Yazarlar 1 Mayıs'a hazırlanıyor

Yazarlar 1 Mayıs'a hazırlanıyor

Yazarlar 1 Mayıs'a hazırlanıyorDoğan HIZLANİYİ yazar Leyla Erbil’in başkanlığında yazar örgütleri; Türkiye Yazarlar Sendikası,...

A+A-

Yazarlar 1 Mayıs'a hazırlanıyorYazarlar 1 Mayıs'a hazırlanıyor

Doğan HIZLAN

İYİ yazar Leyla Erbil’in başkanlığında yazar örgütleri; Türkiye Yazarlar Sendikası, PEN, Edebiyatçılar Derneği, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Taksim Tramvay Durağı’nda toplandılar.

Toplantının nedenini 1 Mayıs 2009 Yazarlar Komitesi Başkanı Leyla Erbil’in kaleme aldığı ve Latife Tekin’in okuduğu bir bildiri ile açıkladılar.

Tekin, 1 Mayıs 2009’u Taksim’de kutlamak istediklerini belirtti. Bildiride, şimdiye kadar yaşananların eleştirisi yapıldı, tarihteki üzücü olaylara değinildi.

***

KONUŞMANIN kısa bir özetini okurlarıma aktarıyorum:

"Biz, Türkiye’nin yazarları, emeğin özgürleşmesinden yana olan tüm yazın emekçileri, gelecek yıllarda dünyamızın gerçek barışseverlerin eline geçmesini gönülden dilemekteyiz.

Bu vesileyle, özellikle 1 Mayıs 2007 ve 2008’de işçi bayramlarını Taksim’de kutlamak isteyen emekçilerin maruz kaldığı çağdışı uygulamaları yeniden kınıyoruz. İşçi sınıfının kazanımlarına göz diken, onların yararına toplumda birikmiş olan sınıfsal bilinci yok etmeye çalışan iktidarlar karşısında ahlaken ve vicdanen isyan ediyoruz. Bu nedenle 1 Mayıs 2009’u Taksim’de bütün emekçilerle birlikte kutlamak amacıyla Türkiye’nin edebiyat örgütleri (PEN Türkiye Merkezi, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Edebiyatçılar Derneği) olarak harekete geçmiş bulunmaktayız.

EYLEME GEÇTİK

Dünyanın her yerinde alanlar bayramını özgürce kutlayan işçi sınıfına açıkken neden Türkiye’de Taksim Meydanı emekçilere yasaklanmıştır? Türkiye’de 34 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzü aşkın kişinin yaralandığı, failine ’derin devlet’ denen 1 Mayıs 1977 katliamından sonra Taksim Meydanı, ’terör tehlikesi’ bahane edilerek işçilere kapatılmıştır. Oysa Polis Bayramı, Taksim’de bir gün değil, bir hafta boyunca kutlanmakta, hatta kutlama için alanın bizzat polisçe polise tahsis edilmesi gibi gülünç uygulamalara yer verilmektedir.

PEN Türkiye Merkezi, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Edebiyatçılar Derneği olarak halkın yaşam hakkını, temel özgürlüklerini gasp eden ilkel uygulamalar sonucu ortaya çıkan rezaletin tarihe karışması için var gücümüzle çalışmaktayız. Hangi hükümetten kaynaklanırsa kaynaklansın, emeğe saygı ve şükran duymayan despotik yaklaşımlara bundan böyle en yüksek sesimizle itiraz edeceğiz.

Dünya Barış Günü’nü kutladığımız bugün yaptığımız basın açıklamasının ardından, başta sendikalar olmak üzere kitle örgütleri ile kapsamlı bir dayanışma içine girecek ve giderek artan yoğunluk ve katılımda eylemler düzenleyeceğiz. Ülkeyi ’1 Mayıs utancı’ndan kurtarmak amacıyla düşüncelerimizi kamuoyuyla sürekli olarak paylaşacak, barışçıl eylemlerimizi birbiri peşi sıra gerçekleştirecek, ulusal ve uluslararası desteği en üst düzeye çıkaracağız. 1 Mayıs 2009’da da benzer hukuk dışı uygulamalara yeltenecek olanların ulusal ve uluslararası kamuoyu nezdindeki suçları sadece vicdani bakımdan değil hukuk açısından da ağırlaşacaktır. 1 Mayıs 2009’da Taksim’in emekçilere açılması talebimize bugünden itibaren yöneticilerden yanıt bekliyoruz.

1 Mayıs Alanı’nın emekçilere açılmaması halinde, İstanbul’un bir ’kültür başkenti’ değil, emek düşmanlarının eline düşmüş bir şiddet kenti olarak tarihe geçeceği kaygısı içindeyiz. Bu nedenle, 2010 Avrupa Kültür Başkenti programı çerçevesinde İstanbul’da yapılacak bütün organizasyonlarda da sesimizi Türk ve dünya kamuoyuna duyuracağız. İfade özgürlüğü kapsamında gerçekleştireceğimiz bu barışçıl protestolar, 1 Mayıs Alanı emekçilere açılana kadar ivme kazanarak ve kitleselleşerek sürecek."

* * *

YAZAR örgütleri uzun süredir ilk defa bu şekilde birlikte hareket ediyorlar. Toplumsal sorunlar karşısında, demokrasi adına seslerini yükseltiyorlar. Umarım yetkililer bu uyarıyı ciddiye alır.

Doğan HIZLAN

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy13942 = 'dhizlan' + '@';

addy13942 = addy13942 + 'hurriyet' + '.' + 'com' + '.' + 'tr';

var addy_text13942 = 'dhizlan' + '@' + 'hurriyet' + '.' + 'com' + '.' + 'tr';

( '' );

13942 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


HÜRRİYET - 3 Eylül 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.