'Yıkım Değil, İmar İstiyoruz'

'Yıkım Değil, İmar İstiyoruz'

'Yıkım Değil, İmar İstiyoruz'Çankaya Belediyesi’ne bağlı Yakup Abdal köyü sakinleri, köylerinin kentsel dönüşüm...

A+A-

'Yıkım Değil, İmar İstiyoruz''Yıkım Değil, İmar İstiyoruz'

Çankaya Belediyesi’ne bağlı Yakup Abdal köyü sakinleri, köylerinin kentsel dönüşüm alanı olmaktan çıkarılması ve Büyükşehir Belediyesi’nin gecekonduları yıkmasını protesto etti. Köy girişinde toplanan yurttaşlar iki yöne ayrılan yolun bir kısmını araçlarla bir kısmını ise ateş yakarak trafiğe kapattı. Köylüler jandarmanın uyarılarına rağmen uzun süre dağılmadan direndi.

Yakup Abdal köyü sakinleri dün sabah saatlerinde Büyükşehir Belediyesi’nin, köyü kentsel dönüşüm alanından çıkarması ve gecekonduları yıkmasına tepki göstermek için toplandı. Ellerindeki dövizlerle köy girişinde eylem yapan yüzlerce yurttaş, kurdukları barikatlarla araç giriş ve çıkışını engelledi. Bu arada, köye girmeye çalışan yurttaşlarla eylemciler arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı. Eylem nedeniyle köy okulunda görevli öğretmenler Yakup Abdal’a giremedi, bazı öğrenciler de yollarına yürüyerek devam etti.

İMAR SÖZÜ ALDILAR

Köylüler, “Yıkım değil, imar istiyoruz”, “İmar bizim hakkımız, söke söke alırız”, “Toprak yol değil, asfalt yol istiyoruz” şeklinde pankartlar açarak, belediye aleyhinde sloganlar attı. Eylemciler adına yapılan basın açıklamasında ise Büyükşehir Belediyesi’nin hiçbir gerekçe göstermeden Yakup Abdal’ı kentsel dönüşüm planından çıkardığı belirtilerek, “Bizler arsalarımız ve evlerimiz üzerinde söz sahibi olmak istiyoruz” denildi. Yakup Abdal Mahallesi Kuruçayır Mevkini trafiğe kapatan bir grup, Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden aldıkları “İmar sözü”nün ardından yolu açarak eylemlerine son verdiler.

***

Yıkıma karşı kendilerini siper ettiler

28 Ağustos 2008 tarihinde, Ankara Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ekipleri, kaçak olduğunu belirlediği 9 gecekonduyu yıkmak üzere Yakup Abdal köyüne gelmiş ancak yıkım hazırlıklarını tamamlayan belediye çalışanları, yurttaşların tepkisiyle karşılaşmıştı.

HALK-JANDARMA KARŞI KARŞIYA

Yurttaşların yoğun tepkisi üzerine ekipler, jandarmadan destek istemiş ve olay yerine gelen jandarma ekiplerinin güvenlik önlemi almasıyla belediye çalışanları yıkım işlemlerine başlamıştı. Dozerlerin kaçak yapıları yıkmak için hareket ettiğini gören gecekondu sakinlerinin, dozerlerin önüne oturarak, yıkım ekiplerinin köye girmesini engellemesiyle belediye çalışanları yıkımı durdurarak köyden ayrılmak zorunda kalmıştı. Yıkımla ilgili bir açıklama yapan Zabıta Daire Başkanı Mehmet Ercan, güvenliğin yeterli olmaması ve havanın kararmasından ötürü yıkımı ertelediklerini söyleyerek, yıkım işlemini ertelediğini, ancak yıkımın kesinlikle gerçekleşeceğini sözlerine eklemişti.

DİRENİŞ, YIKIMI ERTELETTİ

Ankara’nın Çankaya Belediyesi’ne bağlı Yakup Abdal köyünde kaçak olduğu gerekçesiyle yıkım kararı bulunan 9 gecekondunun yıkımı, gecekondu sahiplerinin direnmesi nedeniyle gerçekleştirilememişti.

BİRGÜN - 7 Ekim 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.