YGS'deki "Harem selamlık" tesadüfmüş !...

YGS'deki "Harem selamlık" tesadüfmüş !...

YÜZYILIN TESADÜFÜ !!! : Harem selamlık mı?Eyüp Silahtarağa İlköğretim Okulu’nda YGS’ye giren tüm adaylar kızlardan...

A+A-

YGS'deki "Harem selamlık" tesadüfmüş !...
YÜZYILIN TESADÜFÜ !!! : Harem selamlık mı?

Eyüp Silahtarağa İlköğretim Okulu’nda YGS’ye giren tüm adaylar kızlardan oluştu. Uzmanlar, “Salonları bilgisayar belirliyor. Böyle bir tesadüf olması imkânsız” dedi.

Bu haber ile ilgili gazetemize gelen yoğun telefonlardan 'harem selamlık' olayının diğer okullarda da görüldüğü iddia edildi. Eğitim İş'te Eyüp'te 1 değil 6 okulda aynı uygulama olduğunu bildirdi...

YGS’de adayların sınava girecekleri salonlar ÖSYM tarafından bilgisayar ortamında belirlenirken, ‘ilginç bir tesadüf’le bazı okullar ve sınav salonlarında sadece kız öğrenciler yer aldı. 25 dersliği bulunan İstanbul Silahtarağa İlköğretim Okulu’nda sınava girecek öğrenciler arasından tek erkek öğrenci yoktu. Okul yetkilileri, sadece kız öğrencilerin sınava girdiğini doğruladı ancak, uygulamanın ÖSYM tarafından yapıldığını, kendilerinin bilgisi olmadığını söyledi.

Önce veliler farketti

Durum önce bazı velilerin dikkatini çekti. Adayların saat 09.30’da sınav salonlarına alınacağını belirten bir anons yapıldı ve kız öğrencilerin sağ taraftan, erkek öğrencilerin sol taraftan içeri girmesi istendi. İkinci bir anonsla da sınava girecek erkek öğrenci sayısının az olması nedeniyle kız öğrencilerin soldan sınav salonlarına girebilecekleri duyuruldu. Kızını sınava getiren Kibar Tatlı, “Sınav saati yaklaşırken, okula yönelenlerin hepsinin kız olduğunu görünce şaşırdık. Bu yüzyılda böyle bir uygulama nasıl olur? Sadece kızları bir okula toplamak uygarlığa sığar mı?” dedi. Yine kızını okula getiren Gülizar Ulutaş ise, “Neden sadece kız öğrencilerin sınava alındığını sorduğumuzda, bilmediklerini söylediler. Yakındaki camiden de sürekli dualar okunuyordu. Okul yetkilisine söylediğimizde, ‘Bunu biz yapamayız siz gidin duayı kestirin’ diye cevap aldık” diye konuştu.

Yetkililer suskun

İstanbul ÖSYM temsilciliği, konu hakkında görüş belirtmek istemezken, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri konunun tamamen ÖSYM ile ilgili olduğunu ancak kendilerinin de bu yönde duyumlar aldıklarını söyledi. Bir Milli Eğitim yetkilisi, uygulamanın sadece bir okulla sınırlı olmadığını belirtti. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir,  defalarca not bırakmamıza rağmen telefonlarımıza cevap vermedi. Eğitimciler, kız öğrencilerin ayrı bir okulda veya salonda toplanması gibi bir tesadüfün olamayacağını belirterek, “Bunun için sınav salonlarının tespitinde kız erkek gibi ayrım yapan bir program kullanıldığı izlenimi uyandırılıyor” dedi. Adaylar başvuruları sırasında sınava girmek istedikleri il ve bölgelerin tercihini yapıyor. Adayların nerede sınava girecekleri de ikematgahları ve bu tercihleri dikkate alınarak yapılıyor.

1 DEĞİL 6 OKULDA AYNI UYGULAMA YAPILDI

Eğitim İş yaptığı yazılı açıklamada İstanbul Eyüp'te 1 değil 6 okulda YGS'ye sadece kız öğrencilerin alındığını, bu okullardaki sınava erkek öğrencilerin girmediğini bildirdi.

