Yemeğe tepki sürdü: Başbakan şov yaptı

Yemeğe tepki sürdü: Başbakan şov yaptı

Yemeğe tepki sürdü: Başbakan şov yaptı   Başbakan, Alevilerin muharrem orucuna dokuz bakan, 50'ye yakın milletvekiliyle katıldı. Erdoğan,...

A+A-

Yemeğe tepki sürdü: Başbakan şov yaptı Yemeğe tepki sürdü: Başbakan şov yaptı
 
Başbakan, Alevilerin muharrem orucuna dokuz bakan, 50'ye yakın milletvekiliyle katıldı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada inanç özgürlüğünün güvence altına alınacağı mesajı verdi. FOTOĞRAF: SERDAR ÖZSOY
 
Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı Alevi yemeğine muhalefet tepki gösterdi. CHP: Tam bir fiyasko, MHP: İnanca ve topluma saygısızlık DTP: Sivas unutulmadı. Alevi dernekleri: Yemeğe itibar gösterilmedi

RADİKAL - ANKARA - Alevi kökenli AKP milletvekili Reha Çamuroğlu'nun organize ettiği ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı Bilkent Otel'de gerçekleşen yemeğe muhalefet partileri sert tepki gösterdi. Muhalefet partileri şu açıklamaları yaptı:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek: Bu yemek Başbakan'ın şovuydu. Katılım açısından baktığınızda, Alevi kesiminin önde gelen simaları yoktu. Biz bütçe görüşmeleri sırasında Alevi kesiminin önemli sorunlarını gündeme getirdik, ancak AKP zihniyetini, 'Satanistler de ister' diyerek ortaya koydu. Magazinin yanı sıra Alevilerin gerçek taleplerine ilişkin bir şey konuşulmadı.

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen: AKP kendine özgü bir Alevi kesimi yaratmaya çalışıyor, bu yemek de onun ilk adımıydı. Basına yönelik bir şovdu ancak tam anlamıyla fiyaskoyla sonuçlandı. Aleviler Gazi olaylarını, Sivas'ı unutmadı.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır: Böyle bir yemeği düzenleyenlerin amacı siyasiyse ki, öyle görünüyor, bu inancın istismarıdır. Dediğim gibi düzenleyenlerin ve katılanların amacı, hedefi siyasiyse, bu inanca, Muharrem Ayına, topluma saygısızlıktır,

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Bu yemek ortak bir paydayı güçlendirmek yerine ayrışmayı daha da derinleştirmiştir.

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş: AKP'nin Alevilere yönelik yaklaşımının Alevileri bölmeye yönelik olduğunu düşünüyoruz. AKP'nin bu politikasının tutmadığı ortaya çıktı. Aleviler Çorum'da, Maraş'ta, Sivas'ta katleden zihniyeti unutmadı.

DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis: Başbakan söylemlerinde bir camii imamı tarzıyla barış ve kardeşlikten dem vurdu. Barış ve kardeşlik için somut bir proje üzerine bir tek söylem gelişmedi.

Alevi kuruluşları da yemeği başarısız olduklarını açıkladı. Değerlendirmeler şöyle:

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Turan Eser: AKP, bir süredir Alevi açılımı ile gündemi meşgul etti. Bu proje Alevisiz Alevi projesi. Reha Çamuroğlu AKP'den bağımsız davranmıyor. Yani 'iftarın' AKP'nin stratejisinin bir parçası olduğu görülmüştür. Hükümet, AKP güdümlü bir Alevi kuruluşu yaratma amacındadır.

Karacaahmet Sultan Derneği İkinci Başkanı Yazar Cemal Şener: Olay fiyasko. Aleviler, laik cumhuriyete sahip çıktı.

Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan: Başbakan'ın da katıldığı yemekle 25 milyonu bulan bir kitle, 2007 sonunda Başbakan'ın katıldığı iftarla bir raya oturtulmak istendi.

Alevi Araştırmaları Derneği Başkanı Ali Yıldırım: Beklediğimiz gibi Alevi toplumu AKP'ye ve Alevi değerlerinin aşındırılmasına izin vermemiştir.

