Yenice 6. Barış ve Kültür Festivali Başladı

Yenice 6. Barış ve Kültür Festivali Başladı

Yenice 6. Barış ve Kültür Festivali BaşladıMersin'in Tarsus ilçesine bağlı Yenice Belediyesi tarafından 1 Eylül Dünya Barış...

A+A-

Yenice 6. Barış ve Kültür Festivali BaşladıYenice 6. Barış ve Kültür Festivali Başladı

Mersin'in Tarsus ilçesine bağlı Yenice Belediyesi tarafından 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle düzenlenen 6. Barış ve Kültür Festivali, kortej yürüyüşüyle başladı.

Tarsus- Mersin'in Tarsus ilçesine bağlı Yenice Belediyesi tarafından 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle düzenlenen 6. Barış ve Kültür Festival'i, Yenice Belediye Başkanı Ali Kuru'nun ev sahipliğinde, CHP Mersin milletvekilleri Ali Rıza Öztürk, Ali Oksal, Vahap Seçer ve İsa Gök, Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Ulukışla Belediye Başkanı Hacı Avşar, Mersin Barosu Tarsus Temsilcisi Ozan Varal, Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, Pir Sultan Tarsus Derneği Başkanı Hasan Güvendir, Alevi Kültür Dernekleri Gaziantep Şube Eski Başkanı Zekeriya Gökpınar, Adana Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Kemal Çelik ve çok sayıda davetlinin katılımıyla Atatürk Anıtına çelenk konulması ve barışın sembolü olan güvercinlerin bırakılmasıyla başladı.

Grup, daha sonra saygı duruşu bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Churchill Barış Parkı'na yürüyerek, Barış Anıtı meşalesini yaktı ardından İnönü-Churchill görüşmesinin yapıldığı Barış Vagonu gezildi.

Yenice Belediye Başkanı Ali Kuru, etkinlik kapsamında yaptığı konuşmada, barış sevdalıları olarak bu yıl 6. Geleneksel Yenice Barış Gününü kutlamanın sevincini yaşadıklarını söyledi.

Savaşların, ölüm, yaralanma ve yıkım getirdiğini belirten Kuru, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunlar savaşın ilk acı fotoğrafları. Bunların peşi sıra her türlü salgın hastalık artıyor. Diğer yıkımları da sosyal, ekonomik, kültürel ve hukuksal her türlü insan hakları ihlalleri. Tüm bunlar yaşam haklarımızı elimizden alan çok önemli olaylardır. Savaşlar yalnızca yetişkinleri değil, çocukları öldürüyor, doğayı tahrip ediyor. Araştırmalara göre 1990 yılından bu yana 2 milyon çocuk savaş ve çatışmalarda öldürülmüştür. 5 milyon çocuk ciddi yaralanmalara maruz kalmıştır. 12 milyon çocuk da evsiz bırakılmıştır. Ülkemizde bu mağduriyeti yaşayan çocuklarımız vardır. Kimi zaman planlı kimi zaman plansız kör şiddet uygulamalarıyla çocuklarımız öldürülmüştür. Tüm bu acılara karşı barışı inşa etmek biz barışseverler için kaçınılmaz bir görevdir. Savaşlara dur demenin yolu barış için çaba sarf etmekten geçmektedir. Her türlü şiddete karşı çıkarak gerek dünyada, gerek ülkemizde barışı inşa etmek için sesimizi yükseltmeliyiz ve bu konuda çaba sarf etmeliyiz.''

Etkinlikler kapsamında akşam saatlerinde Ferhat Tunç ve Musa Eroğlu'nun konser vereceği bildirildi.

Cumhuriyet Haber Portalı - AA - 1 Eylül 2009

Yenice 1 Eylül Barış Festivali

Tarsus'a bağlı Yenice beldesinde, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle düzenlenen 6. Barış ve Kültür Festivali, kortej yürüyüşü ile Başladı.

Atatürk anıtına çelenk konulmasının ardından barış’ın sembolü olan güvercinler gökyüzüne bırakıldı.

