YÖK yurt çapında protesto edildi

YÖK yurt çapında protesto edildi

YÖK yurt çapında protesto edildiYÖK, kuruluş yıl dönümünde üniversite öğrencileri, bazı siyasi partiler ve sivil toplum...

A+A-

YÖK yurt çapında protesto edildiYÖK yurt çapında protesto edildi

YÖK, kuruluş yıl dönümünde üniversite öğrencileri, bazı siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları tarafından yurdun çeşitli yerlerinde protesto edildi. İstanbul Üniversitesi önünde toplanan bir grup, kuruluş yıldönümünde YÖK’ü protesto etti.

ANKARA/İSTANBUL - Beyazıt Meydanı’na ayrı ayrı gruplar halinde gelen bazı öğrenciler ile Eğitim-Sen İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesi ve Tersane İşçileri Birliği Derneği üyeleri, üniversitenin ana giriş kapısı önünde toplandı.

Burada “Parasız eğitim, parasız sağlık” ve “YÖK’e hayır” yazılı dövizler açan göstericiler, YÖK’ü protesto amacıyla çeşitli sloganlar attı.

SAMSUN

Samsun’da Ondokuzmayıs Üniversitesinde (OMÜ) Kurupelit Yerleşkesi’ndeki Eğitim Fakültesi önünde toplanan öğrenciler, ellerindeki pankartlarla YÖK aleyhine sloganlar atarak Fen Edebiyat Fakültesine yürüdüler.

Fakülte önünde toplanan öğrenciler adına yapılan basın açıklamasında, üniversitelerdeki öğretimin bilimsel nitelikten yoksun olduğu savunuldu.

YÖK’ün kurulmasından sonra eğitimin paralı hale getirildiği iddia edilen açıklamada, üniversitelerin ticarethane gibi işletildiği, öğrencilerin de müşteri gibi görüldüğü öne sürüldü.

İZMİR

Ege Üniversitesi (EÜ) yerleşkesinde, YÖK’ü protesto için toplanan öğrencilerle karşıt görüşlü öğrenci grubu arasına gerginlik yaşandı, çevik kuvvet ekipleri olay çıkmasını önledi.

YÖK’ün kuruluş yıl dönümü nedeniyle, protesto gösterisi yapmak için Edebiyat Fakültesi önünde toplanan bir grup öğrenci, pankart ve dövizler açarak, yerleşke içinde yürüyüşe başladı. Protestocu öğrenciler, Gıda Mühendisliği Bölümü önünde karşıt görüşlü öğrencilerle karşılaşarak karşılıklı slogan attı.

Bu sırada okul girişinde hazır bekletilen çevik kuvvet Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler, içeriye alındı. Ekipler, 2 öğrenci grubu arasına girdi. Karşılıklı slogan atan gruplar, polisin yönlendirmesiyle farklı yönlere gittiler.

Protestocu grup daha sonra İzmir Metrosu Bornova girişine kadar, slogan atarak yürüyüşünü sürdürdü.

Metro girişinde öğrenci platformları adına yapılan açıklamada, YÖK’ün üniversite bileşenlerinin başında “Demokles’in kılıcı” gibi sallandığı, özel üniversitelerin bilinçli bir şekilde teşvik edildiği, öğrencilerin müşteriye dönüştürüldüğü, AK Parti’nin öğrenci ve üniversitelerin ihtiyacını karşılamayan politikalar ürettiği savunuldu.

YÖK’ün kaldırılmasını isteyen öğrenciler, açıklamanın ardından, grevdeki Türk Telekom işçilerine destek için Bornova’daki Telekom binasına gittiler.

SİVAS

Sivas’ta, aralarında üniversite öğrencilerinin de bulunduğu Eğitim-Sen üyesi grup, YÖK’ü protesto etti.

Cumhuriyet Üniversitesi Merkezi Kafeterya önünde toplanan grup, alkışlar eşliğinde “Özgür üniversite istiyoruz” sloganı attı.

Grup adına açıklama yapan KESK’e bağlı Eğitim-Sen’in Sivas Şube Başkanı Veli Hasgül, YÖK’ün 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından üniversiteler üzerinde bir baskı aracı olarak kurulduğunu öne sürdü.

UŞAK

Uşak’ta Tiritoğlu Parkı’nda toplanan bir grup Uşak Üniversitesi öğrencisi, sloganlar eşliğinde yürüdü. Öğrenciler, basın açıklamasında “YÖK ve onun savunucularının en ufak muhalif sese bile tahammüllerinin olmadığını” öne sürerek, şu görüşleri dile getirdiler:

“Parasız eğitim hakkını arayanlar, bilimsel ve özgür düşünceyi savunanlar, soruşturmalar ve saldırılarla sindirilmeye çalışılıyor. Tüm bunlar üniversitelerdeki gerçek söz sahiplerinin öğrenciler, öğretim görevlileri ve çalışanlar olduğu gerçeğini değiştiremez. Zorunlu bağış
ve harç adı altında yapılan sömürülere karşıyız.”

ANKARA

Kendilerini “Gençlik Federasyonu” olarak adlandıran ve çoğunluğunu üniversite öğrencilerinin oluşturduğu bir grup, Sıhhiye’deki Toros Sokak’ta toplandı. Daha sonra YÖK’ü protesto eden pankartlar açan gruptakiler, YÖK aleyhine sloganlar atarak Abdi İpekçi Parkı’na yürüdü.

Burada da slogan atan ve halay çeken gruptakiler, daha sonra otobüslerle Bilkent’te bulunan YÖK binası önüne geldiler. Burada grup adına basın açıklaması yapan Günay Dağ, “YÖK’ün kurulduğu günden bu yana üniversitelerde bilimselliği, demokratik hakları, özgür düşünce ve
örgütlenme ortamını ortadan kaldıracak uygulamalarda bulunduğunu” iddia etti.

Ankara Üniversitesi Cebeci Yerleşkesi önünde toplanan öğrenciler de YÖK’ün kuruluş yıldönümünü protesto ettiler. YÖK aleyhine sloganlar atan öğrenciler, harçların kaldırılmasını ve YÖK’ün kapatılmasını talep ettiler.

Polisin geniş güvenlik önlemleri altında yapılan basın açıklamasının ardından öğrenciler okullarına geri döndüler.

Kızılay Yüksel Caddesi İnsan Hakları anıtı önünde gerçekleştirilen bir başka YÖK protestosunda ise çeşitli platform ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla öğrenciler sloganlar attılar. YÖK’ü protesto eden pankartlar açan gruptakiler Sakarya Caddesi’ne yürüyerek burada basın açıklaması yaptılar. Yağmur altında gerçekleşen açıklamada, YÖK’ün kaldırılması talep edildi.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, “İhtiyacımız olan şey, YÖK’ün kaldırılarak, üniversitelerin bilimsel, mali ve idari anlamda mutlak özerkliğinin sağlanmasıdır” dedi.

Tombul, YÖK’ün kuruluş yıldönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, YÖK’ün bilim hayatına ve bütün olarak toplumsal yapıya ciddi darbe vurduğunu savundu.

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yazılı açıklamasında, YÖK’ün bir an önce kaldırılması, sadece üniversiteler arasında diyalogu sağlayacak ve koordinasyon görevi yapacak bir kurul olması gerektiğini vurguladı.

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulunca yapılan yazılı açıklamada da YÖK’ün, üniversiteleri bağımlı devlet kurumları gibi yapılandırdığı, bilimsel bilgi üretiminin özgürce yapıldığı yerler olmaktan uzaklaştırdığı savunuldu.

NTV-MSNBC VE AJANSLAR - 06 Kasım 2007

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.