zurna eşliğinde halaylar çekerek başlayan kutlama, meşaleler ile basketbol sahasına yapılan yürüyüş ile devam etti.

KOCAELİ’ DE İLK ATEŞİ ÖĞRENCİLER YAKTI

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Umuttepe Kampusu’nda halaylarla başlayan kutlamalarda, Newroz mitingine çağrıda bulunuldu. Kocaeli’nin Topçular, Tavşantepe mahalleleri ile, Derince ve Körfez ilçelerinin yanı sıra Kocaeli il genelinde Newroz kutlamalarının yapılacağı Dilovası’nda, el ilanları ve afiş çalışmaları devam ediyor. Öte yandan, 23 Mart Pazar günü Dilovası Sosyal Hizmet Tesisleri’nde kutlanması için Kocaeli Valiliği’ne başvuran DTP Kocaeli İl Örgütü’nün, Newroz kutlamaları için izin aldığı bildirildi.

ÇANAKKALE VE BURSA’ DA NEWROZ

Çanakkale’de kutlamaların bugün saat 10.00’da Esenler Mahallesi Barış Caddesi’nde düzenleneceği açıklandı. Bursa’da ise Newroz mitingi 23 Mart’ta yapılacak. Gökdere Bulvarı’nda saat 10.00’da yapılacak kutlamalarda Şahe Bedo, Sarya Müzik Topluluğu, Grup Vardiya ve Koma Newroz sahne alacak.

TRAKYA NEWROZU ORTAK KUTLAYACAK

Newroz kutlamalarını ortaklaştırma kararı alan Trakya Bölgesi’nde ise DTP İl Örgütleri ile sendika ve sivil toplum örgütleri, Newroz kutlamaları için resmi başvurusunu yaptı. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nin ortak kutlayacağı Newroz kutlamaları 21 Mart’ta Çorlu Sağlık Mahallesi’nde yapılacak.

Ege’de erken Newroz kutlaması

Son günlerde ülkücü saldırılara sahne olan Ege Üniversitesi’nde gergin başlayan Newroz kutlamaları coşkuyla sona erdi. İzmir polisinin Ege Üniversitesi’nde yapılan Newroz etkinliğinden bir gece önce ve sabah saatlerinde 15 genci gözaltına alması ve etkinlikte sahne alacak müzik grubunun polis tarafından tehdit edilmesiyle gergin başlayan kutlamalara yüzlerce öğrenci katıldı. İzmir’deki Newroz kutlamaları DTP, SDP, ÖDP, EMEP, ESP gibi 17 parti ve demokratik kitle örgütünün katılımıyla 23 Mart Pazar günü saat 12.00’de Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştirilecek.

* * *

GÖRÜŞLER

Barış Meclisi: Barışın umutlarını yeşertmeli

BarIŞ Meclisi, Newroz’un barış getirmesini istediklerini bildiren bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada “Bu Newroz hem bölgemiz, hem de insanlık için barışın da umutlarını yeşertmeli, onurlu ve aydınlık bir geleceğin ışıklarını yansıtmalıdır.” denildi. Açıklama da şunlara yer verildi: “Yıllardan beri bölgemizde devam eden savaş ve çatışmalar, insanca yaşama umutlarımızı hergün biraz daha kırmakta, kavga ve kamplaşmaların derinleşmesine ortam hazırlamaktadır. Bu Newroz, bugüne kadar verilen kayıplar, yaşanan acılar hepimiz için yeni bir sayfa açma arzusunun gerekçesi olmalıdır. Geçmişle yüzleşme, devam eden şiddetin son bulması ve kabul edilebilir bir barış ortamının tesis edilebilmesinin vesilesi olmalıdır.”

DİSK: Kardeşliğin simgesi

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Newroz Bayramı ile ilgili yaptığı açıklamada, Newroz’un Ortadoğu halklarının bilgeliğinin, emperyalistlerin savaşa ve kitle kıyımına dayalı politikalarından çok daha köklü bir kanıt olduğunu, barışın, kardeşliğin bir simgesi olarak yanmaya devam edeceğini dile getirdi. 21 Mart’ta coşkuyla kutlanan Newroz (Bahar) Bayramı ile ilgili yazılı bir açıklama yapan DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görün, egemen güçlere karşı başkaldırada bulunan halklar arasında ‘Kurtuluş Günü’ olarak kutlanan Newroz Bayramı’nın, 12 Eylül 1980 darbesiyle birlikte yasaklandığını ve bayramdan önce kanlı oyunlarla, provokasyonlarla lekelendiğini, gerilimin tırmandırıldığını söyledi. Aynı oyunların 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarında da yapıldığını ifade eden Görün, “Ortadoğu halklarının barış ve kardeşlik simgesi olan Nevroz/Newroz, bu yıl da ne yazık ki savaş yorgunu coğrafyanın, halkların kardeşliğine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğu bir dönemde kutlanacak. Nevruz/Newroz kutlu olsun!” dedi.

