'Yezit' sözüne ceza yok

'Yezit' sözüne ceza yok

'Yezit' sözüne ceza yokŞendiller’in kendisine katil benzetmesi yapıldığı iddiasıyla talep ettiği tazminat reddedildi. ÖKKEŞ...

A+A-

'Yezit' sözüne ceza yok'Yezit' sözüne ceza yok

Şendiller’in kendisine katil benzetmesi yapıldığı iddiasıyla talep ettiği tazminat reddedildi.

ÖKKEŞ Şendiller’in, Alevi Çalıştayı’na davet edilmesinin ardından Ali Yıldırım tarafından yapılan “Yezit ile Hüseyin aynı masada olur mu?” açıklamasında kendisine “Yezit” denilerek katil benzetmesi yapıldığı iddiasıyla açtığı hakaret davasındaki tazminat talebi reddedildi.

Kahramanmaraş katliamı davasında bir numaralı sanık olarak yargılanan ancak bu davadan beraat eden eski BBP Milletvekili Ökkeş Şendiller’in geçen yıl Alevi Çalıştayı’na davet edilmesi Alevi kesiminde tepkilere neden olmuştu. Şendiller, o günlerde günlük bir gazeteye verdiği demeçte “Yezit ile Hüseyin aynı masada olur mu?” diye açıklama yapan Alevilik Araştırma Merkezi Başkanı Ali Yıldırım hakkında, kendisine hakaret ettiği iddiasıyla Ankara 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 10 bin lira manevi tazminat talebiyle dava açtı.

7 Aralık 2010 günü açıklanan mahkeme kararıyla davacının “Yezit” diyerek kendisine hakaret ettiği iddialarının reddine karar verildi.

YEZİT KİMDİR?

Dört halifenin ardından İslam devletinin yönetimini ele geçiren Emevilerin ikinci halifesi olan Yezit, kendisine karşı çıkıp Küfe’ye gitmeye çalışan Hz. Ali'nin oğlu Hz. Hüseyin ve aile bireylerinin yolunu Kerbala’da kestirmişti. Yezit’in askerleri Hz. Hüseyin ve yakınlarını çoluk çocuk demeden kılıçtan geçirdi. Kerbela olayı o günden beri Şiiler arasında bir yas olarak anılırken, gerek Şii gerekse Sünni İslam âleminin büyük bir kısmında Yezit ismi sevilmeyen kişiler için kullanılan bir kelimeye dönüştü.

Habertürk - Ali Kemal ERDEM/AHT - 23.12.2010

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.