Barış Yürüyüşüne CHP Mersin Milletvekilleri Ali Rıza Öztürk, Ali Oksal, Vahap Seçer, İsa Gök, Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Ulukışla Belediye Başkanı Hacı Avşar, Yenice Belediye Başkanı Ali Kuru, Mersin Barosu Tarsus Temsilcisi Ozan Varal, Tarsus Ziraat Odası başkanı Ali Ergezer, Pirsultan Tarsus Derneği Başkanı Hasan Güvendir, Alevi Dedesi Hüseyin Yalçın Dede, Alevi Kültür Dernekleri Gaziantep Şube Eski Başkanı Zekeriya Gökpınar, Alevi Kültür Dernekleri eski Şube başkanı Hasan Bayrak, Adana Alevi Kültür Dernekleri başkanı Kemal Çelik, Yenice Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Gazi Kemal Uyumaz, Doç.Dr.Atilla Erden, Mak.Müh. Haşmet Biçer, Tarihçi Yazar Erdoğan Aydın, Hacı Beştaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yenice Belediyesi önünde başlayan 6. Barış ve Kültür Festivali, Atatürk anıtına çelenk konulması ile devam etti. Anıt alanında gerçekleştirilen saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından protokol üyeleri, barışı sembol eden beyaz güvercinleri uçurdu. Festival etkinlikleri kapsamında ayrıca Churchill Barış Parkı'nda Barış Anıtı meşalesi de yakıldı.

CHP Mersin Milletvekilleri İnönü –Churchill görüşmesinin yapıldığı Barış vagonunu gezerek, İnönü ile Churchill’in oturduğu masada basın mensuplarına poz verdi.Festival etkinlikleri kapsamında konuşan Yenice Belediye Başkanı Ali Kuru, savaşlara dur demenin yolu barış için çaba sarf etmekten geçtiğini söyledi.

Başkan Kuru " Bugün 1 Eylül Dünya Barış Günü

1 Eylül 1939'da Alman Nazilerinin Polonya'yı işgali ile başlayan ve 2. Dünya Savaşı'nın başlangıç günü olan bu tarih 2005 yılına kadar tüm dünyada Dünya Barış Günü olarak kutlanmıştır. İnsanlık tarihinin en kanlı savaşı olan bu günü unutmamak için Birleşmiş Milletler bu günü Dünya Barış Günü ilan etmiştir. Bu tarih daha sonraları yine Birleşmiş Milletler tarafından 2005 yılında 21 Eylül olarak değiştirilmiştir. 21 Eylül tüm dünyada 1 günde olsa Silahları Bırakma ve Dünya Barış Günü olarak birleşmiş milletler kayıtlarına geçmiştir. Fakat ülkemizde ve Kuzey Kıbrıs'ta Barış Günü olarak 1 Eylül kutlanmaya devam etmiştir. Bizde barış sevdalıları olarak bu yıl 6. geleneksel Yenice Barış Gününü kutlamanın sevincini yaşamaktayız.

Sözlerime savaşların yol açtığı yıkımlarla devam etmek istiyorum. Savaşlar ölüm getiriyor, yaralanma getiriyor. Bunlar savaşın ilk acı fotoğrafları. Bunların peşi sıra her türlü salgın hastalık artıyor. Diğer yıkımları ise sosyal, ekonomik, kültürel, hukuksal her türlü insan hakları ihlalleri diye sıralayabiliriz.

Tüm bunlar yaşam haklarımızı elimizden alan çok önemli olaylardır. Savaşlar yalnızca yetişkinleri öldürmüyor, çocukları da büyük ölçüde öldürüyor, doğamızı da öldürüyor. Bu durumu gerek dünya üzerindeki savaşlarda, gerek ülkemizdeki yaşadığımız koşullarda görebiliriz. Araştırmalara göre 1990'dan bu yana 2.000.000 çocuk savaş ve çatışmalarda öldürülmüştür. 5.000.000 çocuk ciddi yaralanmalara maruz kalmıştır. 12.000.000 çocuk ise evsiz bırakılmıştır. Ülkemizde de bu mağduriyeti yaşayan çocuklarımız vardır. Kimi zaman planlı kimi zaman plansız kör şiddet uygulamaları ile çocuklarımız öldürülmüştür. Birçok yerde köyler boşaltılarak zorunlu göçe tabi tutulup mağdur edilmişlerdir.

