Yeşil türbanlı kız çocuklar yine sahnede

Yeşil türbanlı kız çocuklar yine sahnede

Genelkurmay'ın tepkisini çeken yeşil türbanlı kız çocuklar yine sahnedeŞanlıurfa’da geçtiğimiz yıl Mustazaf-Der’in...

A+A-

Genelkurmay'ın tepkisini çeken yeşil türbanlı kız çocuklar yine sahnedeGenelkurmay'ın tepkisini çeken yeşil türbanlı kız çocuklar yine sahnede

Şanlıurfa’da geçtiğimiz yıl Mustazaf-Der’in düzenlediği ‘Kutlu Doğum Konferansı’nda sahneye çıktıkları için Genelkurmay Başkanlığı’nın 27 Nisan 2007’deki tepkisine yol açan yeşil kıyafetli türbanlı kız çocuklarından oluşan grup, bu yıl Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesi’nde ortaya çıktı. Ceylanpınar’da sahneye çıkan küçük kız çocukları, bir önceki yıl olduğu gibi yine yeşil kıyafet ve başörtülü olarak izleyicilere ilahiler okudu.

Mustazaflar ile Dayanışma Derneği Ceylanpınar Temsilciliği tarafından, Kutlu Doğum Haftası kapsamında dün ilçenin Adana Mahallesi’nde bulunan İMKB İlköğretim Okulu yanındaki boş arazide düzenlenen etkinliğe, yaklaşık bin kişi katıldı. Programa katılan çoğunluğu kara çarşaflı kadın ile erkekler, araya çekilen şeritle etkinliği harem- selamlık şeklinde izledi. Yapılan konuşmaların ardından araziye kurulan platformda sahneye, geçen yıl Şanlıurfa il merkezinde olduğu gibi yine yaşları 5 ile 12 arasında değişen 8 kız çocuğu çıktı. Başları örtülü olan ve yeşil renkte tek tip kıyafet giymiş kızlardan biri def (arbane) çalarken, diğer 7 kız çocuğu ise ilahi okudu. Mardin’in Kızıltepe İlçesi’nden geldikleri ve bu tip etkinliklerde sahneye çıktığı belirtilen kız çocuklarının ilahi okumaları sırasında izleyiciler sık sık salavat getirdi.

Geçen yıl tepkiye yol açmalarına aldırmadan sahneye çıkan 8 kız çocuğu, yaklaşık yarım saat ilahi okuduktan sonra sahneden ayrıldı.

Genelkurmay'ın tepkisini çeken yeşil türbanlı kız çocuklar yine sahnede

DAVA AÇILMIŞTI

Geçen yılki kutlamanın ardından Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi Müdürlüğü, etkinliğe ait görüntüleri incelemiş, savcılığa iletilen görüntülerde kutlamalar sırasında İstiklal Marşı’nın okunmadığı saptanmıştı. Bunun üzerine o dönemin dernek başkanı Mehmet Kışlar, yöneticileri Bülent Alkanat, Mehmet Emin Baykar, İbrahim Halil Bilen ve Mehmet Sarısaç hakkında, TCK’nın 300'üncü maddesinde yer alan ‘İstiklal Marşı’nı alenen aşağılamak’ suçundan dava açılmıştı. 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan sanıklar, kasıt olmadığını, böyle bir şey olması halinde Türk bayrağı ve Atatürk posterlerinin de yer almayacağını söylemeleri üzerine 2’nci Asliye Mahkemesi’nde 17 Temmuz’da beraat etmişlerdi.

Mustazaf-Der sadece şiir okuttu

Mustazaflar ile Dayanışma Derneği (Mustazaf-Der) üyeleri, bu yıl yapılan ‘Kutlu Doğum Konferansı’nda, 10 yaşlarındaki türbanlı iki kız çocuğuna sadece şiir okuttu. Harem- selamlık oturulan gecede, Kürtçe yağmur duası da yapıldı.

Hasan KIRMIZITAŞ- Ömer PINAR/ŞANLIURFA, (DHA)
MİLLİYET - 7 Nisan 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.