Yeni Bir SOL Adana, Alanya ve Mersin'de

Yeni Bir SOL Adana, Alanya ve Mersin'de

Yeni bir sol Adana, Alanya ve Mersin'de Cumartesi Mersin ve Alanya'da, Pazar Adana'da yapılan yeni bir sol parti için buluşmalar, gerek...

A+A-

Yeni bir sol Adana, Alanya ve Mersin'de
Yeni bir sol Adana, Alanya ve Mersin'de
 
Cumartesi Mersin ve Alanya'da, Pazar Adana'da yapılan yeni bir sol parti için buluşmalar, gerek katılım gerekse içerik açısından heyecan yarattı. Toplantılarda hem konuk konuşmacılar hem de katılımcılar kitlesel yeni bir sol partinin gerekliliğine vurgu yaptılar.

Adana’nın dikkati yeni sol buluşmasında

Adana’da Pazar günü geniş katılımlı bir salon toplantısı gerçekleştirildi. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı toplantı, son yıllarda Adana'da yapılan en geniş katılımlı salon toplantısı olarak Adana kamuoyunda dikkatlerini üzerine çekti.

Moderatörlüğünü Mustafa Cinkılıç'ın yaptığı toplantıya konuşmacılar Oya Baydar, Gençay Gürsoy, Mustafa Köse, Necdet Saraç ve Mithat Sancar katkı sundular.

Toplantıya ÖSH'liler, SHP'liler, Alevi hareketi ve 10 Aralık Hareketi temsilcileri dışında da çeşitli sol çevrelerden yoğun bir katılım oldu. Dinleyicilerin toplantının sonuna kadar salonu terk etmemeleri, heyecan ve coşkuları ise dikkat çekiciydi.

Özellikle panelistlerin Alevi sorunu, Kürt sorunu ve Ergenekon süreci ile ilgili ezberleri bozan sözleri salondan büyük alkış topladı.

Alanya'da buluşma

Cumartesi günü Alanya Kültür Merkezi’nde yapılan “Solda Büyük Buluşma” paneli Özgürlükçü Sol Hareket, SHP ve Alevi Bektaşi Federasyonu temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı panelde tartışma ve bilgilendirme yapıldı. Özgürlükçü Sol’dan Saruhan Oluç, SHP’den Ali Sanlı (PM üyesi), ABF’den ise İshak Kocabıyık’ın katılımıyla gerçekleşen panelde, “eşitlikçi, özgürlükçü ve gerçek demokrasiden yana sol bir seçenek” oluşturma sürecinin neden gerekli olduğu ve nasıl gerçekleştirilmesi gerektiği üzerine konuşmalar yapıldı.

Saruhan Oluç; Türkiye sol hareketinin krizi, tıkanma noktaları ve mevcut durumda yapması gerekenler üzerinde durdu. Toplumsal yapının demokratikleştirilmesinden yana bir siyasi iradenin neden gerekli olduğunu özetleyen Oluç, kurulacak yeni sol partinin birey hukukuna dayalı, ortak projeler üretebilen bir özelliği olmasının önemini vurguladı. Kürt sorununun barışçıl çözümünde, Alevi toplumunun taleplerinin gerçekleşmesinde, Türkiye’de yoksullaştırılanların sorunlarının aşılması doğrultusunda, sorunların gerçek muhataplarıyla birlikte siyasete soldan bir yön verilebileceğini vurguladı.

ABF yöneticisi İshak Kocabıyık, Aleviler’in şimdiye kadarki taleplerini ve yaşamsal isteklerini yerine getirebilen vicdan sahibi hiçbir iktidarın olmadığını, Aleviler’in de artık siyasete müdahale eden politik özneler olması gerektiğini söyledi. Özellikle CHP’nin gerici ve statükocu tarafının teşhir edilerek, yeni bir sol seçenek inşa etmenin ezilen, mağdur olan halklar açısından ne derece önemli olduğunu vurguladı.

SHP’den Ali Sanlı ise; yeni kurulacak partinin iktisadi ve politik temellerine ilişkin istatistiksel verilerle, neden yeni sol parti ihtiyacı içinde olduklarını anlatan bir sunum yaptı.

Toplantı hem katılanlara kürsü kullandırılarak, hem de sürece ilişkin soruların cevaplandırılmasıyla sona erdi.

Münir Korkmaz - ADANA / Murat Çelebi - ALANYA / Onur Turgut ve Ali Ay - MERSİN

Mersin: 'Nasıl ve neden sol bir parti'

Yeni bir sol parti girişimi Mersin İl Koordinasyonu tarafından düzenlenen “Nasıl ve Neden Sol Bir Parti” başlıklı etkinlik yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Yaklaşık 600 kişinin katıldığı etkinliğin açılış konuşmasını yapan Göksen Uncu ülkenin hızla bir karanlığa sürüklenmekte olduğunu kaydederek, sürece soldan etkili bir biçimde müdahale etmenin son derece önemli olduğunu vurguladı. “AKP, CHP ve MHP gibi, aralarında görünürde türlü farklılıklar olsa da esas olarak emeğin özgürleşmesinin, barışın ve demokrasinin karşısındaki siyasal mevzilenişlerden öte bir anlam taşımayan aktörlere ülkenin geleceğini terk etmeyeceklerini” vurgulayan Uncu, ortak kaygılar ve ortak düşünceler taşıyan herkesi solda yeni bir merkez oluşturma, kitlesel bir parti kurma çalışmalarına katkı sunmaya çağırdı.

Uncu’nun konuşmasının ardından konuşmacılar Gençay Gürsoy, Mithat Sancar, Fuat Keyman, Necdet Saraç ve Erdoğan Usta’nın katılımıyla gerçekleşen Forum’a geçildi.

Konuşmacılar, eşitsizlik üreten iktisadi gidişatın değiştirilmesi, ülkenin demokratikleştirilmesi ve toplumsal yaşamın tüm hücrelerine nüfuz etmekte olan milliyetçiliğin geriletilmesi ihtiyaçlarının altını çizerek bunun için yola çıktıklarını vurguladılar. Solda bir merkez oluşturma çalışmalarının ülkenin dört bir yanında kayda değer bir heyecan ve seferberlik havası yarattığını vurgulayan konuşmacılar, Şubat ayı içerisinde partiyi kurmayı hedeflediklerini belirttiler. Partinin eşitlikten, barıştan, özgürlükten ve demokrasiden yana herkesi kapsayacak, yurttaş temelinde örgütlenen kitlesel bir sol parti olmasını amaçladıklarını vurgulayan konuşmacılar, bugüne dek sürdürülen çalışmalara ilişkin de bilgi aktardılar.

Dinleyicilerin soru ve katkılarıyla sürdürülen etkinlik, Mersin’de kitlesel sol parti çalışmalarının yarattığı coşku ve dinamizmin de açık bir göstergesi oldu.
 
Kaynak: Alevihaber.com - Münir Korkmaz - ADANA / Murat Çelebi - ALANYA / Onur Turgut ve Ali Ay - MERSİN

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.