Yusuf HALAÇOĞLU Davası AİHM Yolunda

Yusuf HALAÇOĞLU Davası AİHM Yolunda

Yusuf HALAÇOĞLU Davası AİHM Yolunda Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu 18.8.2007 tarihinde Kayseri’de düzenlenen “Türk...

A+A-

Yusuf HALAÇOĞLU Davası AİHM Yolunda
Yusuf HALAÇOĞLU Davası AİHM Yolunda

Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu 18.8.2007 tarihinde Kayseri’de düzenlenen “Türk Tarih ve Kültüründe Avşarlar” konulu konferansta yaptığı konuşmada “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik ve Aşağılama, Hakaret” suçundan Alevi Bektaşi Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Dernekleri Genel Merkezi ve ABF nin  önceki Genel Başkan Yardımcısı Abbas Tan ve 11 kişi ve kurumun Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığına başvurusu üzerine  yapılan soruşturma sonunda;

Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı 30.10.2007 tarih 2007/22683 Soruşturma no, 2007/14419 Karar sayılı Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar vermişti.

Davanın gerekçesi “…Kürt diye bildiğimiz insanların aslında Türkmen asıllı olduğunu, Kürt Alevi olarak bilinen vatandaşların ise Ermeni kökenli olduğunu gördük,ülkeyi bölmeye çalışan TİKKO ve PKK terör örgütlerinin içinde yer alan insanların birçoğu Ermeni dönmesi Kürtlerden oluşuyor,TİKKO ve PKK hareketi bizim bildiğimiz gibi Kürt hareketi değildir…” gibi sözler sarf etmişti.

Cumhuriyet Savcısı 09.12.2007  tarihli yazılı mütalaasında özetle ; Kovuşturmaya Yer olmadığına dair karara itirazın reddine karar verilmesini mütalaa etmiştir.

İddialara konu eylemin görev sırasında ve görevden dolayı gerçekleştirilmediği durum karşısında eylemin 4483 sayılı yasa kapsamında değerlendirilmeyeceği açıktır.
Şüpheli (Yusuf Halaçoğlu) Ankara C.Başsavcılığı aracılığıyla savunmada bulunmuş, ifadesinde suçlamaları kabul etmemiştir.

18.08.2007 günü Kayseri İlinde İl Kültür ve Turizm  Müdürlüğü Konferans salonunda düzenlenen  Türk Tarih ve Kültüründe Avşarlar konulu konferansta konuşmacı olarak katılan Türk Tarih Kurumu Başkanı olan şüphelinin yapmış olduğu  konuşma ile ilgili olarak 23.08.2007 tarihli CD çözüm tutanağının düzenlendiği konuşmanın bir bütün olarak Kovuşturmaya yer olmadığına dair kararda irdelendiği anlaşılmıştır.

Kovuşturmaya yer olmadığına dair kararda  Anayasamızın 24,25,26 ve 27. maddeleri ile  Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 9 ve 10. maddelerine vurgu yapıldığı, bu kapsamda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin ilgili kararlarından bahsedildiği anlaşılmıştır. 
Denilmektedir. 

Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığının “Kovuşturmaya yer olmadığına dair kararı” üzerine Alevi Bektaşi Federasyonu önceki Genel Başkan Yardımcısı Abbas Tan ve Mehmet Nuri Özen’in Boğazlıyan Ağır Ceza Mahkemesine başvurması üzerine bu kez de  Boğazlıyan Ağır Ceza Mahkemesi 2007/790 değişik iş nolu kararı ile Kayseri C.Başsavcılığı kararını yerinde bulmuştur.

Bu kararla Türkiye’deki yasal yollar kapanmış oldu.

Sırada AİHM var. Abbas Tan’ın avukatları davayı AİHM ye taşımak için çalışmalara başlamış bulunmaktadır.

28.2.2008 - Abbas TAN
Alevi Haber

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.