Yunanistan’da tüm Banka ve Borsa Kapalı

Yunanistan’da tüm Banka ve Borsa Kapalı

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 28 Haziran Pazar günü verdiği Yunan bankalarına verdiği acil likidite desteğini mevcut seviyede tutma kararının ardından...

A+A-

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 28 Haziran Pazar günü verdiği Yunan bankalarına verdiği acil likidite desteğini mevcut seviyede tutma kararının ardından Yunanistan hükümet, Yunan bankalarının 7 Temmuz'a kadar kapalı kalacağını açıkladı.

Yayınlanan kararnamede, “Likidite yokluğu nedeniyle mali sistemi korumanın son derece acil olduğunu” belirtiliyor.

Kararnameye göre bu dönemde nakit para çekimlerine günlük 60 Euro limiti getirildi. Bu kısıtlama yabancı banka kartı sahipleri için geçerli olmayacak.

Kararnamede Atina borsasının da bugün kapalı olacağı belirtildi.

IMF: Ödeme yapılmazsa yeni yardım yok

IMF Başkanı Christine Lagarde, BBC'ye verdiği röportajda Euro Grubu toplantısında kreditörler ile ipleri koparan Yunanistan hakkında "30 Haziran'daki 1,7 milyar dolarlık ödemenin gerçekleştirilmemesi durumunda, ülkenin yeni bir yardım alamayacağını" söyledi.

Tsipras: Mevduatlar güvende

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras Pazar günü, Avrupa Merkez Bankası'nın Yunan bankalarına yönelik acil likidite desteğini artırmaması ardından konuştu.

Tsipras mevduatların güvende olduğunu belirtti ve halka endişe etmeme çağrısı yaptı. Ancak Yunanistan halkı haftasonu boyunca para çekmek için ATM önlerinde kuyruklar oluşturdu.

Karşılıklı suçlamalar

Pazar günü Yunanistan gündemli acil toplantı yapan Euro bölgesi maliye bakanları Yunanistan'ı görüşmeleri kesmekle suçluyor.

Tsipras ise Avrupa Merkez Bankası'nı eleştiriyor: “Alacaklılar bizden kurtarma paketini kabul etmemizi değil, siyasi onurumuzu terk etmemizi istedi”.

Acil likitide desteği nedir?

Acil likidite desteği Yunan bankalarının günlük fonlama ihtiyacını karşılamak adına kullandığı bir kanal.

Bu desteğin kesilmesi halinde Yunan bankalarının yeterli nakit kaynağının kalmaması ve müşteri taleplerini karşılayamaması riski bulunuyor.

Yunan bankalarına Yunanistan Merkez Bankası üzerinden kullandırılan acil likidite desteği 89 milyar Euro'ya ulaşmıştı.

Devlet başkanlarından açıklamalar

Kreditör kuruluşlarla Yunanistan arasında süren görüşmelerin çıkmaza girmesinin ardından ülkenin Euro bölgesinden çıkma kararı alabileceği belirtiliyor.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve ABD Başkanı Barack Obama'nın krizle ilgili telefonda görüştüğü ve Yunanistan'ın Euro bölgesinde kalmasına yardımcı olmanın "son derece önemli olduğu" konusunda fikir birliğinde oldukları belirtildi.

Fransa Başbakanı Manuel Valls “Yunanistan'ın Euro bölgesinde kalması için her şeyi yapmalıyız” dedi.

 

Halk karar verecek

Avrupa Merkez Bankası ve IMF’nin dayattığı kemer sıkma paketinin uygulanıp uygulanmayacağına Yunanistan halkı karar verecek.

5 Temmuz'da halk, Euro bölgesi ve Uluslararası Para Fonu IMF'nin, ülkeye yeniden nakit aşısını sağlamaları karşılığında Yunanistan'dan istedikleri kemer sıkma önlemlerini oylayacak. (HK)

* Kaynak: BBC, Euronews, Bloomberght

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.