'Yeni Parti'ye tepki

'Yeni Parti'ye tepki

'Yeni Parti'ye tepkiMedyada adı sıkça geçen yeni parti çalışmalarında Ali Balkız’ın da yer almasına ABF’deki örgütlerden...

A+A-

'Yeni Parti'ye tepki'Yeni Parti'ye tepki

Medyada adı sıkça geçen yeni parti çalışmalarında Ali Balkız’ın da yer almasına ABF’deki örgütlerden tepki geldi. Yeni parti ile ilgili ortada uçuşan bazı isimlere ilişkin ne somut bir veri ne de bir açıklama var.

Alevi ve Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız’ın yeni bir parti kurma hazırlıkları içerisinde yer aldığını açıklamasından beri Alevi örgütleri içerisinde süren tartışma, dün Ankara’daki Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nda ABF’ye üye 19 örgüt adına yapılan açıklama ile somutluk kazandı. Pek çok dernek, merkez ve vakfı temsil eden örgütlerin ortak açıklamasında “ABF bileşeni kurumlar olarak, ABF bünyesinde yürütülen siyasi parti kurma çalışmasına destek vermeyeceğimizi, bu çalışmanın içerisinde hiçbir şekilde yer almayacağımızı belirtiriz” deniliyor.

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil tarafından yapılan açıklamada federasyon yöneticileri bu çalışmadan vazgeçmeye veya bu çalışmayı görevlerinden ayrılarak sürdürmeye davet ediliyor.

ABF’deki örgütler rahatsız

Açıklamada ABF'nin 26 bileşeni olduğunu hatırlatan Özdil, bunlardan 19'unun siyasi parti kurma çalışmalarını kabul etmediğini bildirdiklerini söyledi. ABF Genel Başkanı sıfatı ile basına “parti kuruyoruz” şeklinde bir açıklama yapılmasının, federasyonu oluşturan kurumları rahatsız ettiği ifade edilen ortak açıklamada “Sayın Genel Başkanın ve ekibinin siyasi parti kurmak gibi bir istekleri varsa ABF'deki görevinden ayrılarak siyasi parti çalışması içinde yer alması en doğru davranış olacaktır. ABF Genel Başkanı sıfatıyla yapılan böyle bir açıklama federasyon içinde ve bileşenlerinde ciddi sıkıntılara neden olmuştur” deniliyor.

Balkız: “Bunlar CHP’yi destekleyenler”

ABF çatısı altında yer alan dernekler tarafından yapılan bu açıklamayı Bianet’e değerlendiren ABF Genel Başkanı Ali Balkız ise yeni parti kurma girişimini savunarak, bu tartışmayı yürütenlerin “henüz Cumhuriyet Halk Partisi'nden umudunu kesmemiş” ya da yeni bir parti kuran “Mustafa Sarıgül'ü çare olarak gören arkadaşlarımız” olduğunu ileri sürdü.

Balkız, “Eğer bir parti ortaya çıkarsa -ki buna ulaşmasını istiyoruz- ben dahil federasyon yönetiminden bu partiye girecek arkadaşlarımız ABF'deki görevlerinden ayrılacaklar” diye konuştu.

Özdil: “ABF olarak desteklemesi yanlış”

Alevi örgütleri tarafından yapılan açıklamaya sözcülük eden Tekin Özdil, soL’a yaptığı açıklamada Ali Balkız’ın sözlerini de değerlendirdi. Balkız’ın açıklamalarını “talihsiz ve çirkin” olarak nitelendiren Özdil, rahatsızlıklarını bildiren 19 örgütün iddia edildiği gibi CHP ya da Mustafa Sarıgül’ün parti kurma hazırlıkları ile herhangi bir ilişkisi bulunmadığını öne sürdü. “Biz ABF olarak mevcut ya da yeni kurulacak partilerin desteklenmesini doğru bulmadığımız için bu açıklamayı yaptık” diyen Özdil, bireylerin siyaset yapma, parti kuruluş çalışmalarında bulunma ve parti kurma hakkına ise karşı olmadıklarını ifade etti.

“Bizi dinlemediler”

Ali Balkız’ın yeni parti kurma çalışmaları ile ilgili fikirlerini ABF toplantılarında da dile getirdiklerini, uyarılarda bulunduklarını belirten Özdil “Ancak bizi dinlemediler” diye konuştu. Özdil dün açıklanan ortak bildiriye imza koyan örgüt sayısının 19 olduğunu ancak ABF içerisinde yer alan 3 örgütün daha metinle mutabık olduklarını ancak “Pazar’a kadar beklerseniz imza koyarız” dediklerini söyledi. Bunun geriye kalan örgütlerin yeni parti oluşumunu destekledikleri anlamına mı geldiği sorusuna Özdil geri kalan örgütlerden yeni parti kurma çalışmalarını destekleyenlerin Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Çamşıh Hüseyin Abdal Derneği olduğu cevabını verdi.

Gümüş: “Tartışmalar iç zenginliğimizi yansıtıyor”

Dün yapılan açıklamalarla ilgili olarak, Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş de soL’un sorularını yanıtladı. Kurulacağı söylenen yeni partide kurucu olmayı ya da yönetici olarak görev almayı düşünmediğini belirten Gümüş, böyle bir şey düşündüğü taktirde görevinden istifa edeceğini ifade etti.

Gümüş, ABF yöneticilerinin yeni parti kurma çalışmaları içerisinde yer almasına karşı çıkan metne imza atanlar içerisinde CHP ve Sarıgül’ün parti kurma çalışmaları ile bağlantılı olanlar olduğunu ancak birçok derneğin de bildirinin altındaki imzanın kendilerine ait olmayacağını söyleyeceklerine inandığını belirtti. Tartışmaların Federasyon içerisindeki fikir zenginliğini gösterdiğini savunan Gümüş, Federasyon’un bir çatı örgütü olduğunu, içerisinde CHP’yi destekleyenler olabileceği gibi demokratik ve sol partileri de destekleyenler olabileceğini ifade etti.