Tüm bu acılara karşı barışı inşa etmek biz barışseverler için kaçınılmaz bir görevdir. Fakat barışı inşa etmenin zorlukları da ortadadır. Bunların başında dünyanın her köşesinde sayıları 200.000.000 olduğu tahmin edilen kara mayınları gelmektedir. Bu mayınlar her yıl üçte biri çocuk olmak üzere 20.000 üzeri ölüm ve yaralanmalara sebep olmaktadır. Ülkemizde de döşenen mayınların ne tür acı sonuçlara mal olduğunu sık sık görmekteyiz. Dünyada büyük yıkımlara yol açan savaşların ana nedenleri ise, emperyalist ülkelerin çıkar amaçlı faaliyetleridir. Bunların en acı sonucu Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki şehirlerine atılan atom bombalarıdır. Günümüzde ise ABD İran'da Basra körfezinde, Karadeniz de kendi emperyalist emelleri doğrultusunda yeni savaş stratejileri uygulamaktadır. Yapılan bu savaşlar halkların varlığına, kültürüne, tarihine ve aydınlanmaya karşı bir engelleme ve yok etme hareketleridir.

Savaşlara dur demenin yolu barış için çaba sarf etmekten geçmektedir. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de geçerlidir. Ülkemizde Alevilere, Kürtlere ve azınlıklara uygulanan şiddet hareketlerinin nedenlerinin ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel, dinsel ve etnik nedenler olduğunu görmekteyiz. Sorunun ancak tüm nedenleri ile ele alınarak demokratik ve barışçıl yoldan çözülmesi kaçınılmazdır. Çözümsüzlükler artıkça veya yanlış çözüm yolları seçildikçe ülkemizde demokrasinin inşa edilmesi ortadan kalkmakta veya kesintiye uğramaktadır. Bunların sonucu olarak ülkemizde yoksulluk artmakta, ekonomik gelişmenin önü tıkanmaktadır. Buna bağlı olarak çeteciler, rantçılar, darbeciler, uyuşturucu ve silah kaçakçıları artmaktadır. Tüm bunlar halkımızın sağlığını ve huzurunu bozmakta, işsizliği, yoksulluğu, eğitimsizliği ve adaletsizliği artırmaktadır.

Unutmamalıyız ki tüm bu sorunlarımızın çözüm yolu kesinlikle şiddet değildir. Her türlü şiddete karşı çıkarak gerek dünyada, gerek ülkemizde barışı inşa etmek için sesimizi yükseltmeliyiz ve bu konuda çaba sarf etmeliyiz. Günümüzde yine Yenice'mize baktığımızda hepimizin de gördüğü gibi Yenice'mizin Türkiye'nin küçük bir maketi olduğunu, ülkemizdeki tüm inançsal ve etnik yapı ve olguların Yenice'mizde de yaşandığını görürüz. Bu inançsal ve etnik yapılarında ülkemizin tüm bölgelerinde ve Yenice'mizde de barış ve kardeşlik içinde yaşaması için çaba göstermeliyiz ve her türlü şiddet hareketinden kaçınmalıyız. Birbirimize karşı sevecen, hoşgörülü ve eşit paylaşımcı olmalıyız.

Bu barış çalışmasının en güzel örneği 2. Dünya Savaşı'nın en kanlı döneminde 30 Ocak 1943 tarihinde İsmet İNÖNÜ'ün önderliğinde Yenice'de gerçekleştirilmiştir. Bu görüşme Yenicemizin Barış Beldesi olarak tarihte anılmasını sağlamıştır. Böyle bir barış görüşmesine ev sahipliği yapmış olmak biz Yeniceliler için büyük bir onurdur.

Sözlerimi hiç unutulmaması dileğiyle büyük önderimiz Atatürk'ün "YURTTA BARIŞ, DÜNYADA BARIŞ" özdeyişi ile bitiriyor, tüm dünyada hemen şimdi barış diyorum." dedi.

Kuru savaşlarda ölen insanların bilançocunun oldukça fazla olduğuna değinerek, savaşlarda yaralananlar ve evini barkını yitiren insanların artık gözyaşı dinsin dedi.Festival akşam Musa Eroğlu ve Ferhat Tunç konseriyle sona erecek.

Haber: Cenk Aykır - Tarsushaber.com - 01.09.2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.