Hubyar Sultan Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu: Bu yemek daveti, AKP açısından Alevi toplumundan oy almaktan başka bir şey değildir.

Pir Sultan Derneği Genel Başkanı Kazım Genç: Türkiye'de 500'ün üzerinde Alevi örgütü var ve yemeğe gidenler, bu örgütlerin yüzde 1'i bile değil. Bu da Alevilerin yemeğe itibar etmediğini gösteriyor.

13 Ocak 2008 - RADİKAL

‘AKP yanlışları büyütüyor’

Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Vakfı Genel Sekreteri Emel Sungur, Alevilerin kutsal günlerinin otel lobilerine indirgenemeyeceğini belirtti.

Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Vakfı Genel Sekreteri Emel Sungur, Alevilerin kutsal günlerinin otel lobilerine indirgenemeyeceğini belirtti. Sungur yaptığı yazılı açıklamada, AKP ve aynı zihniyete sahip görüşün temsilcilerinin, Türkiye’de Sünni inancı ve geleneği dışında var olan farklı kültür ve inançları yok saydıklarını kaydetti. Alevilerin bugüne kadar uğradıkları haksızlıklara rağmen laiklik, demokrasi ve cumhuriyetten asla vazgeçmediklerini aktaran Sungur, Madımak katliamının tazeliğini koruduğunu dile getirdi. 2 Temmuz 1993’te yaşanan katliamdan sonra aynı zihniyetin Sivas Belediye Başkanı’nı parlamentoya taşıdığını, cemevlerinin yıkılmak istendiğini ifade eden Sungur, AKP’nin Aleviler üzerindeki baskılarına dikkat çekti.

Sungur, Muharrem orucunun gösterişten uzak, gönül bağıyla tutulan bir oruç olduğunun altını çizerek, AKP’nin düzenlediği iftar yemeğinin ibadete uygun olmadığını dile getirdi.

(Ankara/EVRENSEL) - 13 Ocak 2008

AKP iftarına Alevi tepkisi dinmiyor 

LONDRA (13.01.2008)- AKP milletvekili Reha Çamuroğlu'nun aralarında bulunduğu bir grup tarafından verilen “Muharrem Ayı Orucu İftarı”nın yankıları sürüyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı iftar yemeğini Alevi örgütlerinin tamamına yakını protesto ederken, yemekte toplam 279 Alevi örgütünden sadece 6'sının yer aldığı gözlendi. Toplam bin kişinin katıldığı Alevi iftarında, katılımcıların sadece 498'inin Alevi olduğu ifade edildi.

Alevi örgütleri katılımcıları 'düşkün' olarak adlandıracaklarını ifade ettikleri iftara katılmazken, yemekte konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sık sık şırler okuması ve yaptığı uzun konuşmasında, ‘Alevi’ ifadesine yer vermemesi dikkat çeken bir başka konu oldu.

AKP'nin “Muharrem Ayı Orucu İftarı” olarak adlandırdığı yemeğe İngiltere'de yaşayan Alevilerin de yanıtı sert oldu. İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, Tohum Kültür Merkezi, Dersimliler Derneği, Gik-Der, Britanya Kürt Dernekleri Federasyonu temsilci ve üyelerinin yanı sıra tanınmış Alevi şahsiyetler yaptıkları değerlendirmelerde AKP'nin girişiminin Alevileri sistem içerisine çekip ehilleştirmeye, Alevi örgütlerinin demokratik taleplerini boşa çıkartmaya ve Avrupa Birliği makamlarının gözünü boyamaya yönelik olduğunu ifade ettiler:

Ali Güvercin (İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi Başkanı):

Eğer Alevi toplumuna zeytin dalı uzatılacaksa bu bize biz olduğumuzu bilerek uzatılmalıdır. Alevilerin hiçbir değeri çarpıtılmadan bu yapılmalıdır. Alevilerin somut ihtiyaçlarına göre adımlar atılmalıdır. Başbakan açık ve net bir şekilde AB'nin gözünü boyamaya çalışıyor. Ancak Alevilerin gözünü bir yemekle boyamak mümkün değildir. Somut adımlar atılmadığı sürece Alevi toplumu bu türden yaklaşımları göz boyama yaklaşımı olarak değerlendirecektir.

