'Yuh' sesi esliğinde beraberlik mesajı

'Yuh' sesi esliğinde beraberlik mesajı

'Yuh' sesi esliğinde beraberlik mesajı  45. Ulusal, 19. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma törenlerine katılan Cumhurbaşkanı Abdullah...

A+A-

'Yuh' sesi esliğinde beraberlik mesajı'Yuh' sesi esliğinde beraberlik mesajı
 
45. Ulusal, 19. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma törenlerine katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Alevi derneklerinin protesto ve yuhalamaları eşliğinde birlik ve beraberlik mesajı verdi. Anma törenleri sırasında meydana yürüyen Alevi Bektaşi Federasyonu ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, pankart ve sloganlarla Cumhurbaşkanı Gül’ü protesto etti. Protestocular, “Sivas’ın hesabı sorulacak, zorunlu din dersi kaldırılsın” sloganları atarken, “Cumhurbaşkanı Gül buraya yakışmıyorsunuz” pankartı açıldı. Çevik kuvvet, Gül’ün konuşmasına başlamasıyla protestocuları meydandan uzaklaştırdı.

HERKES HESAP VERECEK

Protestoların ardından konuşmasına başlayan Gül, burada insanları bir araya getiren ruhun, anlayışın Hacı Bektaşı Veli’nin öğretileri ve onun gösterdiği işaretler olduğunu söyledi. Gül, “Anadolu’yu öz vatanımız yapan, bütün milletimizi burada yoğuran Hacı Bektaşı Veliler, Yunus Emreler, Taptuk Emreler, Ahi Evranlar, bunların hepsi bizim büyüklerimizdir, önderlerimizdir, bizim değerlerimizi oluşturmuşlardır” dedi. “incinsen de incitme” sözünü kendisine rehber eden insanların dünyada barışı ve huzuru kurduklarını kaydeden Gül, “İmparatorluk devamı olan bir ülkeyiz. Farklı sosyolojik gerçeklerimiz vardır. Hacı Bektaşi Velilerin öğrettiği şudur; hepimiz biriz, beraberiz, bir olacağız, birlik içinde olacağız, herkesi kucaklayacağız. Bu millet tek bir millettir, Alevisiyle-Sünnisiyle, Türküyle-Kürdüyle hepimiz bir milletiz. Tarihten bugüne ne yazık ki hepimizi incitecek bir takım yanlışlıklar olmuştur. Ama bütün bunları giderecek durumdayız. ‘İncinsek de incitmeyeceğiz.’ Bunları unutabileceğiz. Türkiye şeffaf olacaktır, herkes yeri geldiğinde hesap verebilecektir. Milletimiz, devletimiz güçlü olacaktır ve hiç kimse öz yurdunda kendisini garip hissetmeyecektir.”

AHMEDİNECAD PKK’YA KARŞI KORUNMUŞ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Nevşehir’de gazetecilerin sorularını yanıtlarken, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejat’ın ziyareti sırasında alınan aşırı önlemlerin, Emniyet’in ihbar duyumlarıyla ilgili olduğunu söyledi. Bilgisine başvurduğumuz Emniyet yetkilileri, İran Cumhurbaşkanı’nın ziyaretinin aynı zamanda terör örgütü PKK’nın kuruluş tarihine ve ilk eylemini gerçekleştiği güne denk geldiği bilgisini verdiler. Örgütün, Türkiye’de kendisine, İran’da da uzantısı PJAK’a operasyonlar yapan iki ülkenin cumhurbaşkanını hedef almasından endişe edildiği öğrenildi.

KÜRSÜDE KONUŞTURMADILAR

BU yılki Hacı Bektaş Veli Anma Etkinlikleri Barış Ödülü, SHP-DYP koalisyon hükümetinde Adalet Bakanlığı yapan Seyfi Oktay’a verildi. Oktay konuşmasını sürdürürken, Çankaya Köşkü’nde törenlerin sunumunu yapan görevli tarafından konuşmasını kısa tutması istendi. Oktay ise metni göstererek 20 dakika konuşma hakkı olduğunu söyledi. Gül, görevlinin müdahalesine sinirlenerek, “Konuşmasına devam etsin” dedi. Ancak Oktay, müdahaleye sinirlenerek platformu terk etti. Hacı Bektaş Kaymakamı Mustafa Erdivan, Oktay’dan özür dilerken, Oktay, “İnsanı konuşturmayan zihniyet faşisttir. Anti demokratik bir anlayıştır. İnsanlık dışıdır, konuşmamı engellediler” diyerek tepki gösterdi.

KÖŞK PROGRAMA MÜDAHALE ETTİ

ALEVİ Bektaşi Federasyonu ve Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu, törenin ardından yaptıkları basın açıklamasında, her yıl yapılan etkinliklerin kendi komiteleri tarafından belirlendiğini, önceki Cumhurbaşkanlarının da bu programa uyduklarını kaydetti. Açıklamada, ancak bu yıl Köşk’ün protokol görevlilerinin belediye başkanına gelerek, “Kürsüyü biz idare edeceğiz, sunumları bizim sunucularımız yapacak” dedikleri savunuldu.

PAŞALARA KISA SÜREDE ADALET

ERGENEKON kapsamında gözaltına alınan emekli Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur’un başkanı olduğu Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Yönetim Kurulu Üyesi olan emekli General ve Hacı Bektaş Belediye Başkanı olan Ali Rıza Selmanpakoğlu da törende konuşma yaptı. Selmanpakoğlu, son günlerde mafya anlayışıyla çete kuranlarla Kemalist aydınların aynı platformda değerlendirildiğini, bunun Alevi-Bektaşileri rahatsız ettiğini söyleyerek, kısa sürede adalet istedi. Selmanpakoğlu, zorunlu din derslerinin kaldırılmasını, cemevlerine yasal statü kazandırılmasın da talep etti.

5 ilden takviye ekipler getirildi

HACI Bektaş Veli anma törenlerine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, SHP lideri Murat Karayalçın, DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, KKTC Demokrat Parti lideri Serdar Denktaş, Almanya Yeşiller Partisi Milletvekili Ozan Ceyhun, bazı milletvekilleri, siyasiler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Güvenlik önlemlerinin alındığı tören boyunca keskin nişancılar binaların çatılarında görev yaptı. Törenlerde güvenliği sağlamak için Ankara, Konya, Kayseri, Çorum ve Mersin’den takviye polis ve jandarma ekiplerinin Nevşehir’e geldiği öğrenildi.

Sevil KÜÇÜKKOŞUM/NEVŞEHİR
AKŞAM - 17 Ağustos 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.