Egitim İş ten "Haremlik - selamlık uygulamasına geçildi" başlığıyla yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi;

"27 Mart Pazar günü gerçekleşen üniversite sınavında Eyüp Bölgesinde Haremlik uygulaması yapılmıştır. Tevhid-i Tedrisat yani eğitim - öğretimin birleştirilmesinin 87. Yılında (24 Mart 1924) kız öğrencilerimiz erkek öğrencilerimizden ayrılmıştır.

Büyük bir skandaldan sonra - KPSS Hırsızlığı- yönetimi değişen ÖSYM çok daha büyük bir skandala imzasını atmıştır. İMKB Lisesi - Güzeltepe İlköğretim- Şehit Öğretmenler İlköğretim - Haydar Akçelik Lisesi- Silahtarağa İlköğretim ve Emniyettepe İlköğretim okullarında sınava sadece kız öğrenciler girmiştir. Erkek öğrenciler bu okullarda sınavda yer almamışlardır."

Eğitim İş açıklaması şu ifadeyle son buldu, "Aynı zamanda YGS'de öğretmenlerin gururunu kıran, güven duygularını zedelenmesine yol açan üst arama uygulamasının muhatabı ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir'den bu haremlik uygulaması ile ilgili makul bir açıklama bekliyoruz."

Milliyet - SİBEL KAHRAMAN, GÖKHAN KARAKAŞ - İstanbul - 28 Mart 2011

ÖSYM'den 'YGS'de tesadüf' açıklaması

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), dün yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) bir okuldaki tüm adayların kız olmasına ilişkin, "kız adayların sınava girmek istedikleri ilk tercihlerine atanmalarında erkeklerden daha avantajlı oldukları" açıklamasında bulundu.

ÖSYM, internet sitesinden, "Adayların Sınav Merkezlerine Atanması" başlıklı bir açıklama yaptı.

ÖSYM tarafından dün gerçekleştirilen 2011-YGS ile ilgili olarak basın-yayın organlarında yer alan "bazı binalarda sadece kız öğrencilerin sınava alındığına" ilişkin haberler üzerine açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtilen açıklamada, 2011-YGS’ye toplam 1 milyon 692 bin 345 adayın başvuruda bulunduğu anımsatıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Sınav kılavuzunda belirtildiği üzere, ilgili sınav merkezinde sınava girmek için tercihte bulunan aday sayısının, o merkezdeki sınav binası/salonu kapasitesinden fazla olduğu durumlarda adayların bir kısmı kapasitesi dolmamış sınav merkezlerine atanır. Bu tamamen elektronik olarak bilgisayar otomasyon programı tarafından yapılan bir işlemdir. Önceki yıllarda da uygulanmıştır. Bu işlem yapılırken uygulanan öncelikler de önceki yıllarla aynıdır. Aynı sınav merkezinde sınava girmek isteyen adayların kapasiteden fazla olduğu durumlarda, bu merkezde sınava girmek isteyen tüm adaylar öncelikle öğrenim durumuna ve cinsiyetine göre değerlendirilerek, kapasite fazlası aday kapasitesi dolmamış sınav merkezlerine atanır. Bu durumda kız adaylar, ilk tercihlerine atanma hususunda daha avantajlı olmaktadır.

27 Mart 2011 günü gerçekleştirilen 2011-YGS sınavına İstanbul-Beyazıt sınav merkezinde girmek için başvuru yapan aday sayısı 73 bin 213, merkezin sınav kapasitesi ise 40 bin 414’tür. Bu nedenle bu merkezde sınava girmek isteyen adaylar öğrenim durumuna ve cinsiyetine göre değerlendirilmiş ve 32 bin 799 erkek aday mezuniyet yılları göz önünde bulundurularak kapasitesi dolmamış İstanbul-Avcılar sınav merkezine atanmıştır. Geriye kalan ve çoğunluğu kız adaylar da İstanbul-Beyazıt’a atanmıştır.

Benzer olayların gelecekte tekrar etmemesi ve gerekli önlemlerin alınması adına, aday atama sistemimiz üzerinde gerekli çalışmalar başlatılmıştır." Bir gazetede, İstanbul Eyüp’teki Silahtarağa İlköğretim Okulu’nda YGS’ye sadece kız adayların girdiği yönünde haber ve fotoğraf yer almıştı.

Milliyet - 28 Mart 2011

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.