Kim var kim yok?

Diğer yandan söz konusu yeni parti kuruluşu ile ilgili olarak ABF ve Ali Balkız’ın yanı sıra bazı sendika ve demokratik kitle örgütleri yöneticilerinin de adı anılıyor. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Türk Tabipler Birliği Başkanı Gencay Gürsoy, Ufuk Uras ve Ahmet İnsel gibi isimlerin başını çektiği yeni parti kuruluş çalışmalarında adı geçen isimlerden. Sami Evren ve Süleyman Çelebi'den bu konuda şimdiye kadar hiçbir açıklama gelmezken medyada yeni oluşumun özellikle DİSK'le bağlantılandırılması dikkat çekiyor.

Ufuk Uras, Taraf gazetesinden Neşe Düzel’e Aralık ayında verdiği röportajda yeni parti çalışmasının bir araya getirdiği isimler arasında Hüseyin Ergün, Ahmet İnsel, Mithat Sancar, Fuat Keyman, Burhan Şenatalar, Erol Katırcıoğlu, Ali Balkız’ın yanı sıra Süleyman Çelebi ve Fevzi Gümüş’ün de isimlerini saymıştı. Ali Balkız da yine Aralık ayında Milliyet gazetesine verdiği röportajda 10 Aralık Hareketi’nden Burhan Şenatalar, İbrahim Kaboğlu ve DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin bu “partileşme arayışı”nın içerisinde bulunduğunu iddia etmişti.

Sayılan isimler arasında Gencay Gürsoy’un yeni parti ile ilgili İstanbul, Gaziantep, Mersin gibi illerde düzenlenen toplantılara katıldığı görülürken adı geçen sendika başkanları konuya ilişkin şimdiye kadar bir açıklama yapmadılar.

(soL-Haber Merkezi) - 16.01.2010

Alevi Dernekleri'nden parti kurmaya destek yok

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil, "Alevi-Bektaşi Federasyonu (ABF) bileşeni kurumlar olarak, federasyon bünyesinde yürütülen siyasi parti kurma çalışmasına destek vermeyeceğimizi, bu çalışmanın içerisinde hiçbir şekilde yer almayacağımızı belirtiriz" dedi.

Özdil, düzenlediği basın toplantısında, ABF'nin partiler üstü bir kurum ve Alevilerin çatı kuruluşu olduğunu ifade ederek, kendisine bağlı kurumların birleşimlerinden oluştuğunu belirtti.

ABF'nin yapacağı işlerin bağlı kurumlarca oluşturulan tüzüğünde yazdığını anlatan Özdil, "Demokratik kitle örgütleri iktidarı ele geçirmeyi değil, etkilemeyi hedefler. ABF yöneticilerinin siyasi parti kurma hayalleri kafalarının karışık olduğunu gösteriyor. ABF'nin tüzüğünde yer almayan, demokratik kitle örgütü mücadelesinin ilkelerine de aykırı olan böyle bir çalışmanın içinde yer alması kesinlikle kabul edilemez" diye konuştu.

Alevi öğretisine sahip bireylerin de siyaset yapma, parti kuruluş çalışmalarında bulunma ve parti kurma hakkının olduğunu ifade eden Özdil, bu hakkın çok doğal ve meşru bir hak olduğunu söyledi.

ABF Genel Başkanı sıfatı ile basına "parti kuruyoruz" şeklinde bir açıklama yapılmasının, federasyonu oluşturan kurumları rahatsız ettiğini ifade eden Özdil, "Sayın Genel Başkanın ve ekibinin siyasi parti kurmak gibi bir istekleri varsa ABF'deki görevinden ayrılarak siyasi parti çalışması içinde yer alması en doğru davranış olacaktır. ABF Genel Başkanı sıfatıyla yapılan böyle bir açıklama federasyon içinde ve bileşenlerinde ciddi sıkıntılara neden olmuştur. Gün, bütün Alevi çevrelerinin gücünü birleştirip mücadele çıtasını yükseltmesinin günüdür. Enerjimizin parti kurma maceralarında tüketilmesi tarihsel anlamda affedilemez bir hata olacaktır" dedi.

"Tüm bu nedenlerle biz ABF bileşeni kurumlar olarak, ABF bünyesinde yürütülen siyasi parti kurma çalışmasına destek vermeyeceğimizi, bu çalışmanın içerisinde hiçbir şekilde yer almayacağımızı belirtiriz" diyen Özdil, "Federasyon yöneticilerinden bu çalışmadan vazgeçmelerini veya görevlerinden ayrılarak bu çalışmayı sürdürmelerini talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

Tekin Özdil, ABF'nin 26 bileşeni olduğunu, bunlardan 19'unun siyasi parti kurma çalışmalarını kabul etmediğini bildirdiklerini söyledi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Özdil, "bu girişimin zamansız ve yanlış bir girişim olduğunu" savundu.

Özdil, demokratik kitle örgütlerinin hedefinin iktidar olmak olmadığını dile getirerek, "Bizim amacımız, hedefimiz farklıdır, iktidarı etkilemektir" dedi.

Özdil, bir gazetecinin "Size, parti kurmanız yönünde teklifler geliyor mu?" sorusu üzerine, değişik tekliflerin geldiğini, ancak bu teklifleri doğru bulmadıkları için kabul etmediklerini söyledi.

CNNTÜRK - 16.01.2010

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.