YÖK Başkanının Nakşi merakı

YÖK Başkanının Nakşi merakı

YÖK Başkanı’nın Nakşi merakıANKARA - Yeni YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ‘ın, İslami araştırmalarının yanı sıra...

A+A-

YÖK Başkanı’nın Nakşi merakıYÖK Başkanı’nın Nakşi merakı

ANKARA - Yeni YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ‘ın, İslami araştırmalarının yanı sıra “tarikatlar” konusunda da çalışması bulunduğu, Nakşibendiliğin İsmail Ağa ve İskender Paşa kollarını ele alan bir doktora tezine danışmanlık yaptığı ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ‘ün YÖK Başkanlığı’na atadığı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, alanı sosyoloji olmasına karşın, dini konulardaki araştırmaları ve Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi’ndeki kariyeriyle ön plana çıkıyor. Özcan, üç ayda bir yayımlanan İslami Araştırmalar Dergisi’nin yayın kurulunda yer alırken, bu dergide “İslam Ekonomik Gelişmeye Engel midir?” , “Ülkemizdeki Cami Sayıları Üzerine Sayısal Bir İnceleme” gibi makaleleri yayımlanmıştı. Özcan’ın, bu çalışmalarının dışında, tarikatları ele alan bir araştırmada da yer aldığı ortaya çıktı.

TARİKATLAR VE TASARRUF İNCELEMESİ

Özcan’ın ODTÜ’de, doktora öğrencisi Himmet Hülür ‘e, Nakşibendiliğin ele alındığı tezde danışmanlık yaptığı öğrenildi. Hülür’ün Özcan’ın danışmanlığında hazırladığı İngilizce tez, “Techno-Scientific Constitution of Action, Globalization and Inner Dimension: The Cases of İsmail Ağa and İskender Paşa Brancches of the Naqshbandi Order” adını taşıyor.

Tez konusunun Türkçe karşılığı ise “Eylemin Tekno - Bilimsel Oluşumu, Küreselleşme ve İç Boyut: Nakşibendi Tarikatının İsmail Ağa ve İskender Paşa Kolları Örnekleri”. Tezin içeriğinde ise “sufi, Nakşibendiyye tarikatı, küreselleşme, İslam dini, tarikatlar ve tasavvuf” konularında bilgiler yer alıyor.

ODTÜ Sosyoloji bölümü mezunu olan, yine ODTÜ’de Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde yüksek lisansını ve doktorasını tamamlayan Hülür’ün, Nakşibendilik konusunda başka çalışmaları da bulunuyor.

Konya Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi olan Hülür, Özcan’la birlikte hazırladığı tezden 3 yıl sonra 1999′da bu kez “Technology And Naqshabandi Sufism: An Empirical Analysis Of İsmail Ağa And İskender Paşa Branches”, “Teknoloji ve Nakşibendi Sufizmi: İsmail Ağa ve İskender Paşa Kolları Üzerine Deneysel Bir Analiz” konulu bir çalışma yaptı. Sosyolog Hülür’ün mesleki ilgi alanları arasında “din” de var.

ZEYNEP ŞAHİN
CUMHURİYET - 14 Aralık 2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.