Yayımlama özgürlüğü ödülü Zarakolu'na

Yayımlama özgürlüğü ödülü Zarakolu'na

Yayımlama özgürlüğü ödülü Zarakolu'na Amsterdam’da düzenlenen ‘yeni sansür’ sempozyumunda Ragıp...

A+A-

Yayımlama özgürlüğü ödülü Zarakolu'naYayımlama özgürlüğü ödülü Zarakolu'na

Amsterdam’da düzenlenen ‘yeni sansür’ sempozyumunda Ragıp Zarakolu’na ödül verilecek

Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin (IPA) bu yılki Uluslararası Yayınlama Özgürlüğü Ödülü, Belge Yayınları kurucusu Ragıp Zarakolu’na verildi. Amsterdam Dünya Kitap Başkenti etkinlikleri çerçevesinde Zarakolu’nun ödülü bugün verilecek.

Amsterdam Dünya Kitap Başkenti 2008 kapsamında, Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da Yeni Sansür Üzerine Uluslararası Sempozyum düzenleniyor. Amsterdam Dünya Kitap Başkenti yılının üç ikonu şunlar: Filozof Spinoza, Anne Frank ve kitapları 50 dile çevrilen Annie Schmidt. Ragıp Zarakolu’nun ödülü, dünyadaki özgür düşüncenin ikonlarından biri olan Spinoza’nın anısına, Portekiz Sinagogu’nda düzenlenen bir törende verilecek. Zarakolu’na ödül verilmesinin gerekçesi, “yayımlama özgürlüğünü yüce tutmaktaki örnek cesareti” olarak açıklandı.

Belge Yayınları’nın öteki kurucusu Ayşe Nur Zarakolu ise IPA Yayınlama Özgürlüğü Ödülü’nü İnsan Hakları Beyannamesi’nin 50. yıl dönümü vesilesiyle, 1998 yılında Frankfurt Kitap Fuarı’nda düzenlenen bir törenle almıştı.

Yeni Sansür Üzerine Uluslararası Sempozyum ise “Özgür Kitap Yayıncılığına Yönelik Tehditler” başlığını taşıyor. Sempozyumun başlıca amacı, ifade özgürlüğünün uluslararası düzeyde aşındırılmasını incelemek olarak açıklandı. Yeni sansür kavramı herhangi bir devlet otoritesi tarafından değil, özel tarafların dayattığı bir sansür türüne işaret ediyor.

Sempozyum bu akşam, Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) Başkanı Ana Maria Cabanellas’ın 2008 Yayımlama Özgürlüğü Ödülü’nü Sayın Ragıp Zarakolu’na takdimiyle başlayacak. Aynı ödülü geçmişte İranlı yayıncı Shahla Lahiji (2006) ve Zimbabweli yayıncı Trevor N’cube (2007) kazanmıştı. 2007 yılında ayrıca öldürülen iki gazeteciye, Türkiye’den Hrant Dink’e ve Rusya’dan Anna Politovskaya’ya Özel Ödül verilmişti.

Sansür Endeksi (Index on Censorship) ve Uluslararası Af Örgütü’yle iş birliği içinde düzenlenen sempozyuma tüm dünyadan yazar, yayıncı, kütüphaneci ve kitap satıcıları katılacak.

(KÜLTÜR SERVİSİ) - EVRENSEL - 19.09.2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.