Yılmaz Güney ve Ahmet Kaya Kültürel, Sanatsal Değerlerimizdir

Yılmaz Güney ve Ahmet Kaya Kültürel, Sanatsal Değerlerimizdir

Yılmaz Güney ve Ahmet Kaya Kültürel, Sanatsal DeğerlerimizdirPir Sultan Abdal Kültür Derneği Basın AçıklamasıIrkçı...

A+A-

Yılmaz Güney ve Ahmet Kaya Kültürel, Sanatsal Değerlerimizdir
Yılmaz Güney ve Ahmet Kaya Kültürel, Sanatsal Değerlerimizdir

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Basın Açıklaması

Irkçı Milliyetçi zihniyetlerin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Paris’te Yılmaz Güney ve Ahmet Kaya’nın mezarlarını ziyaret etmesi karşısındaki tutumunu yakından biliyor ve tanıyoruz.

Aynı tutum bir zamanlar Nazım Hikmet için de gösterilmiş ve ırkçı milliyetçilerin siyasal anlayışı “Nazım Hikmet vatan hainidir!” demişti. Nazım Hikmet bu ırkçı tutuma “Nazım Hikmet Vatan Hainliğine Devam Ediyor!” şiiri ile yanıt vermişti.

Biz Aleviler, biliyoruz ki Yılmaz Güney ve Ahmet Kaya yaşasaydı Bahçeli’ye gerekli yanıtı verirler ve Türkiye Halklarının ortak kültürel, sanatsal değerleri olduklarını yüreklice ifade ederlerdi.

Pir Sultan Abdal’ın Yolu’ndan giden biz Yol Talipleri olarak bu saldırgan tutuma yanıt vermek ve değerlerimizi sahiplenmek sorumluluğu duyuyoruz.

1960’lı yıllardan bu yana Türkiye’ye demokrasi, özgürlük, adalet ve inançların eşitliği, halkların kardeşliği mücadelesi veren her onurlu birey ve kurum hep bu anlayışın hedefi olmuştur. Vatanı kendi çiftliği sanan zihniyet bizleri de güdülecek sürü gibi görmüş ve “Derin devlet” denen zihniyet buradan doğmuştur.

12 Mart’ta bu egemen gerici zihniyet aydın, yazar ve sanatçılarımızı işkencelerden geçirmiş ve sonrasında 1970’li yıllarda aynı zihniyet bu sefer aydın, yazar ve sanatçılarımızı kurşunların hedefi yapmıştır. Abdi İpekçiler, Doğan Özler, Ümit Kaftancıoğulları bunun en bariz örneğidir.

12 Eylül’de “Biz cezaevindeyiz ama fikrimiz iktidarda!” diyen zihniyet, “Vatan hainliği” ile suçladığı Nazım Hikmet’in şiirini kürsülerden okuyarak o güzelim şiirleri kendi inkarcı emellerine alet etmekten geri kalmamıştır.

Maraş, Çorum, Gazi, Madımak gibi katliamlar, Diyarbakır Cezaevi vahşeti de aynı zihniyetin ürünüdür.

Kendisi cezaevindeyken, iktidarda olan fikri” adeta bir silindir gibi Türkiye’nin üzerinden geçmiş ve inançsal, kültürel, siyasal, sanatsal değerlerimiz yok edilmek istenmiştir. Bu da yetmemiş, cümle varlığımız işkencelerden geçirilmiştir.

Şimdi aynı zihniyet Yılmaz Güney ve Ahmet Kaya için “Vatan Haini” diyor.

Yılmaz Güney gerek Türkiye, gerekse dünya sinema tarihinde çoktan yerini almış bir sinema sanatçısı, aydın ve aynı zamanda yurdunun insanlarından sorumluluk duyan bir yazar ve düşünce insanıdır. Egemen inkarcı zihniyet Yılmaz Güney’e dünyayı dar etmek için elinden geleni yapmıştır.

Ahmet Kaya, Türkiye gerçeğini sosyal, kültürel, inançsal ve etnik olarak kavrayan onurlu bir müzik sanatçısıdır. Sanatında inandığı insani değerleri ifade etmek ve işlemekten başka bir kaygısı olmayan Ahmet Kaya’ya verilen ceza hukukun değil, anti demokratik yasaların bir sonucudur.

Bizler Pir Sultan Abdal Yolu’nun talipleri olarak her siyasetçi ve aydının böylesi değerlerimize sahip çıkarak toplumda ortak demokratik değerleri ve ortak siyasal tutumu yaratması gerektiğine inanıyor ve ırkçı milliyetçilerin bu tutumunu kınıyoruz.

Av. Fevzi Gümüş
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı

KAYNAK : Alevihaber.com - 20 Kasım 2010

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.