Yıllar geçti, utanç aynı kaldı

Yıllar geçti, utanç aynı kaldı

Yıllar geçti, utanç aynı kaldıSivas katliamının 15’inci yıldönümünde binlerce kişi ‘Madımak Oteli müze olsun,...

A+A-

Yıllar geçti, utanç aynı kaldıYıllar geçti, utanç aynı kaldı

Sivas katliamının 15’inci yıldönümünde binlerce kişi ‘Madımak Oteli müze olsun, devlet Alevilerden özür dilesin’ diyecek

ANKARA - Sivas’ta 35 kişinin katledilmesinin ve dönemin başbakanı Tansu Çiller’in “Çok şükür otel dışındaki halkımız bu yangından zarar görmemiştir. Halktan kimsenin burnu kanamamıştır, ölenler de yangında boğularak ölmüştür” demesinin üzerinden tam 15 yıl geçti.

2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal’ı anma etkinliklerine katılmak için gittikleri Madımak Oteli’nde yakılan sanatçı, aydın ve gençler,  bugün ölümlerinin 15’inci yıldönümünde Sivas’taki Madımak Oteli’nin önünde ve Türkiye’nin çeşitli illerinde anılacak. Binlerce kişi otelin müzeye çevrilmesi isteğini bir kez daha dile getirecek. Katliamdan iki yıl sonra, otelin giriş katındaki restoran kısmında açılan kebapçı ise, bugün bir günlüğüne, ‘güvenlik nedeniyle’  kapalı olacak.

Sivas’ta Madımak Oteli önünde bugün 50 bin kişinin toplanmasını bekleyen Alevi örgütleri otelin müze olması isteklerini tekrarlayacak ve devletin Alevilerden özür dilemesini isteyecek.

‘En geç gelecek yıla... söz!’

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay gelecek 2 Temmuz’a kadar otelle, en azından kebapçıyla ilgili kapsamlı bir değişiklik sözü verdi: “Otelin tümüyle kamulaştırılması ciddi bir maddi karşılık gerektiriyor. Bu hazır değil. Şu kadarını söylemek istiyorum; bir 15 yıl daha kesinlikle beklemeyeceğiz. En geç gelecek yıl 2 Temmuz’a kadar orada bütün oteli kapsayan, en azından o lokantanın bulunduğu alanı kapsayan ve acılarımızı unutmamızı sağlayan bir düzenlemeyi, bir anma vesilesi yaratacak olan düzenlemeyi mutlaka gerçekleştireceğiz.”

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül de Sivas’ta yaşananları ‘insanlık suçu’ olarak nitelendirirken CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da müze önerisine destek verdi. Baykal, “Otel zaman geçirilmeden ‘Barış ve Kardeşlik Müzesi’ haline getirilmeli, insan yakılan yerde insanlara kebap yedirme utancına son verilmelidir” dedi.

İki ayrı etkinlik

Bu yıl Madımak Oteli’nin önünde biri CHP’nin, diğeri ‘2 Temmuz Anma Tertip Komitesi’ üyeleriyle Alevi örgütlerinin  olmak üzere iki ayrı anma düzenlenecek. Bugün İstanbul Kadıköy, Ankara Kurtuluş ve İzmir Gündoğdu meydanlarında miting, yarın Ankara Tabip Odası’nın paneli yapılacak.

BEHZAT MİSER / RADİKAL - 2 Temmuz 2008

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.