Diren Yılmaz (Dersimliler Derneği):

AKP Alevileri temsil edemez. Bir kere usul olarak bu yemek muharrem orucuna ters. Bu bir yas ayı. Bu şatafatta neyin nesi anlayamadım. Bu AKP'nin Alevileri ne kadar tanıdığının önemli bir göstergesi. AKP'nin Alevilere ilişkin sahte politikasını teşhir etmek için üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz. Hiç bir Alevi AKP'nin bu oyununa düşmesin.

Yusuf Çiçek (Alevi Akademisi İngiltere üyesi):

Sivas’taki katillerin avukatlığını yapan, Karacaahmet Dergahı’nı yıkmaya kalkışan, “cemevleri cümbüş evleridir” diyen anlayış bugün iktidardadır. Bu anlayışın sahibi olan AKP iktidarı, bugün “Alevi açılımı” yapacağı iddiasıyla ortaya çıkmıştır. Bu açılımın gerçek amaçları:12 Eylül rejiminin projesini sürdürerek, Aleviliği katletmek, Alevi inancını asimile etmek, Alevileri bölüp bir kısmını devlete yedekleyerek, etkisiz hale getirmektir. Alevileri demokrasi mücadelesi veren güçlerden uzaklaştırmak, ABD ve Fethullah Gülen hareketiyle birlikte, Aleviliği ılımlı İslam anlayışına bağlamaktır.

İsmet Çalık (Tohum Kültür Merkezi yöneticisi):

Kesinlikle bu iftar yemeği bir sahtekarlıktır. Geçmişte İstanbul'da bir Cemevinin yıkımını gerçekleştiren dönemin belediye başkanı Tayyip Erdoğan'ın bugün Başbakan sıfatıyla Alevileri sözde sahiplenmeye çalışması büyük bir yanıltma hareketidir. Söz konusu yemeğe Reha Çamuroğlu gibi devletten ciddi şekilde nemalanan sistem içi Alevileri rağbet etmişlerdir. Bu kesimler Alevilerin asıl temsilcileri değildirler. Alevilerin AKP oyununa gelmeyeceklerini düşünüyorum. CHP için de aynı şey geçerli.

İbrahim Avcıl (Gik-Der üyesi):

AKP'de devletli Aleviliği geliştirmeye çalışıyor. Aleviler tarihsel gelenekleri itibari ile mazlum ancak resmi sisteme karşı başkaldıran bir topluluk olagelmişlerdir. Alevileri kendi kontrolü altına alma çabası içerisinde AKP. Bugün itibariyle verilen yemek Aleviler açısından pek rağbet görmedi. Bu Alevilerin AKP'nin ikiyüzlülüğüne karşı geliştirilmiş bir protestosudur. AKP bu gibi girişimlerle dini azınlıkların hakkını verdiği şeklinde demokratikleştiği görüntüsü vermeye çalışmaktadır. AKP hiç bir zaman Alevileri temsil edemez.

Arzu Peşmen (Britanya Kürt Dernekleri Federasyonu Fed-Bir Başkanı):

Bugüne değin yok sayılan, katliamlardan geçirilen Alevi toplumu, kısa bir süre önce Başbakan Erdoğan tarafından ağır ifadelerle aşağılandı. Bugün böyle bir etkinliğin neden düzenlendiğini iyi anlamak gerekir. Bu yemek, Alevi toplumu içerisinde ihanetin örgütlendirildiği bir yemektir. Aleviliği özünden, insanlığın temiz ilkelerine ait olan felsefesinden uzaklaştırma, inanç olarakta resmi ideoloji çerçevesinde içinin boşaltılması anlamını taşıyor bu yemek. Böylece hükümet bir takım imkanlar sunarak kendi düşkün Alevilerini yaratacak. Bunlara da devletin uşaklığı yaptırılacak. Alevi toplumunun ve temsilcilerinin uyanık olmaları bu ve benzeri oyunlara gelmemeleri gerekiyor. Başbakan Erdoğan'a bundan önce Aleviler hakkında söylediklerinin ve yaptıklarının hesabını sormak lazım bir kere.

HALİL GAM -ANF
ANF NEWS AGENCY  - 13 Ocak 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.