SDP: Artık yeter! ‘Edi Bes e’

Sosyalİst Demokrasi Partisi genel başkan yardımcısı Ecevit Piroğlu yaptığı açıklamada, “Genelkurmay ve ABD tarafından AKP’nin önünü açarak Kürt özgürlük mücadelesini inkâr ve imha yoluyla tasfiye etme planının uygulanmaya çalışıldığı ortamda Newroz’a gidiyoruz” denildi. Ecevit Piroğlu, “Kara harekâtı adı altında başlatılan işgal girişimi güçlerinin Zap’ta uğradığı başarısızlık sonucu geri çekilmek zorunda kalmasıyla ortaya çıkan kargaşa ve ırkçı ve inkârcı çevrelerin ortalığı savaş çığırtkanlığıyla ayağa kaldırdığı bir ortamda Newroz meydanlarına çıkıyoruz. Egemenlerin kaçtıkları barıştır, demokrasidir, diyalogdur. Kaçanlara kaçacak kapı bırakmamak, Artık Yeter! Edi Bes e! demek için bu Newroz’da alanlara çıkıyoruz” diyerek tüm darbe ve savaş karşıtlarını Newroz alanlarına çağırdı.

Ufuk Uras: Kürt sorununda çözüm zamanı

ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, ‘’Şimdi Kürt sorununda çözümü konuşmanın ve üretmenin vaktidir. Çözüm için ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal boyut birlikte ele alınmalıdır’’ dedi. ÖDP Genel Başkanı Uras, açıklamasında şunları kaydetti: ‘’40 bin insanın ölümüne, maddi ve manevi yıkıma yol açan; yurttaşlarımız arasında bir arada yaşama zeminini zayıflatan 24 yıllık ‘düşük yoğunluklu çatışma’ gösterdi ki, Kürt sorununun silah ve şiddetle çözümü mümkün değildir. Bugün Kürt sorununun demokratik çözümü için ortam vardır. Halk, artık çatışma istemiyor. Kürt toplumunun temsilcileri artık silahlı mücadelenin çözüm olmadığını ifade ediyor. Cumhurbaşkanı Gül, ‘Artık asker dahil hiç kimse bu iş silahla biter demiyor’ ifadesini kullanıyor. Bölgede görev yapmış emekli generaller, Kürt sorununda yapılan yanlışları anlatıyor. Şimdi, Kürt sorununda çözümü konuşmanın ve üretmenin vaktidir. Çözüm için ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal boyut birlikte ele alınmalıdır.’’ Uras, “Eşitsizlikleri giderici kamusal yatırım projelerinin geliştirilmesi de çözüm paketinin kimi unsurları olarak kavranmalıdır” dedi.

LEVENT Tüzel: Barışın yolu açılsın

EMEP Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, Newroz öncesinde yaptığı açıklamada, “Ülkemizin vicdan ve sağduyu sahibi insanları, Newroz bayramında yasaklanan gösteriler ve kovalanan insan manzaraları değil, barış ve acılara son verme dileğinin birleştirdiği insanların kardeşlik görüntülerini izlemek istemektedir” dedi. Tüzel, “Türkiye’de Newroz denilince 7’sinden 70’ine, ulusal kimlik ve renkleriyle alanlara çıkan Kürtler, Türkler ve halkların kardeşliğine inanmış demokrasi güçlerinin talepleri anımsanmaktadır. Newroz bayramı çözülmemiş Kürt sorununun; ülkemiz Kürt vatandaşlarının anadil, kültür ve kimlik, siyasal özgürlükler ve eşit haklarla bir arada yaşama taleplerinin bir kez daha alanlarda ifadesine imkân tanımaktadır” açıklamasını yaptı.

MURAT KARAYALÇIN: Barış ve huzur getirsin

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Newroz’un Türkiye ve Ortadoğu ülkelerine barış ve huzur getirmesi dileğinde bulundu. SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Newroz’a ilişkin yazılı açıklama yaptı. Newroz’un Ortadoğu, Orta Asya ve Kafkas halklarının yeni bir yıla ve yeni yaşama merhaba deyişinin günü olduğunu belirten Karayalçın, Newroz’la birlikte gelen yeni dönemin Türkiye, Irak ve tüm bölge ülkelerine barış, bereket, dostluk ve huzur getirmesini diledi. Karayalçın, tüm yurttaşları Newroz’u ortaklaşa sahiplenerek kucaklaşmaya çağırdı.
 
ALİ CEMAL KARABUDAK
BİRGÜN - 21 Mart 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.