"Yedi Tepeli Aşk" mı olur

"Yedi Tepeli Aşk" mı olur

"Yedi Tepeli Aşk" mı olur İstanbul Şehir Tiyatrosu'nun Yedi Tepeli Aşk adlı oyunundaki 'bekaretini kaybetmiş Alevi kızıyla'...

A+A-

"Yedi Tepeli Aşk" mı olur"Yedi Tepeli Aşk" mı olur
 
İstanbul Şehir Tiyatrosu'nun Yedi Tepeli Aşk adlı oyunundaki 'bekaretini kaybetmiş Alevi kızıyla' ilgili tartışmalar nedeniyle oyuna ara verildi.

Önceki gün Milliyet gazetesinde yer alan ve "bekaretini kaybetmiş bir Alevi kızın Sivaslı Alevi bir adamla evlenmek üzereyken duyduğu endişeleri" anlatan bölüm müstehcen ve Alevileri rencide edici bulunduğunun belirtildiği haber nedeniyle bir tartışma başlamıştı.

Alevi izleyicilerin de oyundan rahatsız olduğu belirtilen haberde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat danışmanı Kenan Işık'ın da oyuna ilişkin " faşizan ve incitici" şeklindeki yorumlarına da yer verilmişti.

Neziha Meriç, Ayşe Kilimci, Nevra Bucak, Seray Şahiner, Evrim Yağbasan’ın beş öyküsünden uyarlanan “Yedi Tepeli Aşk”ın tartışma yaratan bölümü Bensu Orhunöz tarafından yorumlanan Gelin Başı oldu.

Bu gelişmeler üzerine İstanbul Şehir Tiyatroları oyunun temsiline ara verdiğini duyurdu. Şehir Tiyatroları'ndan konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle: "Milliyet gazetesinin 03.01.2009 tarihli nüshasının 4. sayfasında, “Şehir Tiyatroları’nda ‘Alevi’ Tartışması” başlıklı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nı suçlayan bir haber yayınlanmıştır.

İçeriğinde saptırılmış ve abartılmış yakıştırmaların yer aldığı bu haber, “Genç Tiyatro” repertuarımızda yer alan ve gerek izleyici çoğunluğu gerek seçkin eleştirmenler tarafından beğeni ile karşılanmış “Yedi Tepeli Aşk” oyunumuzun bir bölümü ile ilgilidir.

Haberde yazılanın aksine, oyunda “Alevi” sözcüğü sadece bir kez geçmekte ve kesinlikle olumsuz anlam içermemektedir.

Haberde Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni’nin sözleri de çarpıtılmış ve anlamından uzaklaştırılmıştır.

2008-2009 tiyatro sezonuna 20 yeni oyunla ve büyük bir seyirci artışı ile başlayan, Türkiye’nin ilk Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’ni açmaya, İstanbul’a yeni tiyatro binaları kazandırmaya hazırlanan ve genel başarı grafiği hızla yükselen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, ne yazık ki, basınımızın saygın gazetesi Milliyet’te yayınlanan söz konusu haber ile, nesnel anlamda tehlikeli sonuçlar doğurabilecek bir provokasyon ortamının içine çekilmiş bulunmaktadır.

Bu, tehlikeli sonuçlar doğurmaya aday provokasyon ortamında, tiyatromuzu, seyircimizi ve ekibimizi koruma amacıyla, “Yedi Tepeli Aşk” oyunumuzu oynamaya ara verdiğimizi, özellikle Şehir Tiyatroları seyircilerinden özür dileyerek kamuoyuna duyururuz.

Orhan Alkaya (Yönetim Kurulu Başkanı)
Mehmet Acarca
Süha Volkan Sağırosmanoğlu
Tülay Erünsal
Mustafa Güveli
Can Başak
Hakan Arlı

HÜRRİYET - 5 Ocak 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.